Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?
I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.
Industriarbetarnas tidning
4 september, 2019
Skrivet av Pontus Ohlin
Avtal 2020 Ett lönepåslag på fyra procent. Det kräver Pappers att deras medlemmar ska ha när lönerna ska omförhandlas nästa år.
– Vi vill helt enkelt ha den bit av kakan som vi tidigare har blivit lovade, säger förbundsordförande Pontus Georgsson.
Med det kravet rivstartar Pappers därmed en avtalsrörelse som knappt har hunnit börja. Förra gången som fack och arbetsgivare slöt avtal, våren 2017, landade industrilönerna som helhet på 6,5 procent – utslaget över tre år.
– Det avtalet är få av våra medlemmar nöjda med, säger Pontus Georgsson.
Men nu kräver Pappers alltså en fyraprocentig löneökning för egen del – över ett ettårigt avtal.
Pontus Georgsson menar att det kravet är fullt rimligt. Detta mot bakgrund av de stora miljardvinster och miljardsatsningar som varit kännetecknande för svensk massa- och pappersindustri under de senaste åren, senast nu i Obbola där SCA tidigare i veckan meddelade att man har för avsikt att investera 7,5 miljarder kronor i en ny pappersmaskin.
Vi företräder våra medlemmar och gör vår bedömning av vad vår bransch klarar av. De andra får göra sin bedömning på sitt håll. Därefter kanske vi gör en gemensam bedömning.
Den miljardrullningen har dock inte varit till någon större glädje för Pappers medlemmar, menar Pontus Georgsson. Åtminstone inte så att det syns i lönekuverten. Tvärtom har man länge kämpat i motvind, säger han, med personalnedskärningar och med ständiga krav på ökad produktivitet.
– Arbetsgivarna har i flera år lovat oss att vi ska få ta en större del av kakan när det råder bättre tider, och det har det gjort en längre tid nu. Men de har inte hållit det löftet. Vi tycker att arbetsgivarna är skyldiga oss mer pengar, säger Pontus Georgsson.
Trots att Pappers i dag väljer att gå ut på en presskonferens och berätta vilka lönekrav man har, så bedömer förbundet inte att man bryter samordningen med de andra LO-förbunden.
– Nej, det gör vi inte. Vi tänker såhär: Vi vill vara tydliga. Vi företräder våra medlemmar och gör vår bedömning av vad vår bransch klarar av. De andra får göra sin bedömning på sitt håll. Därefter kanske vi gör en gemensam bedömning.
Varför väljer ni att berätta det här på en presskonferens och inte på LO:s avtalsråd i stället?
– Det grundar sig i att vi tycker att fler ska ha ett tydligt inflytande fram tills att vi sätter oss ned och pratar om vad vi gemensamt ska kräva.
Hur tror du att de övriga förbunden kommer att reagera på det här?
– Det finns ingen anledning för mig att spekulera i det. Vi berättar vad vi tycker och vill. Som jag ser det har vi bara vänner inom LO, och det ska vi fortsätta ha.
Om resten av LO-förbunden skulle enas om att man inte kan kräva mer än säg två procent, är ni inte med på det då?
– Vi kommer inte att ta ställningen till det nu, det får vi göra sedan.
Pappers, som har cirka 14 000 medlemmar spridda över landet, inleder i dag en tre dagar lång avtalskonferens i Uppsala. Där ska förbundet diskutera och stolpa de övriga krav som man har inför stundande avtalsrörelse.
Varför skulle man bara nöja sig med 2%? Polisförbundet har ju fått ca 15% på 3 år.