Anders, 22, sparar till pensionen
När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.
Industriarbetarnas tidning
14 februari, 2020
Skrivet av Anna Julius
Krav på tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Nu är förhandlingarna om avtalsförsäkringarna igång. Det kan bli en kamp mot klockan.
Ta bort den så kallade vållandeprövningen för arbetssjukdomar. I dag måste en person som fått sin arbetssjukdom godkänd av Försäkringskassan också bevisa i Vållandenämnden att arbetsgivaren varit vållande till sjukdomen för att få ersättning från Afa.
Gränsen vid 75 år för att få ersättning vid asbestsjukdomar bör tas bort eller höjas.
Omställningsstöd för personer som blivit uppsagda av personliga skäl.
Månadsvis beräkning av premier till avtalspensionen (i stället för årsvisa).
Premier till avtalspensionen ska betalas in under all anställningstid, inte som i dag från 25 till 65 års ålder.
LO-samordningen har en rad krav för att förstärka avtalsförsäkringarna. Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv pågår parallellt med den vanliga avtalsrörelsen som förbunden sköter var för sig. De förhandlingarna ska i de flesta fall vara klara den sista mars, så det gäller att avtalsförsäkringarna är på plats innan dess.
I förra veckan träffades ledningarna för LO och Svenskt Näringsliv och på torsdagsförmiddagen var för första gången LO:s avtalsdelegation med.
Enligt Lea Skånberg, som sitter i delegationen för IF Metall, gick parterna mest igenom kraven. Hur utsikterna ser ut för LO att få igenom sina krav har hon svårt att sia om.
– Det blir nog mer tydligt framöver.
Hos Svenskt Näringsliv är det också en ny konstellation av förhandlare, efter att Mattias Dahl ersatt Peter Jeppsson som chef för arbetsgivarfrågor.
Förhandlingarna har stått stilla ett tag, men nu är en lång rad förhandlingsdatum inbokade, både i februari och början av mars.
– Ambitionen är att skynda på det nu.
Kostnaden för eventuella förstärkningar av avtalspensionerna kommer att tas från löneutrymmet, så att löneökningarna blir lägre. En fråga som behöver lösas mellan LO-förbunden är hur kostnaderna ska fördelas, vilket tidningen Arbetet skrivit om. Ett kostsamt LO-krav är att betalningar till tjänstepensionen ska ske under all anställningstid, och inte som i dag mellan 25 och 65 års ålder. Om facket får igenom kravet kommer kostnaderna se väldigt olika ut för olika avtalsområden. Inom Hotell- och restaurang jobbar det hög andel unga, och arbetsgivarnas kostnader skulle öka mer än i andra branscher. Frågan är om löneutrymmet då ska minskas mer i deras avtal än i andra.
Lea Skånberg säger att det inte är något man tagit upp, utan det är en diskussion man behöver ta inom LO.
– Där får man verkligen tänka till
Man får väl ta av utdelningarna som ju är ”fruktansvärt låga” enligt företagen när det är dags att ha bolagsstämma och där ser man ju att bolagen inte lider nöd vid att ge höjningar i pensionsavtalet för tjänstepension. När man ser dessa utdelningar kan man få för sig att det bara är nys det företagen påstår, för pengar finns men inte till de anställda. Bara till styrelsen och vd.n
Samma sak med statliga bolag och eras dotterbolag.