Industriarbetarnas tidning

Daniel tar sina egna stjärnbilder

22 februari, 2021

Skrivet av Eric Bengtsson

Profilen Daniel Sundström fotograferar galaxer och stjärnor från sitt eget observatorium. Han gör även instruktionsfilmer om astronomi som följs över hela världen. Här berättar han om …

De flesta av de tekniska lösningarna är Daniel Sundströms egna. Foto: Eric Bengtsson

Daniel Sundström

Ålder: 36 år.
Bor: Arvika.
Familj: Sambon Camilla och två katter.
Jobb: Sedan 2003 på Volvo Construction Equipment i Arvika. Vice huvudskyddsombud och vice ordförande för IF Metall Värmland.
Intressen: Astronomi, styrketräning fem dagar i veckan och teknik. Bland annat har han designat och byggt en fjärrstyrd bandtraktor för att kunna röja snö på tomten.

Hur och när det började

”När jag var 22 år gammal skaffade jag mitt första teleskop för att kunna stud-
era stjärnhimlen. Jag var också fotointresserad och på nätet såg jag hur man kunde koppla en kamera till teleskopet. Då var det kört!

Jag åkte ut till olika platser för att kunna ställa upp teleskoputrustningen och rikta in den för att kunna fotografera. Det tog ibland en och en halv timme. Det var mörkt och jävligt och kallt och jag började drömma om ett eget observatorium.”

När han byggde sitt observatorium

”För sju år sedan flyttade jag och sambon till huset där vi bor i dag.
Jag satte i gång direkt med observatoriebygget. De flesta av de tekniska lösningarna är mina egna och allt kontrolleras med en dator.

Bilderna tas genom ett spegelteleskop, specialtillverkat i Tyskland. Stativet är motordrivet och styr teleskopet efter samma princip som en industriell NC-maskin. Jag fjärrstyr observatoriet med min mobil och resten sköter sig självt. På morgonen kan jag se hur bilderna blev.”

Daniel Sundströms framtidsplaner är att kunna se och fotografera himlakroppar minst tio miljarder ljusår bort. Foto: Eric Bengtsson

Att fota en galax miljarder ljusår bort

”Jag har gjort ett antal instruktionsfilmer för amatörastronomer som följs över hela jorden på Youtube. Min hobby kräver att man är noggrann och har tålamod.

En bild kan ta långt över 100 timmars fotograferande, utspritt på flera år, att sätta ihop.

Mitt intresse är en blandning av teknik och filosofi. Jag har fotograferat en galax som ligger 1,82 miljarder ljusår från jorden. När man ser den stora och oändliga helheten blir ens egna vardagsproblem ganska små.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.