Kylig spänning på hemmaplan
DA:s deckarexpert Lennart Lund tipsar om snörika platser för den som inte tar sig hemifrån.
Industriarbetarnas tidning
Boktips Palme och Sträng var med och skapade välfärdslandet Sverige. Nu finns det nya perspektiv på dem båda.
Palme och arbetarna
Göran Greider
När Olof Palme uppmärksammas gäller det nästan alltid mordet. Därför är Palme och arbetarna en välkommen påminnelse om hur det en gång var. Boken består väsentligen av en mängd fina fotografier av Jean Hermansson, som på Byggnadsarbetarens uppdrag följde Palme i valrörelsen 1968.
Vi får se Palme utomhus med skyddshjälm på byggen, talandes i en liten högtalare med förstärkaren i en väska över axeln. Och en avspänd Palme, sittandes på ett bord med en cigg, bredvid en betongarbetare som halsar sin öl.
Göran Greider påminner om att bilderna är från en tid då arbetarrörelsen hade en berättigad framtidstro. Även om dessa möten kunde vara tuffa, utstrålar skildringen ömsesidig tillit och självförtroende.
Palme och medierna
Gunnela Björk
De flesta svenskar mötte aldrig Palme på något möte, utan fick sin bild via medierna. Den var ibland negativ, rent av kränkande. En omläsning av denna granskning visar andra stämningar än de på byggena.
Gunnar Sträng
Erik Åsbrink
När Palme 1969 blev statsminister var Gunnar Sträng redan finansminister. Sträng satt 31 år i regeringen och förkroppsligar i mycket byggandet av välfärdsstaten. Skildringen av hans liv och gärning är ett stycke svensk historia, vilket Erik Åsbrink visar med sin bok.
Det är en fascinerande berättelse med många drastiska exempel: Sträng läste redan som barn Socialdemokraten, eftersom väggarna i den usla bostaden tapetserades med tidningen för att inte snön skulle blåsa in. Strängs talekonst uppmärksammas, den som vill bli sin egen Sträng får en flersidig ordlista med strängismer som urgera (yrka, kräva) och kålrotsräknare (ekonomer).
Lennart Lund är pensionerad reporter på Dagens Arbete och fördjupar sig inom svensk politik.