Industriarbetarnas tidning

Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

7 februari, 2020

Skrivet av Rasmus Lygner, Pontus Ohlin, Anna Julius

Arbetsgivarna inom industrin har lagt fram ett gemensamt bud för de årliga löneökningarna på 1,4 procent. Budet är långt under industrifackens krav.

Facken inom industrin – IF Metall, GS, Livs, Unionen och Sveriges Ingenjörer – har tidigare gått ut med ett krav på 3,0 procent i årliga löneökningar. Undantaget är Pappers som begärt 4,0 procent. I dag kom industriarbetsgivarnas motbud.

– Vårt bud är 1,4 procent. Det är ett välavvägt bud och med det stärker vi industrins internationella konkurrenskraft, något som är utgångspunkten i Industriavtalet, säger Klas Wåhlberg, vd för Teknikföretagen, i ett pressmeddelande.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä tycker att budet är för lågt.

– De lägger ett bud som urgröper köpkraften. Det är skadligt för svensk ekonomi och industri.

Också GS:s ordförande Per-Olof Sjöö tycker budet är för lågt.

– Det är ett alldeles för lågt lönebud. Vi står kvar vid det krav som vi inom industrifacken har enats om på 3,0 procent. Vi tycker fortfarande att svensk industri är konkurrenskraftig och långsiktigt tror vi att man kan bära det löneökningskrav som vi har framfört.

Marcus Bolin, avtalskoordinator på Pappers, är starkt kritisk.

– Det är för dåligt, ett hån mot våra medlemmar. Vår bransch tål mycket mer.

Pappers har krävt fyra procent i lönelyft. Tror du fortfarande att ni kommer få igenom det?

– Det är en förhandlingsfråga. Vi kommer fortfarande att yrka fyra procent, sedan får vi se vart vi kommer.

Samtliga arbetsgivarorganisationer inom industrin står bakom budet som innefattar alla motparter, även Pappers. Industriarbetsgivarna framhåller att Sverige och den svenska industrin går mot sämre tider som ett argument för deras lägre bud.

– Sysselsättningen faller inom industrin. Varslen ökar, tillfälligt anställda har minskat och inhyrd personal plockas bort. Inom bland annat stål- och metallindustrin har man gått ner i arbetstid på grund av avmattningen och samstämmiga indikatorer tyder på fortsatta neddragningar, säger Per Hidesten, vd för Industriarbetsgivarna i ett pressmeddelande.

Veli-Pekka Säikkälä säger att även om det funnits en viss avmattning i ekonomin, så har det på sistone kommit positiva signaler. Han hänvisar till ökade aktieutdelningar, stor bilförsäljning och ökad orderingång i Tysklands industri.

– Vi tror att vi har nått botten. Det finns inget som pekar på att vi borde revidera ner våra krav, säger han.

Fackens utgångspunkt när de lade budet på 3-procentiga löneökningar är ett ettårsavtal. Arbetsgivarna ser gärna ett längre, flerårigt avtal.

– Ett längre avtal är stabiliserande för ekonomin. Men då måste arbetsgivarna bjuda till med rimliga nivåer, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Han säger att det inte finns en chans att arbetsgivarnas bud kommer att överleva.

– Det kommer att bli tuffa förhandlingar.

4 kommentarer till “Arbetsgivarnas lönebud: 1,4 procent

  • Budet från arbetsgivarsidan är inte bara lågt, utan otroligt arrogant. Ser man till hur mycket som vd och styrelsen får i dessa företag så skall alla dem som gjort dessa bonusar och förmåner möjliga, få sin del av kaka för väl uträttat arbete.

    Om det inte vore för alla som gör grovarbetet skulle inte dessa vinster vara möjliga. Så ett gammalt ordspråk; En för alla, alla för en. Eller, ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Ha detta i åtanke nu när arbetsgivarna vill sänka fackföreningsrörelsen tillbaka till 1600-talet där arbetaren står med mössan i hand och väntar på grindslanten!

    Så upp till kamp med alla medel som finns. Ärliga eller ej. Detta bud har ingen moral eller etisk helhet. Bara arrogans och hån.

  • För tydlighetens skull så är IAs bud 1,4% höjning av lönekostnaderna, dvs inklusive arbetsgivaravgifter och andra ”lönekostnader”. Det betyder ca 0,7% ner i plånboken för oss arbetare, eftersom inflationen är 1,7% just nu så är det här en lönesänkning på en procent. Äpplen är äpplen och päron är päron även i en förhandling.

  • Ett skambud. Jag tycker att det är dags att höja budet; begär 5 %. Om de håller fast vid sitt respektlösa förslag; höj kravet till 6 %.

  • Ett skamligt skambud på 1,4 % av arbetsgivarna, det säger sig självt det kan aldrig accepteras!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Här står parterna inför avtalsrörelsen

Att årets avtalsrörelse är speciell är fack och arbetsgivare överens om. Och att det är inte lönerörelsens uppgift att se till att du får mer pengar kvar i plånboken när inflationen drar iväg. Men sen går synen isär, inte minst på hur det går för svensk industri.

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.