Industriarbetarnas tidning

Daniel tar sina egna stjärnbilder

22 februari, 2021

Skrivet av Eric Bengtsson

Profilen Daniel Sundström fotograferar galaxer och stjärnor från sitt eget observatorium. Han gör även instruktionsfilmer om astronomi som följs över hela världen. Här berättar han om …

De flesta av de tekniska lösningarna är Daniel Sundströms egna. Foto: Eric Bengtsson

Daniel Sundström

Ålder: 36 år.
Bor: Arvika.
Familj: Sambon Camilla och två katter.
Jobb: Sedan 2003 på Volvo Construction Equipment i Arvika. Vice huvudskyddsombud och vice ordförande för IF Metall Värmland.
Intressen: Astronomi, styrketräning fem dagar i veckan och teknik. Bland annat har han designat och byggt en fjärrstyrd bandtraktor för att kunna röja snö på tomten.

Hur och när det började

”När jag var 22 år gammal skaffade jag mitt första teleskop för att kunna stud-
era stjärnhimlen. Jag var också fotointresserad och på nätet såg jag hur man kunde koppla en kamera till teleskopet. Då var det kört!

Jag åkte ut till olika platser för att kunna ställa upp teleskoputrustningen och rikta in den för att kunna fotografera. Det tog ibland en och en halv timme. Det var mörkt och jävligt och kallt och jag började drömma om ett eget observatorium.”

När han byggde sitt observatorium

”För sju år sedan flyttade jag och sambon till huset där vi bor i dag.
Jag satte i gång direkt med observatoriebygget. De flesta av de tekniska lösningarna är mina egna och allt kontrolleras med en dator.

Bilderna tas genom ett spegelteleskop, specialtillverkat i Tyskland. Stativet är motordrivet och styr teleskopet efter samma princip som en industriell NC-maskin. Jag fjärrstyr observatoriet med min mobil och resten sköter sig självt. På morgonen kan jag se hur bilderna blev.”

Daniel Sundströms framtidsplaner är att kunna se och fotografera himlakroppar minst tio miljarder ljusår bort. Foto: Eric Bengtsson

Att fota en galax miljarder ljusår bort

”Jag har gjort ett antal instruktionsfilmer för amatörastronomer som följs över hela jorden på Youtube. Min hobby kräver att man är noggrann och har tålamod.

En bild kan ta långt över 100 timmars fotograferande, utspritt på flera år, att sätta ihop.

Mitt intresse är en blandning av teknik och filosofi. Jag har fotograferat en galax som ligger 1,82 miljarder ljusår från jorden. När man ser den stora och oändliga helheten blir ens egna vardagsproblem ganska små.”

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Far och son tog svart bälte ihop

Far och son tog svart bälte ihop

Pappersarbetaren Stefan Ekdahl och hans pappa Rolf har tagit svart bälte i karate tillsammans.

Förbannade medberoende

Förbannade medberoende

Skrivandet och jobbet hjälpte Daniel Sundström efter att hans bror dött av en överdos

Benjamin blir en diva på scenen

Benjamin blir en diva på scenen

Traktorfantasten och dragqueen-artisten Benjamin Bryntesson brukar säga att han är en helt vanlig kille i Bengtsfors.

”De kan leva upp till 90 år”

”De kan leva upp till 90 år”

Robert Lustig har tio fåglar och tre katter – och drömmer om flera djur.

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Kenneth vill leva på sin bisyssla

Bin är Kenneth Ungers passion. Men med ett stick kan det sluta riktigt illa. Därför är medicinen alltid med i fickan när honungen ska skördas.

”Milou var räddningen då jag mådde dåligt”

”Milou var räddningen då jag mådde dåligt”

Ett bra samarbete mellan hund och människa är inte det lättaste. Maria Mildh antar utmaningen genom att ha kul tillsammans.

”Lediga veckor kan jag vara  med bandet”

”Lediga veckor kan jag vara med bandet”

Är det roligt att spela gitarr? Det ville Eki Kumpulainen ta reda på i sina tonår i Skutskär. Svaret ledde honom upp på scen och ut i världen med bandet Demonical.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Jag dög inte åt Samhall”

Hos Anna Ytell i Hudiksvall jobbar människor som sorterats bort. Ingen av dem har ens fått frågan om att få komma till Samhall.

Unga slås ut – platsar inte på Samhall

Statskontoret slog larm för flera år sedan – fel personer slussas till Samhall. Men ingenting har hänt. Unga med funktionsnedsättning hamnar utanför arbetslivet.
De sociala företagen som tar emot människor med svåra funktionshinder har svårt att klara konkurrensen med statliga Samhall.

Arbetsförmedlare: Samhall ska i princip ha friska människor

Arbetsförmedlare vittnar om att Samhall styr, mer än vad det statliga bolaget självt hävdar.
”Många inskrivna är överhuvudtaget inte aktuella för Samhall, för Samhall tar inte emot dem”, säger en arbetsförmedlare.