Industriarbetarnas tidning

Så får du rätt pengar

7 januari, 2020

Skrivet av

Delpension. Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du som kan kolla att det blir rätt. Vi hjälper dig!

Har du kollektivavtal ska din arbetsgivare betala in pengar till din tjänstepension varje år. Sedan 2013 har de allra flesta rätt till mer pengar, genom den så kallade delpensionen. Men facket har upptäckt att arbetsgivare ibland missar att betala in de pengarna.

Det händer att arbetsgivare fyller i formuläret fel, vilket kan göra att du inte får några pengar inbetalda. Arbetsgivarorganisationerna och fackförbunden håller på att försöka komma till rätta med problemen. Fora, dit arbetsgivarna ska betala in pengar, jobbar med att förbättra sin information till arbetsgivarna. Den enda som egentligen kan kolla om det blivit rätt är du själv, på ditt pensionsbesked. Du kan också ringa Fora.

Här loggar du in

Gå in på Foras hemsida fora.se och logga in med e-legitimation på Mina sidor, eller titta på ditt senaste pensionsbesked.

Kontrollera lönebeskedet

På pensionsbeskedet eller på fora.se kan du se vilken lön arbetsgivaren har rapporterat att du fått. Kolla så att det stämmer mot dina lönebesked. Du kan också stämma av mot Skatteverkets uppgifter i din deklaration.

Är premien betald?

Har du kollektivavtal ska din arbetsgivare betala in två typer av premier:

Avtalspension Saf-LO: Din vanliga tjänstepension som du har genom ditt kollektivavtal. Den ska vara 4,5 procent av lönen (på inkomster upp till 7,5 inkomstbasbelopp, vilket 2020 är 501 000 kronor. På det du eventuellt tjänar utöver det är premien 30 procent).

Kompletterande pensionspremier: Kan gå under namn som delpension, livsarbetstidspremie med mera. På pensionsbeskedet från Fora ser du om det betalats in. Titta under ”Lön och premier”. Står det inte till exempel deltidspension där har du inte fått någon inbetalning.

Du måste alltså titta på pensionsbeskedet – på vanliga sammanställningen på Mina sidor syns inte delpensionen. Och du kan bara se förra årets pensionsbesked, inte längre tillbaka.

Krångligt?

Ring Fora! Om du inte vill hålla på och leta själv, eller inte hittar det du söker kan du ringa till Foras kundservice: 08-787 40 10. Det behöver du också göra om du vill ha uppgifter från tidigare år. I telefonen behöver du logga in med e-legitimation.

Kolla

Vad som gäller i ditt kollektivavtal. Vissa avtal har inte delpension eller andra kompletterande pensionspremier, till exempel Samhallavtalet.

Läs mer

”Det ska vara enklare för kunderna. Vi är inte där i dag.” Annelie Sjöström, pressansvarig på Fora, säger att de har ”höga ambitioner” att göra hanteringen hos Fora enklare. Läs hela intervjun på da.se

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Arbetsgivare missar betala in pensionspengar

Har du koll på att du får pengar till den nya delpensionen? Anställda kan förlora tusenlappar när arbetsgivare missar att betala in premien. Vi visar hur du kollar ditt pensionsbesked.

Kan vi dela på en tjänst?

Kan vi dela på en tjänst?

Två arbetskamrater som båda är 57 år funderar på om de skulle kunna gå i deltidspension och dela på en tjänst. Jurist Henric Ask reder ut vad som gäller.

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

Vem vinner matchen?

Vem vinner matchen?

Lönen, flexibiliteten och arbetsmiljö är några de stora frågorna som står på spel i avtalsrörelsen.

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Pappers avtalskrav: ”Vår bransch tål fyra procent”

Fyraprocentiga löneökningar, utökad ATK och högre delpension. Det är några krav som Pappers lämnade över till Industriarbetsgivarna under fredagen.

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.