Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Hur har jag kvar pengar efter jul?

17 november, 2020

Sparande. Jag tänkte ha framförhållning i år och redan nu börja lägga undan pengar till julen. I alla år har det blivit ont om pengar efter storhelgerna och jag vill försöka undvika det. Finns det några hållbara tips?

Så klokt av dig att tänka framåt. Börja med att räkna på vad du behöver för jul- och nyårshelgerna. Fördela kostnaderna på månaderna t ill och med november och för över pengar till ett särskilt konto när månads-lönen kommer in.

Handlar du hos en matkedja, och har ett kort där, kan du sätta in lite mer varje månad. Då har du så att säga förbetalat all jul- och nyårsmat.

Bestäm en summa till julklappar och vilka du ska ge dem till. Köp när du hittar något till fördelaktigt pris. Men fall inte för frestelsen att köpa lite till när all reklam kommer kring jul.

Tänk också på att det är trendigt med återbruk. Fynda gärna julklappar i secondhandbutiker och på loppmarknader.
Ska du resa i julhelgen är ett tips att vara ute i god tid. Biljetter brukar bli allt dyrare ju närmare helgerna vi kommer.

Räkna också på vad du behöver fram till januarilönen. Ofta är det terminsavgifter och andra större utgifter som ska betalas då. När decemberlönen kommer sätter du direkt undan det du behöver till dessa nödvändiga utgifter. Pengarna bör inte finnas kvar på lönekontot under de frestande reorna utan flyttas tillbaka till kontot i den takt de ska användas.

Annika Creutzer
privatekonom

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Hur mycket får jag tjäna på loppis?

Sommaren är högtid för loppisar och auktioner. Men hur mycket får du egentligen tjäna på loppisförsäljning utan att behöva betala skatt? DA:s ekonomiexpert Annika Creutzer reder ut.

Hur funkar nya reseavdraget?

Det talas om ett nytt reseavdrag. Vad innebär det och från när ska det gälla?

Vad gäller för rot och rut 2021?

Vad gäller för rot och rut 2021?

Det verkar som om det blir nya ändringar varje år för vad som gäller för rot- och rutavdrag. Vad är nytt för 2021? Ekonom Annica Creutzer svarar.

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Hur hittar vi en säker byggfirma?

Vi vill göra vårt fritidshus till en permanent bostad. Vilka rättigheter har vi om hantverkarna inte sköter sig?

Vad gäller när vi har städhjälp?

En läsare köper funderar på att köpa in städning varannan vecka och vill veta vad som gäller för Rutavdraget i år. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur mycket kostar vårt nya tak?

Hur mycket kostar vårt nya tak?

En läsare ska lägga om taket på huset och vill veta vad som blir kvar att betala efter rotavdraget. Privatekonomen Annika Creutzer reder ut.

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Hur sparar jag snabbt ihop till semestern?

Ska den efterlängtade ledigheten bli som tänkt kan det vara hög tid att göra något åt saken. Privatekonomiexperten Annika Creutzer ger sina bästa råd för hur du får ihop till en semesterkassa.

Så gör du rätt i julhandeln

Så gör du rätt i julhandeln

Det är lätt att bli stressad av allt som ska köpas inför julhelgen. DA:s expert Annika Creutzer tipsar om hur du kan handla på smartaste sättet och slippa bli lurad. Det gäller att tuffa till sig som konsument och hålla huvudet kallt.

Hur ger jag mina barn en bra sommar?

Hur ger jag mina barn en bra sommar?

En läsare har riktigt ont om pengar och vill få tips om hur man får ihop en bra semester med barnen. Vår ekonomiska expert Annika Creutzer svarar.

Varför får jag inte växla in mina pengar?

Varför får jag inte växla in mina pengar?

En läsare störs av att behöva svara på en massa frågor från banken. DA:s expert förklarar varför.

Industrin och klimatet

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Från alger i barnpooler till rening av tungmetaller

Algodlingen på bakgården vid Bäckhammars pappersbruk blev framgångsrik. Nu har algerna renat metaller på Boliden – och forskarna vill satsa i stor skala.