Industriarbetarnas tidning

Ferbe utsedd till Corona­samordnare

13 mars, 2020

Skrivet av

Regeringen har utsett förra IF Metall-ordföranden Anders Ferbe till coronasamordnare.

– Mina erfarenheter från förra finanskrisen är en tillgång, kommenterar Anders Ferbe.

Anders Ferbes uppgift är att följa coronautbrottets effekter på näringslivet. Han kommer att rapporterna direkt till näringsminister Ibrahim Baylan.

– Anders Ferbe ska inom ramen för uppdraget som samordnare samverka med arbetsmarknadernas parter och näringslivet i syfte att underlätta dialog mellan dem. Samordnaren ska även samverka med Tillväxtverket inom ramen för myndighetens uppdrag att bistå regioner med insatser som stärker deras arbete vid varsel och omställning i näringslivet, säger Ibrahim Baylan i ett pressmeddelande.

När Dagens Arbete når Anders Ferbe på telefon är han på väg in i ett möte med ministern.

Har du några förslag till åtgärder som du kommer att lägga upp på ministerns bord?

– Jag föredrar att berätta det för ministern före jag berättar för media, säger Anders Ferbe.

Vad prioriterar du först?

– Att skaffa mig en så sann bild som möjligt om hur det ser ut i de olika branscherna.

Vilka branscher slår cornoavirusets utbrott hårdast mot?

– Transport och hotell- och restaurangbranschen. Men det är lite olika förutsättningar. Resebranschen har nog muskler för att kunna övervintra ett tag. Det är värre för hotell- och restaurang. Om det inte händer något där kan det bli en dramatisk utveckling.

Anders Ferbe har hunnit ha möten med flera olika branschorganisationer för att bilda sig en uppfattning om hur virusutbrottet slår.

Är Sverige tillräckligt förberedd för en sådan här kris?

– Både ja och nej. Vi har en snabb hanteringsförmåga men det är alltid svårt att veta hur olika kriser slår. Det ligger i politikens logik att satsa mer på förbättringar i närtid än att ta höjd för vad som kan hända i kriser. Det svåraste med kriser är att försöka förutse var de slår hårdast och snabbast.

– Det partssystem vi har i Sverige är enorm styrka i sådana här lägen, att vi är vana vid att lösa svårigheter tillsammans, säger Anders Ferbe.

Hur ser det ut för tillverkningsindustrin?

– De jobbar stenhårt med två problem. Komponentbekymret med leveranser från Kina. En betydande risk är om skolorna stänger, det slår direkt mot produktionen när det inte finns någon barnomsorg för personalen. Den dimensionen måste lyftas. Det kan bli dramatiskt.

– Försvinner spetskompetens kan hela avdelningar på fabriker tvingas stänga. Vi har också verksamhetskritiska branscher som läkemedelsindustrin.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Anders Ferbe: Stora delar av industrin har kommit igång

Många branscher har fortfarande gigantiska problem, enligt regeringens coronasamordnare Anders Ferbe. Däremot kan stora delar av industrin vara på väg att återhämta sig. I mars, två veckor efter att du hade utsetts till coronasamordnare, sa du att ”det känns som att jag har hållit på med det här i ett halvår”. Nu har du gjort […]

Kulturen behöver en Anders Ferbe

Kulturen behöver en Anders Ferbe

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein efterlyser en corona-samordnare som lyssnar in kultur, idrotts- och mediebranschen .

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

”Staten bör ta en del av kostnaden för kompetens­utveckling”

Staten bör kunna subventionera kompetenshöjande insatser i samband med korttidsarbete, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Ferbe om uppdraget som corona­samordnare: Många är fortfarande i chock

Ferbe om uppdraget som corona­samordnare: Många är fortfarande i chock

Regeringens coronasamordnare Anders Ferbe tog fram förslaget på korttidsarbete redan före krisen. Aldrig anade han att en pandemi skulle skynda på införandet.

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Arbetarna avgörande i kampen för klimatet

Industrin har alltför länge varit en miljöbov men är i dag helt avgörande för att få bukt med utsläppen av växthusgaser, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Trähusen skjuter åter i höjden

Trähusen skjuter åter i höjden

Behovet av fler bostäder gör att branschen klarat pandemin. Den gröna omställningen fortsätter att ge fler byggen av trä.

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

Att kommunicera digitalt har sina fördelar. Men i en förhandling vill man helst träffas face-to-face, inte via skärm, tycker Pappers förhandlare.

Detta har vi lärt oss av pandemin

Detta har vi lärt oss av pandemin

Det har varit ett år fullt av prövningar, men också lärdomar, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Hur har du det på jobbet under pandemin?

Alla jobbar hemma, eller? Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek vill få en bredare bild av hur vi har det under pandemin. Därför efterlyser de fler berättelser från de som jobbar inom LO:s område.

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Oro, tristess – och lättare att delta i viktiga möten

Dagens Arbete hörde av sig till tre av dem vi mötte under pandemins början. Vad har påverkat mest under coronaåret?

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.