Industriarbetarnas tidning

Fråga om jobbet

Här besvarar Dagens Arbetes experter frågor om ditt arbetsliv.   Läs fler frågor om:

Kan jag kräva att få jobba fler lördagar?

5 november, 2020

Schema. Jag har statligt sommarjobb (som fortsätter under hösten). Avtalet säger 60 procent anställning. Jag är schemalagd mindre, ibland bara 42 procent. Vi kom även muntligt överens om att jag skulle jobba varannan lördag men har endast fått jobba 7 av 22 lördagar.
I början tänkte jag att lördagarna säkert skulle jämna ut sig med tiden, men så blev det inte. Jag hade ju tjänat mycket mer om jag hade fått jobba fler lördagar, och undrar nu om jag har några rättigheter kring detta eller borde jag flaggat mycket tidigare?

Svar: Frågan är tvådelad. Den första frågan handlar om du har rätt till lön för en sysselsättningsgrad uppgående till 60 procent, eller endast för 42 procent.
Eftersom ni har avtalat om att sysselsättningsgraden är 60 procent har du rätt till lön för denna tid – om du stått till förfogande och varit beredd att arbeta.

Nästa fråga är om du har rätt till att arbeta på lördagar och då få en högre ersättning. Muntliga avtal gäller i och för sig på samma sätt som skriftliga, men det blir svårare att visa vad ni kommit överens om. Lönen följer det arbete som arbetstagaren utför. Om du arbetar på tid som ger rätt till exempelvis ob-ersättning så ska du få den. Om arbetet inte utförs på sådan tid ska inte ob-ersättning betalas. 

Det är arbetsgivaren som bestämmer när arbetet ska utföras och kan ändra på arbetstiderna om hen meddelar det viss tid i förväg.
Du kan på så sätt gå miste om lördagsarbete och den högre ersättningen.  

Henric Ask
jurist

Ställ din fråga här
Välkommen med en fråga till våra experter! Tyvärr kan vi inte svara via mejl. Eftersom vi är industriarbetarnas tidning svarar vi inte heller på frågor som specifikt rör andra avtal.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Varför får jag inte full ersättning?

Om man är permitterad innan uppsägningen, ska det påverka a-kassan? Henric Ask reder ut.

Hur kan jag få ut min komplön?

Hur kan jag få ut min komplön?

”Kan företaget neka mig komputtaget i pengar”, undrar en läsare. Juristen Henrik Asc svarar.

Hur kan jag sluta tidigare utan att bli varnad?

Jag jobbar kvällsskift och veckopendlar. Har under fem års tid tagit kompledigt på torsdagarna för att kunna köra hem tidigare. En tisdag sa en ny produktionsledare åt mig att jag skulle jobba klockan 14.00–24.00 den kommande torsdagen. Jag tyckte att beskedet kom med för kort varsel och avvek klockan 17 den torsdagen. Fick då en muntlig varning. Vad kan jag göra för att få kompa ut och klara veckopendlingen?

Får jag jobba i två länder?

Får jag jobba i två länder?

En läsare sparar till ett husköp och vill arbeta vaken tid eför att kunna spara pengar. Hur många timmar i veckan får man som mest jobba? DA:s expert Henric Ask reder ut.

Får jag hälsa på min pojkvän?

Får jag hälsa på min pojkvän?

”Jag har fått ett nytt jobb. Kan jag bli nekad att vara ledig för en inplanerad resa?” undrar en läsare. Jurist Henric Ask svarar.

Måste vi logga ut på rasten?

Måste vi logga ut på rasten?

Min arbetsgivare har börjat säga att vi måste logga ut och in i stämpelmaskinen för tio minuters rast och det låter inte rätt. Ska inte paus ingå i arbetstiden, om vi loggar ut får vi ju inte betalt?

Kan chefen dra ner på min tid?

Jag är anställd 30 timmar i veckan, men nu har min chef schemalagt mig 29 timmar och vill bygga upp en buffert på minustid och använda det när jag går in och jobbar extra. Kan hen göra så? Jag vill jobba 30 timmar och om jag ska jobba över eller ha möte så vill jag ha komp för det.

Jag mår inte bra – måste jag byta skift?

Kan arbetsgivaren tvinga en arbetstagare att jobba femskift trots hälsoproblem som härrör från skiftarbetet? Jurist Henrik Ask svarar.

Kan jag tvingas jobba när det är kalas?

Kan jag tvingas jobba när det är kalas?

”När min arbetsgivare inte lagt ut något basschema åt mig har jag bokat in kalas med familjen om tre veckor. Kan hon lägga schema där ändå och tvinga mig jobba just den helgen?”

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

Hur gör jag för att slippa jobba natt?

En småbarnsförälder som jobbar treskift sedan flera år känner att det börja ta hårt på hälsan. Har hon rätt att slippa jobba natt? Vår jurist reder ut.

Nya gymnasielagen

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Ministern: De ensamkommande borde ha förberett sig bättre

Hundratals unga ensamkommande måste hitta fasta jobb innan jul för att få stanna i Sverige. Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) tycker att Sverige varit generösa mot gruppen – men föreslår nu vissa lättnader på grund av pandemin.