Industriarbetarnas tidning

Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

14 februari, 2020

Skrivet av

Krav på tjänstepension till fler och mindre krångel vid arbetsskador. Nu är förhandlingarna om avtalsförsäkringarna igång. Det kan bli en kamp mot klockan.

Så vill LO förändra avtalsförsäkringarna

Ta bort den så kallade vållandeprövningen för arbetssjukdomar. I dag måste en person som fått sin arbetssjukdom godkänd av Försäkringskassan också bevisa i Vållandenämnden att arbetsgivaren varit vållande till sjukdomen för att få ersättning från Afa.

Gränsen vid 75 år för att få ersättning vid asbestsjukdomar bör tas bort eller höjas.

Omställningsstöd för personer som blivit uppsagda av personliga skäl.

Månadsvis beräkning av premier till avtalspensionen (i stället för årsvisa).

Premier till avtalspensionen ska betalas in under all anställningstid, inte som i dag från 25 till 65 års ålder.

LO-samordningen har en rad krav för att förstärka avtalsförsäkringarna. Förhandlingarna mellan LO och Svenskt Näringsliv pågår parallellt med den vanliga avtalsrörelsen som förbunden sköter var för sig. De förhandlingarna ska i de flesta fall vara klara den sista mars, så det gäller att avtalsförsäkringarna är på plats innan dess.

I förra veckan träffades ledningarna för LO och Svenskt Näringsliv och på torsdagsförmiddagen var för första gången LO:s avtalsdelegation med.

Enligt Lea Skånberg, som sitter i delegationen för IF Metall, gick parterna mest igenom kraven. Hur utsikterna ser ut för LO att få igenom sina krav har hon svårt att sia om.

– Det blir nog mer tydligt framöver.

Hos Svenskt Näringsliv är det också en ny konstellation av förhandlare, efter att Mattias Dahl ersatt Peter Jeppsson som chef för arbetsgivarfrågor.

Förhandlingarna har stått stilla ett tag, men nu är en lång rad förhandlingsdatum inbokade, både i februari och början av mars.

– Ambitionen är att skynda på det nu.

Kostnaden för eventuella förstärkningar av avtalspensionerna kommer att tas från löneutrymmet, så att löneökningarna blir lägre. En fråga som behöver lösas mellan LO-förbunden är hur kostnaderna ska fördelas, vilket tidningen Arbetet skrivit om. Ett kostsamt LO-krav är att betalningar till tjänstepensionen ska ske under all anställningstid, och inte som i dag mellan 25 och 65 års ålder. Om facket får igenom kravet kommer kostnaderna se väldigt olika ut för olika avtalsområden. Inom Hotell- och restaurang jobbar det hög andel unga, och arbetsgivarnas kostnader skulle öka mer än i andra branscher. Frågan är om löneutrymmet då ska minskas mer i deras avtal än i andra.

Lea Skånberg säger att det inte är något man tagit upp, utan det är en diskussion man behöver ta inom LO.

– Där får man verkligen tänka till

En kommentar till “Förhandlingar om försäkringar igång – kamp mot klockan

  • Man får väl ta av utdelningarna som ju är ”fruktansvärt låga” enligt företagen när det är dags att ha bolagsstämma och där ser man ju att bolagen inte lider nöd vid att ge höjningar i pensionsavtalet för tjänstepension. När man ser dessa utdelningar kan man få för sig att det bara är nys det företagen påstår, för pengar finns men inte till de anställda. Bara till styrelsen och vd.n
    Samma sak med statliga bolag och eras dotterbolag.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Anders, 22, sparar till pensionen

Anders, 22, sparar till pensionen

När Anders Engberg, 22, förstod att inga premier betalas in till tjänstepensionen innan 25 års ålder slängde han ihop en kalkyl. Resultatet – det kan betyda en miljon kronor mindre när han går i pension.

Nu avgörs om LO får driva sina krav på bättre försäkringar

Det låter som en byråkratisk detalj – men det kan vara avgörande för vad du får i pension eller ersättning om du blir sjuk av jobbet. Nu avgörs striden om förhandlingsordningen.

Kampen om din arbetstid

Kampen om din arbetstid

Tiden står på spel i årets avtalsrörelse. Arbetsgivarna vill ha större makt över när och hur länge du arbetar. Facket säger nej.

10 frågor om tjänstepension

10 frågor om tjänstepension

Vad är tjänstepension, vem har rätt till den och när betalas den ut?

Nytt avtal för klart för bemannings­anställda

Med bara några timmar till godo kunde varslet avstyras. Nu är ett nytt bemanningsavtal på plats. En överenskommelse om pensionerna var en viktig pusselbit.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Det handlar om långsiktighet och strategi. Därför väljer facket att höja lönenivån före retroaktiva löner, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Han fixade 13 miljoner till arbets­kamraterna

Stålbolaget Ovako missade pensionsinbetalningar under flera år. Försäkringsexperten ”Lärs” detektivarbete lönade sig.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

Kultur & fritid

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthys sista försök att förstå hur världen fungerar

Cormac McCarthy följer upp succéromanen Vägen med två spretiga och översvallande romaner. Lästa tillsammans är de djupt gripande.

Rockströms lilla gröna

Rockströms lilla gröna

Vad händer när en grupp forskare låter super­datorer räkna på klimatkrisen? Det undrar klimatforskaren Johan Rockström i en ny bok.

Trettio år av sent sällskap

Trettio år av sent sällskap

En del har musik i öronen när de jobbar. Andra har Karlavagnen. Följ med in i studion och möt gänget bakom radioprogrammet – där det just i kväll handlar mycket om godis.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Nyfödda lades skrikande i tvättrummet

Löpande band-tänket präglade inte bara den nya svenska industrin, utan formade också barnafödandet. I boken Kläda blodig skjorta berätta­s hela historien

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

Från lastpall till ishall

Från lastpall till ishall

Helst vill de bara spela hockey. Kunna leva på sin sport. Bli proffs. Men än så länge behövs pengarna från jobbet på lastpallsfabriken i Vimmerby.

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

”Året har varit som en välsmord motorsågskedja”

Det knappa år som gått sedan Dagens Arbete gjorde ett reportage om den hemliga duon Hooja kröntes precis med utmärkelsen Årets grupp på P3 Guld. Vi frågade hur de ser på sitt succéår.

Det dagliga doppet

Det dagliga doppet

”Jag fick deras tillåtelse att fotografera om jag själv tog ett dopp”, berättar fotografen Markku Lähdesmäki. ”Det blev en andlig, uppfriskande – och naturligtvis – hisnande kall upplevelse.”