Industriarbetarnas tidning

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Publicerad 2020-07-01, 08:00   Uppdaterad 2020-08-26, 17:31

Pension.Det gäller att ha koll på detaljerna. Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Efter försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete sattes 13 miljoner kronor in på de anställdas pensionskonton.

Han heter egentligen Lars Eriksson, men säger man Lärs förstår alla på stålföretaget Ovako Bar i Smedjebacken vem det är man talar om. I byn har han vuxit upp och här har han arbetat som valsare sedan han gick ut plugget 1974. Eller ”kört fram och tillbaka med järnbitar” som han på sitt korthuggna sätt beskriver arbetet. Lärs är ingen som brer ut sig mer än nödvändigt.

Men han är noggrann och rakt på sak. Och det är egenskaper som nu gjort att de anställda på Ovako kan räkna hem 13 miljoner kronor extra på pensionskontot – eller cirka 15 000 kronor per ”kollektivare” på någon av företagets fem produktionsanläggningar i Sverige.
– Jag är så klart glad att vi hittade det här felet. Det blir rätt mycket extra pensionspengar efter några år, särskilt för de som är unga i dag, säger han.

Hur har de tackat dig?
– Nja man har väl fått nån klapp på axeln. Men det är inte många unga som tänker på pensione­n, det kanske blir om 30–40 år. Då kanske man får en extra blomma på graven, vem vet? säger han och skrattar.

Jag vill uppmana alla med det röda avtalet att kontrollera inbetalningarna. Vi tror att det kan finnas fler drabbade där ute.

Det var våren 2014 som Lärs en dag loggade in på Fora för att kolla pensionsinsättningarna från arbetsgivaren. Han hade sedan ett antal år intresserat sig för pensionsfrågor och varit klubbens försäkringsansvarige. När han såg summorna på skärmen var det något som inte stämde.
– Jag hade jobbat mycket övertid året innan, vilket märktes på tjänstepensionen. Men jag tyckte att det kommit in alldeles för lite på LP-kontot, säger han.

LP är den så kallade livsarbetstidspremien som bland annat ingår i stål- och metallavtalet – det ”röda avtalet” – och innebär att arbetsgivaren sätter av en premie på 4 procent av den anställdas lön. Från och med årsskiftet 2012 skulle beräkningen av LP-premien även innefatta till exempel övertid. Det hade lönekontoret på Ovako missat. Men inte Lärs.
– Jag såg direkt att det inte stämde. Kollade med några andras konton och det var likadant där, säger han.

Facket framförde sin misstanke till arbetsgivaren. De övriga fackklubbarna runt om i landet gav Smedjebacken mandat att föra även deras förhandling. Företaget återkom snart med besked: Lärs hade rätt. De hade gjort fel.
– De förklarade det med den mänskliga faktorn. På något sätt hade det fallit mellan stolarna, säger han.

Storleken på den summa som fattades var företag och fack snabbt överens om. Men sedan återstod en förhandling om den värdeökning som pengarna skulle ha haft om de legat i fonder under tiden. Företaget ville räkna på värdeökningen i AMF Traditionell Försäkring som haft en blygsam ökning, medan facket ville räkna på de fonder med högre avkastning och som de flesta valt att flytta sina pengar till.

Lärs Eriksson. Foto: Åke Ericson.

Efter fyra sittningar landade överenskommelsen någonstans i mitten. Men då upptäckte Lärs att de inte hade räknat med den dominoeffekt på avkastningen som sker år för år.
– Vi var ju på tårna och räknade på allt de kom tillbaka med. Så vi såg snabbt att de hade missat att räkna på att avkastning från första året även är med i beräkningen av avkastningen för det andra året och så vidare, säger Lärs.

Efter en del andra tekniska problem som att Fora till en början inte accepterade extra inbetalningar – en förhandling IF Metalls huvudkontor fick hjälpa till med – så har nu alla kollektivare på Ovako fått sina pengar. Lärs är nöjd med utfallet, men misstänker att det kan vara fler arbetsgivare än Ovako som gjort fel.
– Jag vill uppmana alla med det röda avtalet att kontrollera inbetalningarna. Vi tror att det kan finnas fler drabbade där ute, säger han.

En kommentar till “Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

  • Vilken tur att inte någon av de anställda hade tidsbegränsat uppehållstillstånd dvs var s.k. arbetskraftsinvandring! Om någon hade varit det så hade detta arbetsgivaremisstag kunnat lett till att Migrationsverket hade beslutat om utvisning. Så märklig är den nuvarande svenska lagstiftningen för arbetskraftsinvandringen.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en…

Sämre skydd för cyklister

Sämre skydd för cyklister

Om du cyklar till jobbet är du mindre skyddad av försäkringarna än om du kör bil. Det fick Mikael Myhre erfara när han ramlade…

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

”Sjuk­försäkringen måste bli tryggare – nu!”

Alltför ofta möter jag medlemmar i IF Metall som är för sjuka för att kunna jobba. Ändå anser Försäkringskassan att de är för friska…

Så fungerar de nya reglerna

Har du rätt till a-kassa?

Under coronakrisen har regeringen både lättat på reglerna för att få ersättning och höjt beloppen för den som uppfyller villkoren från a-kassan. Följ DA:s…

Förhandlingar om försäkringar igång

LO kräver tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Förhandlingarna om avtalsförsäkringarna ska vara på plats innan de vanliga avtalsförhandlingarna är klara.

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det…

Så får du rätt pengar

Så får du rätt pengar

Sedan 2013 har de flesta industriarbetare delpension. Du ska få extra inbetalning till tjänstepensionen. Men alla arbetsgivare betalar inte, och det är bara du…

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

Det låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk…

IF Metall inför inkomst­försäkring

IF Metall inför inkomst­försäkring

IF Metall inför en inkomstförsäkring för att skydda arbetslösa medlemmar. "Målet är att så många som möjligt ska få upp till 80 procent av…