Industriarbetarnas tidning

”Sverige kan visa vägen”

6 april, 2021

Skrivet av

Möte med. Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Trots att förra året gick till historien som det varmaste året sedan SMHI började mäta på 1860-talet ligger snön tjock över hela landet just den här februaridagen. Även på tomten utanför hemmet i Bohuslän, berättar biologen och författaren Stefan Edman.
– Det är nästan exotiskt nu för tiden. I natt var det minus 15, samtidigt som vi vet att vi globalt är på väg mot tre graders uppvärmning. Men vi har fortfarande tid att hejda utvecklingen, säger han.

Stefan Edman har i ett halvt sekel varit en av de tyngsta miljödebattörerna. I klimatfrågan har han varit med hela resan. Från universitetsstudier med föreläsningar av FN:s klimatpanels grundare, svensken Bert Bolin, över toppmöten och inte minst som debattör. Hela 50 böcker har det hunnit bli, många på klimattema. Liksom den senaste Bråttom men inte kört – frågor och svar om klimatet.

Vi måste larma, läget är oerhört allvarligt. Men det är också viktigt att på saklig grund rapportera om de framsteg som görs.

Det är en faktaspäckad bok, men samtidigt med en tydlig udd mot de domedagsprofetior han tycker dominerar i media. 
– Vi måste larma, läget är oerhört allvarligt. Men det är också viktigt att på saklig grund rapportera om de framsteg som görs. Banker ställer om, tusentals företag ställer om, det kommer hela tiden billigare och bättre grön teknik. De stora börsvinnarna förra året var den gröna energin. Det måste vi också berätta om, säger han. 

Stefan Edman kallar sig för saklig optimist. Han pekar på att hälften av kolgruvorna och 500 kolkraftverk har stängt i USA på tio år, hur EU:s utsläppshandel gör klimatbovar olönsamma, Kinas massiva investeringar i grön energi. Den nya tekniken är motorn i utvecklingen.

– Här har Sverige en nyckelroll. Vi står bara för 1,2 promille av världens utsläpp, men vi kan få stor påverkan med ny teknik och grön produktion. För de som jobbar på SSAB nu till exempel, det är ju himla kul! Vi kan bli först i världen med utsläppsfri stålproduktion. Vi kan visa vägen, säger han.

Världen går både åt rätt och fel håll samtidigt, menar Edman. Ökade utsläpp men också ökad medvetenhet och ny teknik. Omställningen kan gå snabbt när det väl tar fart.
– Det kan gå väldigt snabbt när den kommer i gång. Men om vi hinner i tid, det är en annan fråga, säger han.

Stefan Edman

Ålder: 74 år.
Bor: Ljungskile.
Familj: Frun Britt-Inger, två barn och fyra barnbarn.
Fritid: Fågelskådning, musik, naturupplevelser och böcker.
Förknippas med: Utredningen ”Biffen, bilen och bostaden” på uppdrag av Göran Persson. Var med och kläckte idén till ”Det gröna folkhemmet”. 
Böcker i urval: Planeten havet, Världens chans, Hornborgasjön, Kosterhavet, Mot alla odds?
Klimattips: Satsa på gemenskap, naturupplevelser och kultur i stället för att köpa prylar. Fundera på vad du äter och hur du tar dig fram. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Det är bara att lyssna på forskarna”

”Det är bara att lyssna på forskarna”

Stefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

Klimatomställningen kommer att lyfta gruvindustrin. Det nya resurssnåla samhället kräver mer metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Här är framtiden fossilfri

Här är framtiden fossilfri

Klimatfrågan och vårt sätt att producera energi blir en ödesfråga för politiken, företagen – och därmed jobben. Det har man insett för länge sedan i Skutskär.

Nya arbetsmiljörisker när motorn går på el

Nya arbetsmiljörisker när motorn går på el

Varken bilmekaniker eller skyddsombud känner sig förberedda på omställningen.

Så ställer vi om för klimatet

Så ställer vi om för klimatet

Även små steg tar oss framåt. Nu vill vi ha era bästa råd för att ställa om för klimatet. Urban Lindfors berättar om sitt byte till elbil.

Brister i elnäten får inte hindra tillväxten i landet

Brister i elnäten får inte hindra tillväxten i landet

Vi har förutsättningar för en omställning som skapar fler jobb och ett hållbart samhälle, men det ställer krav på vår elförsörjning, skriver riksdagsledamöterna (S) och IF Metallarna Patrik Engström och Monica Haider.

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Stora ord, mycket pengar, enorma utmaningar

Globala ledare talar om ett historiskt skifte. Nu ska den gröna industrin byggas, skriver DA:s Harald Gatu.

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Ministern: Företag ska inte leka med människors liv

Straffa företag som försummar säkerheten, och ge skyddsombuden rätt förutsättningar. Så vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) förhindra att människor dör på jobbet.

Han vill få de tysta att prata

Han vill få de tysta att prata

Regionala skyddsombudet Dan Torkelsson är uppmärksam på problem som bubblar under ytan.

Olje­industrin letar efter en grön väg ur krisen

Olje­industrin letar efter en grön väg ur krisen

Det var knappast miljöaktivister eller den politiska långbänken som fick Preem att ändra sina planer, skriver DA:s Harald Gatu.

Sjuka Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna. Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Dagens Arbete granskar Samhall

Statsägda Samhall får miljarder varje år för att utveckla människor med funktionshinder. Men idag styr affärerna.
Kunden är i fokus och medarbetarnas hälsa sätts på spel, särskilt under pandemin. Många är rädda. Men flera väljer nu att vittna.

Otryggt att jobba helg med hjärtfel

Per har ett medfött hjärtfel. I åtta år har han försökt få Samhall att satsa på att utbilda de anställda i hjärt- och lungräddning.

Samhall struntar i smittan

Människor i riskgrupp städar ­äldreboenden, mat­affärer och gym. Utan skydd. De trängs på bussar och i små fikarum. Samhalls städare glömdes bort under pandemin.

Larmade om brister – ärendet lades ner

Richard Fredriksson slog slår larm om arbetsmiljön på Samhall redan i april 2020. Åtta månader senare lades ärendet ner.

Nu agerar Arbetsmiljöverket mot Samhall

Först la Arbetsmiljöverket ner skyddsombudets anmälan. Sen ändrar sig myndigheten. Nu tvingas Samhall i Eskilstuna att svara.

Samhalls vittnen – fler röster från hela landet

”Det finns inget människovärde kvar överhuvudtaget.” Det skriver en av alla anställda på Samhall. Medarbetare och chefer från norr till söder hör av sig för att berätta om situationen på det statligt ägda företaget.

Samhall i Umeå: Vi följer Folkhälso­myndighetens riktlinjer

Andreas Zittra, områdeschef och affärschef på Samhall i Umeå, svarar på kritiken om bristande skyddsutrustning och utbildning för de anställda.

Nettan: Vi väntar fortfarande på riktiga masker

Nettan städar i polishuset, men får bara ett visir som skydd. ”Vi städar ju med vatten. Det stänker”, säger hon. Som skyddsombud känner hon sig motarbetad av företaget när hon påpekar brister.