Industriarbetarnas tidning

”Sverige kan visa vägen”

6 april, 2021

Skrivet av

Möte med. Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Trots att förra året gick till historien som det varmaste året sedan SMHI började mäta på 1860-talet ligger snön tjock över hela landet just den här februaridagen. Även på tomten utanför hemmet i Bohuslän, berättar biologen och författaren Stefan Edman.
– Det är nästan exotiskt nu för tiden. I natt var det minus 15, samtidigt som vi vet att vi globalt är på väg mot tre graders uppvärmning. Men vi har fortfarande tid att hejda utvecklingen, säger han.

Stefan Edman har i ett halvt sekel varit en av de tyngsta miljödebattörerna. I klimatfrågan har han varit med hela resan. Från universitetsstudier med föreläsningar av FN:s klimatpanels grundare, svensken Bert Bolin, över toppmöten och inte minst som debattör. Hela 50 böcker har det hunnit bli, många på klimattema. Liksom den senaste Bråttom men inte kört – frågor och svar om klimatet.

Vi måste larma, läget är oerhört allvarligt. Men det är också viktigt att på saklig grund rapportera om de framsteg som görs.

Det är en faktaspäckad bok, men samtidigt med en tydlig udd mot de domedagsprofetior han tycker dominerar i media. 
– Vi måste larma, läget är oerhört allvarligt. Men det är också viktigt att på saklig grund rapportera om de framsteg som görs. Banker ställer om, tusentals företag ställer om, det kommer hela tiden billigare och bättre grön teknik. De stora börsvinnarna förra året var den gröna energin. Det måste vi också berätta om, säger han. 

Stefan Edman kallar sig för saklig optimist. Han pekar på att hälften av kolgruvorna och 500 kolkraftverk har stängt i USA på tio år, hur EU:s utsläppshandel gör klimatbovar olönsamma, Kinas massiva investeringar i grön energi. Den nya tekniken är motorn i utvecklingen.

– Här har Sverige en nyckelroll. Vi står bara för 1,2 promille av världens utsläpp, men vi kan få stor påverkan med ny teknik och grön produktion. För de som jobbar på SSAB nu till exempel, det är ju himla kul! Vi kan bli först i världen med utsläppsfri stålproduktion. Vi kan visa vägen, säger han.

Världen går både åt rätt och fel håll samtidigt, menar Edman. Ökade utsläpp men också ökad medvetenhet och ny teknik. Omställningen kan gå snabbt när det väl tar fart.
– Det kan gå väldigt snabbt när den kommer i gång. Men om vi hinner i tid, det är en annan fråga, säger han.

Stefan Edman

Ålder: 74 år.
Bor: Ljungskile.
Familj: Frun Britt-Inger, två barn och fyra barnbarn.
Fritid: Fågelskådning, musik, naturupplevelser och böcker.
Förknippas med: Utredningen ”Biffen, bilen och bostaden” på uppdrag av Göran Persson. Var med och kläckte idén till ”Det gröna folkhemmet”. 
Böcker i urval: Planeten havet, Världens chans, Hornborgasjön, Kosterhavet, Mot alla odds?
Klimattips: Satsa på gemenskap, naturupplevelser och kultur i stället för att köpa prylar. Fundera på vad du äter och hur du tar dig fram. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

Oro för att den gröna omställningen går för långsamt

IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson är inte bekymrad för att jobb försvinner när industrin ställer om till fossilfritt. 
– Det kommer också nya jobb, säger hon i Dagens Arbetes podd.

Hoten mot de svenska industrijobben

Hoten mot de svenska industrijobben

Svensk basindusti exporterar 90 procent av produkterna. Så hur drabbas Sverige när länder som USA vill rädda sina egna industrijobb? Och hur går det med den gröna omställningen när energikrisen slagit till?

Matrester – en godbit för Väja

Matrester – en godbit för Väja

Snart ska alla i Sverige slänga matavfall i bruna kompostpåsar. Det är bra för miljön. Och det är väldigt bra för Väja bruk, där det speciella papperet görs.

”Facken måste bli bättre kravställare”

”Facken måste bli bättre kravställare”

En rättvis omställning – just transition – är avgörande för en lyckad klimatomställning enligt världens fackförbund. ”Nu måste vi jobba för att bli mer konkreta i våra krav”, tror IF Metalls Ellika Berglund Aas.

Från modern teknik till anrikt hantverk

Från modern teknik till anrikt hantverk

CNC-operatören Katarina ”KP” Persson fick gå när Seco Tools lade ner i Ludvika. Det blev starten på en helt ny yrkesbana.

Industrislakt eller nya möjligheter?

Industrislakt eller nya möjligheter?

Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.

Så ska industrin bli grönare

Så ska industrin bli grönare

Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

”Det är bara att lyssna på forskarna”

”Det är bara att lyssna på forskarna”

Stefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

Klimatomställningen kommer att lyfta gruvindustrin. Det nya resurssnåla samhället kräver mer metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.