Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Om en las-kartas kamp att följa terrängen

17 mars, 2021

Skrivet av

Krönika När papperstigrar skriker är det lätt att slå dövörat till, skriver Jan-Ewert Strömbäck, som i sitt yrkesliv både blivit inlasad och utköpt.

Foto: Karin Lindgren Strömbäck

Om skribenten

Jan-Ewert Strömbäck är författare till bland annat ”Alla presidenters Mary – om svenskamerikansk kvinnokamp” (2018)

Gigekonomin sover inte. Hos oss skedde häromdagen första giget redan före sex. Tre sms-ljud på raken om en leverans. Allt i realtid. Och mycket riktigt, utanför dörren stod ett paket. I realtid.

Sådana kontinuerliga besked om realtid, just in time, ”nu packas varan” och så vidare, är uppenbarligen något som prioriteras vare sig mottagaren vill ta del av informationen eller inte.

När jag öppnade dörren till trapphuset hade gigtjänaren försvunnit som en satellit ut i gryningen. Att gigekonomin förutsätter och orsakar otrygghet vet vi. Det är bara förnamnet.

Trots arbetslivets prydliga kartor växer vildvuxen terräng. Trots ett arbetsliv reglerat med plikter och rättigheter påminner sekundvarslade jobb via digitala plattformar om det som förr i tiden gällde. Före fackföreningarna, före förhandlingarna, före Saltsjöbadsandan, ja, till och med före skråväsende och hantverksekonomi.

Nu är kanske ändå en ljusning på gång, kanske terrängen närmar sig kartan. Plattformsföretaget Foodora har tecknat kollektivavtal med Transport för sina drygt 2 000 bud. Fler branscher kan vara på väg. Gigekoomin kan bli involverad i det som facket kallar ordning och reda, åtminstone mindre av exploatering och otillbörligt utnyttjande av personal, oberoende av anställningsform.

Las, lagen om anställningsskydd, har hittills varit en karta vid sidan av gig-ekonomins terräng och verklighet. Men vi är många som också har erfarenhet av hur den reglerade arbetsmarknaden och den reglerade arbetslösheten inte fungerar som tänkt.

Själv har jag dubbel erfarenhet av las. Det var tack vare denna Åmanlag som jag blev fast anställd på Sveriges Radio för länge sedan. Jag hade frilansat på heltid i tre år och kunde med fackets befogade retorik liknas vid grå arbetskraft. Jag borde ju vara anställd. Så blev det också. Lagen följdes till inte bara dess anda, utan också till dess bokstav.

Åtskilliga år senare blev jag och tre arbetskamrater uppsagda från tidningen där vi var anställda. Här följdes inga turordningsregler. Det blev uppsägningar i strid med las. Det löste arbetsgivaren, för att slippa hamna i Arbetsdomstolen, med ett simsalabim, det vill säga erbjudande om avgångsvederlag.

Vi blev utköpta. Tackade och tog emot. Hade vi sagt nej, hade vi ändå inte fått behålla jobben, utan sett fram emot en lång process för skadestånd. Sådant där är vardag i svenskt arbetsliv.

Ett mindre vanligt exempel var däremot när en statlig myndighet, vi kan kalla den Arbetsmljöverket (eftersom det är den det handlar om), skulle göra nedskärningar.

Så här kringgick man principen sist in – först ut: Det uppstod drygt 30 turordningskretsar med bara en person i varje krets. I dessa kretsar fanns det alltså bara en person att välja ut. Hen var både först och senast anställd. Och blev av med jobbet. Den tredje längst anställda på hela verket, en trotjänare sedan ungdomen, sades på det sättet upp bara några månader innan hon skulle gå i pension.

Frågan är om inte också det gångna årets förhandlingar om arbetsrätten kan illustrera fenomenet karta – terräng. I Sverige är parterna självständiga och har en makt som i vissa andra länder ligger hos politiker och stat. Men med Januariavtalet och regeringens intervention, för att inte säga ultimatum mot parterna, har förhållandet förflyttats.

Ännu har jag inte sett någon diskussion om huruvida politikens styrning av fack och arbetsgivare strider mot ILO-konventionen om den fria förhandlingsrätten.

Kan det ointresset ha att göra med att konventionerna överhuvudtaget upplevs mest som papperstigerns vrål för döva öron?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Låt bli att luckra upp las

Låt bli att luckra upp las

Att en försvagad anställningstrygghet skulle ge fler jobb är nyliberalt flum. Tvärtom ger ökad otrygghet rädda arbetstagare, sämre arbetsmiljö och fler konflikter.

”Helheten i överenskommelsen är bra”

”Helheten i överenskommelsen är bra”

Vi ska ha en levande debatt, men det är den valda förbundsstyrelsen som svarar för verksamheten mellan kongresserna. Vårt uppdrag därifrån är att komma till rätta med otrygga anställningar, skriver IF Metalls Marie Nilsson och Veli-Pekka Säikkälä.

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

”Vi måste försvara oss mot de politiska attackerna”

Las, pensionen och strejkrätten. Vi måste angripa den förda politiken högljutt – låt inte allt handla om invandring, skriver Jasmin Cosic på IF Metall i Östergötland.

En tavla luckrar inte upp arbetsrätten

En tavla luckrar inte upp arbetsrätten

Marcus Raihle: Är det inte själva politiken som är det riktiga problemet?

Förhandling eller kamp?

Förhandling eller kamp?

Två profilerade klubbordförande inom IF Metall möttes i en mejlväxling för att försöka förstå hur de kan se så olika på lasuppgörelsen.

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Slutspurt i förhandlingarna som avgör din trygghet

Imorgon ska parterna vara färdiga med förhandlingarna som kan avgöra framtiden för svensk arbetsmarknad. Vi reder ut vad ett förändrat anställningsskydd kan betyda för dig som anställd.

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

”Las-utredningen lever inte upp till kravet på balans”

Utredningens förslag, så som det är formulerat nu, kan aldrig bli ett skarpt lagförslag så länge Socialdemokraterna har makten, skriver S-gruppen i riksdagens arbetsmarknadsutskott.

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

”Skamligt L och C – förslaget är allt annat än liberalt”

Att ta bort anställningstryggheten och med den yttrandefriheten, är den raka motsatsen till liberal politik, skriver sex företrädare för GS-facket.

Vägen mot en förändrad las

Vägen mot en förändrad las

Lagen om anställningsskydd ska ändras. Frågan är om det blir politikerna eller fack och arbetsgivare som får bestämma hur.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”