Industriarbetarnas tidning

”Sverige kan visa vägen”

6 april, 2021

Skrivet av

Möte med. Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Trots att förra året gick till historien som det varmaste året sedan SMHI började mäta på 1860-talet ligger snön tjock över hela landet just den här februaridagen. Även på tomten utanför hemmet i Bohuslän, berättar biologen och författaren Stefan Edman.
– Det är nästan exotiskt nu för tiden. I natt var det minus 15, samtidigt som vi vet att vi globalt är på väg mot tre graders uppvärmning. Men vi har fortfarande tid att hejda utvecklingen, säger han.

Stefan Edman har i ett halvt sekel varit en av de tyngsta miljödebattörerna. I klimatfrågan har han varit med hela resan. Från universitetsstudier med föreläsningar av FN:s klimatpanels grundare, svensken Bert Bolin, över toppmöten och inte minst som debattör. Hela 50 böcker har det hunnit bli, många på klimattema. Liksom den senaste Bråttom men inte kört – frågor och svar om klimatet.

Vi måste larma, läget är oerhört allvarligt. Men det är också viktigt att på saklig grund rapportera om de framsteg som görs.

Det är en faktaspäckad bok, men samtidigt med en tydlig udd mot de domedagsprofetior han tycker dominerar i media. 
– Vi måste larma, läget är oerhört allvarligt. Men det är också viktigt att på saklig grund rapportera om de framsteg som görs. Banker ställer om, tusentals företag ställer om, det kommer hela tiden billigare och bättre grön teknik. De stora börsvinnarna förra året var den gröna energin. Det måste vi också berätta om, säger han. 

Stefan Edman kallar sig för saklig optimist. Han pekar på att hälften av kolgruvorna och 500 kolkraftverk har stängt i USA på tio år, hur EU:s utsläppshandel gör klimatbovar olönsamma, Kinas massiva investeringar i grön energi. Den nya tekniken är motorn i utvecklingen.

– Här har Sverige en nyckelroll. Vi står bara för 1,2 promille av världens utsläpp, men vi kan få stor påverkan med ny teknik och grön produktion. För de som jobbar på SSAB nu till exempel, det är ju himla kul! Vi kan bli först i världen med utsläppsfri stålproduktion. Vi kan visa vägen, säger han.

Världen går både åt rätt och fel håll samtidigt, menar Edman. Ökade utsläpp men också ökad medvetenhet och ny teknik. Omställningen kan gå snabbt när det väl tar fart.
– Det kan gå väldigt snabbt när den kommer i gång. Men om vi hinner i tid, det är en annan fråga, säger han.

Stefan Edman

Ålder: 74 år.
Bor: Ljungskile.
Familj: Frun Britt-Inger, två barn och fyra barnbarn.
Fritid: Fågelskådning, musik, naturupplevelser och böcker.
Förknippas med: Utredningen ”Biffen, bilen och bostaden” på uppdrag av Göran Persson. Var med och kläckte idén till ”Det gröna folkhemmet”. 
Böcker i urval: Planeten havet, Världens chans, Hornborgasjön, Kosterhavet, Mot alla odds?
Klimattips: Satsa på gemenskap, naturupplevelser och kultur i stället för att köpa prylar. Fundera på vad du äter och hur du tar dig fram. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Facken måste bli bättre kravställare”

”Facken måste bli bättre kravställare”

En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer konkreta i våra krav”, tror IF Metalls Ellika Berglund Aas.

Från modern teknik till anrikt hantverk

Från modern teknik till anrikt hantverk

CNC-operatören Katarina ”KP” Persson fick gå när Seco Tools lade ner i Ludvika. Det blev starten på en helt ny yrkesbana.

Industrislakt eller nya möjligheter?

Industrislakt eller nya möjligheter?

Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.

Så ska industrin bli grönare

Så ska industrin bli grönare

Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

”Det är bara att lyssna på forskarna”

”Det är bara att lyssna på forskarna”

Stefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

Klimatomställningen kommer att lyfta gruvindustrin. Det nya resurssnåla samhället kräver mer metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Här är framtiden fossilfri

Här är framtiden fossilfri

Klimatfrågan och vårt sätt att producera energi blir en ödesfråga för politiken, företagen – och därmed jobben. Det har man insett för länge sedan i Skutskär.

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

”Jag tynar bort om jag sitter stilla”

74-årige John Johansson jobbar fortfarande på snickerifabrik. Han har inga planer på att gå i pension.

Stoppa myterna om nya las

Stoppa myterna om nya las

När vi diskuterar nya las är det viktigt att vi pratar om vad som faktiskt står i överenskommelsen. Allt annat förlorar vi på, skriver vi Marie Nilsson.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.