Industriarbetarnas tidning

”Sverige kan visa vägen”

6 april, 2021

Skrivet av

Möte med. Visst, läget är allvarligt. Men det finns också mycket positivt som händer för klimatet. Miljödebattören Stefan Edman vill lyfta fram industrins roll i ny klimatbok.

Trots att förra året gick till historien som det varmaste året sedan SMHI började mäta på 1860-talet ligger snön tjock över hela landet just den här februaridagen. Även på tomten utanför hemmet i Bohuslän, berättar biologen och författaren Stefan Edman.
– Det är nästan exotiskt nu för tiden. I natt var det minus 15, samtidigt som vi vet att vi globalt är på väg mot tre graders uppvärmning. Men vi har fortfarande tid att hejda utvecklingen, säger han.

Stefan Edman har i ett halvt sekel varit en av de tyngsta miljödebattörerna. I klimatfrågan har han varit med hela resan. Från universitetsstudier med föreläsningar av FN:s klimatpanels grundare, svensken Bert Bolin, över toppmöten och inte minst som debattör. Hela 50 böcker har det hunnit bli, många på klimattema. Liksom den senaste Bråttom men inte kört – frågor och svar om klimatet.

Vi måste larma, läget är oerhört allvarligt. Men det är också viktigt att på saklig grund rapportera om de framsteg som görs.

Det är en faktaspäckad bok, men samtidigt med en tydlig udd mot de domedagsprofetior han tycker dominerar i media. 
– Vi måste larma, läget är oerhört allvarligt. Men det är också viktigt att på saklig grund rapportera om de framsteg som görs. Banker ställer om, tusentals företag ställer om, det kommer hela tiden billigare och bättre grön teknik. De stora börsvinnarna förra året var den gröna energin. Det måste vi också berätta om, säger han. 

Stefan Edman kallar sig för saklig optimist. Han pekar på att hälften av kolgruvorna och 500 kolkraftverk har stängt i USA på tio år, hur EU:s utsläppshandel gör klimatbovar olönsamma, Kinas massiva investeringar i grön energi. Den nya tekniken är motorn i utvecklingen.

– Här har Sverige en nyckelroll. Vi står bara för 1,2 promille av världens utsläpp, men vi kan få stor påverkan med ny teknik och grön produktion. För de som jobbar på SSAB nu till exempel, det är ju himla kul! Vi kan bli först i världen med utsläppsfri stålproduktion. Vi kan visa vägen, säger han.

Världen går både åt rätt och fel håll samtidigt, menar Edman. Ökade utsläpp men också ökad medvetenhet och ny teknik. Omställningen kan gå snabbt när det väl tar fart.
– Det kan gå väldigt snabbt när den kommer i gång. Men om vi hinner i tid, det är en annan fråga, säger han.

Stefan Edman

Ålder: 74 år.
Bor: Ljungskile.
Familj: Frun Britt-Inger, två barn och fyra barnbarn.
Fritid: Fågelskådning, musik, naturupplevelser och böcker.
Förknippas med: Utredningen ”Biffen, bilen och bostaden” på uppdrag av Göran Persson. Var med och kläckte idén till ”Det gröna folkhemmet”. 
Böcker i urval: Planeten havet, Världens chans, Hornborgasjön, Kosterhavet, Mot alla odds?
Klimattips: Satsa på gemenskap, naturupplevelser och kultur i stället för att köpa prylar. Fundera på vad du äter och hur du tar dig fram. 

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Industrislakt eller nya möjligheter?

Industrislakt eller nya möjligheter?

Europas motorfabriker går en oviss framtid till mötes när bilarna elektrifieras. Men Volvo Cars anläggning i Skövde är tidigt ute och rustar sig för omställningen.

Så ska industrin bli grönare

Så ska industrin bli grönare

Vätgas ska göra svensk industri mer klimatsmart. Men hur funkar det och kan det skapa fler jobb?

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

USA:s gruv­arbetare kräver ”en rättvis omställning”

Förnekandet av klimatkrisen gav Donald Trump en stor del av de amerikanska gruvarbetarnas röster i presidentvalet. Men nu välkomnas president Joe Bidens klimatpolitik av gruvarbetarförbundet som kräver ”en rättvis omställning”.

”Det är bara att lyssna på forskarna”

”Det är bara att lyssna på forskarna”

Stefan Ekdahl, operatör på Stora Enso i Fors, var en av initiativtagarna till att Pappers införde en miljöpolicy i somras. Och – han lever som han lär.

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

”Klimatomställning gynnar gruv­industrin”

Klimatomställningen kommer att lyfta gruvindustrin. Det nya resurssnåla samhället kräver mer metaller, säger Bolidens vd Mikael Staffas.

Här är framtiden fossilfri

Här är framtiden fossilfri

Klimatfrågan och vårt sätt att producera energi blir en ödesfråga för politiken, företagen – och därmed jobben. Det har man insett för länge sedan i Skutskär.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

Trähusen skjuter åter i höjden

Trähusen skjuter åter i höjden

Behovet av fler bostäder gör att branschen klarat pandemin. Den gröna omställningen fortsätter att ge fler byggen av trä.

Vägen från kolet

Vägen från kolet

Ingen industri är så skadlig för klimatet som Stålindustrin. Snart är det slut med det. När vätgas ersätter kol går vi in i den nya järnåldern.

Nu ska vattnet renas på fabriken

Nu ska vattnet renas på fabriken

Xylem i Emmaboda utvecklar ett eget reningsverk för att återanvända regn- och processvatten.

Sjuka Samhall: Fackets roll

Samhallanställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”LO kan inte göra så jädra mycket”

”LO kan inte göra så jädra mycket”

Nu kommer krav på ett fack för Samhalls anställda, men LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson anser att det snarare är politikerna som måste ta ett större ansvar.

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

”Vi måste ta till oss av kritiken och göra mer”

Vi har utbildningar för förtroendevalda och skyddsombud. Vi har både lokala och centrala förhandlingar. Men det räcker inte, skriver IF Metalls Susanne Östh.

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

GS: Eget Samhallfack får mindre tyngd

LO-förbunden behöver varandras kompetens för att på bästa sätt stötta Samhalls anställda, skriver Tony Berggren, GS.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.