Får jag gå ner i tid som inhyrd?
En småbarnsförälder jobbar genom bemanningsföretag och vill gå ner i arbetstid. Juristen Henric Ask reder ut.
Industriarbetarnas tidning
Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv. Läs fler frågor om:
Schema. Jag har statligt sommarjobb (som fortsätter under hösten). Avtalet säger 60 procent anställning. Jag är schemalagd mindre, ibland bara 42 procent. Vi kom även muntligt överens om att jag skulle jobba varannan lördag men har endast fått jobba 7 av 22 lördagar.
I början tänkte jag att lördagarna säkert skulle jämna ut sig med tiden, men så blev det inte. Jag hade ju tjänat mycket mer om jag hade fått jobba fler lördagar, och undrar nu om jag har några rättigheter kring detta eller borde jag flaggat mycket tidigare?
Svar: Frågan är tvådelad. Den första frågan handlar om du har rätt till lön för en sysselsättningsgrad uppgående till 60 procent, eller endast för 42 procent.
Eftersom ni har avtalat om att sysselsättningsgraden är 60 procent har du rätt till lön för denna tid – om du stått till förfogande och varit beredd att arbeta.
Nästa fråga är om du har rätt till att arbeta på lördagar och då få en högre ersättning. Muntliga avtal gäller i och för sig på samma sätt som skriftliga, men det blir svårare att visa vad ni kommit överens om. Lönen följer det arbete som arbetstagaren utför. Om du arbetar på tid som ger rätt till exempelvis ob-ersättning så ska du få den. Om arbetet inte utförs på sådan tid ska inte ob-ersättning betalas.
Det är arbetsgivaren som bestämmer när arbetet ska utföras och kan ändra på arbetstiderna om hen meddelar det viss tid i förväg.
Du kan på så sätt gå miste om lördagsarbete och den högre ersättningen.
Henric Ask
jurist
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.