Industriarbetarnas tidning

Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

20 maj, 2021

Skrivet av

Digitalt Att kommunicera digitalt har sina fördelar. Men i en förhandling vill man helst träffas face-to-face, inte via skärm, tycker Pappers förhandlare.

Pandemin har gjort att vi inte kan träffas och prata med varandra på samma sätt längre. Avstånd ska hållas, handslag är no-no och ve den som ens gör en antydan till en nysning. Det fysiska umgänget har kort sagt satts på undantag, även i arbetslivet.

Trots det har vi klarat oss ganska hyggligt ändå. Visst, majoriteten pappersarbetare har ju varit tvungna att jobba på ungefär som vanligt, men tack vare Zoom, Teams och annan nutida teknik kunde åtminstone de fackliga förhandlingarna avlöpa någorlunda coronasäkert.

Men skärmsamtal är inte detsamma som ett fysiskt möte, särskilt inte om man ska förhandla med en arbetsgivare. Det tycker bland andra Gabriel Jöngren, ordförande för avdelning 78 Mariestad, som i senaste löneförhandlingen med arbetsgivaren ändå lyckades få ut mer än vad det centrala avtalet gav.

– Nä, förhandlingar via Teams är värdelöst, säger han. Att förhandla är ju det mest grundläggande som finns för en facklig organisation, och då bör man absolut träffas fysiskt – inte via datorer.

Ulrik Jörback, Skåpafors avdelningsordförande, tyckte att det var ”görjobbigt” att löneförhandla via skärm. Särskilt som han redan på förhand visste att arbetsgivaren inte skulle vika sig en tum från det centrala avtalet.

Men mötesformen i sig dissar han inte, tvärtom.

– Det blir ju en vanesak efter ett tag, säger han. Dessutom är det smidigt. Under förbundsmötet i höstas, till exempel, när vi skulle anta avtalet eller inte, då hade vi väldigt bra diskussioner via Teams. Många som annars inte brukar säga så mycket tog till orda då. Och själv slapp jag åka till Stockholm för att godkänna avtalet, vilket jag varit tvungen att göra många gånger förut.

Den personliga kontakten är viktig i en förhandling, men den tappar man när man sitter framför en skärm.

Marie Olsén, avdelningsordförande på Skärblacka.

Även Skärblackas avdelningsordförande Marie Olsén har en tudelad inställning till skärmsamtal. Ibland funkar det bra, som vid någon enstaka nyanställning eller mindre organisationsförändring. Men inte i samband med större löneförhandlingar.

– Den personliga kontakten är viktig för mig i en förhandling, men den tappar man när man sitter framför en skärm. Då märker man inte motpartens reaktioner och kroppsspråk på samma sätt, säger hon.

Ronny Hellström, ordförande på Avd 108 Alfredshem, har en liknande inställning. Allt beror på sammanhanget, säger han.

– I de här pandemitiderna är det ju bra, och mycket kan faktiskt skötas digitalt. Ibland går det också mycket snabbare. Men det ersätter inte den fysiska träffen, kroppsspråket och allt det där som sker vid sittande bord. Man kanske kan tänka sig en kombination i framtiden.

Förbundsordförande Pontus Georgsson har varit med och förhandlat på riksnivå flera gånger. Han säger att han helst inte förhandlar via skärm mer – såvida han inte blir tvungen. Den känsla eller atmosfär som uppstår när två parter sitter mittemot varandra i ett fysiskt rum, går som förlorad menar han.

– Det blir endimensionellt. Och för att ett förhandlingsresultat ska bli bra så måste man ju också känna att man kan lita på varandra, och den tilliten känner inte jag att man får via Teams.

– Men det är klart, i vissa lägen kan det funka bra. Under en avtalsrörelse träffas man ju väldigt ofta, och då skulle åtminstone något av de tillfällena kunna skötas digitalt.

Hade medlemmarna fått högre lön om ni och er motpart hade träffats som vanligt och inte via skärm, tror du?

– Det är svårt att bedöma resultatet av det, för man vet ju inte hur det skulle ha blivit annars.

Läs också

Expertens råd för digitala möten

Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.

En kommentar till “Pappers: Svårt att förhandla under pandemin

  • Svårt förhandla? Ja tydligen. Inte ens retroaktivt från då gamla avtalet gick ut den 1 April fick man igenom. Ska man ens vara kvar i Pappers med dessa skyhöga fackavgifter? Hade det inte varit för den lokala avdelningen/klubben hade jag gått ur för länge sedan.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers går med i huvudavtalet

Pappers har beslutat att gå med i det nya huvudavtalet. Dessutom ska förbundet förhandla på egen hand framöver – utan tjänstemännen.

Här gav protesterna en extra slant

Här gav protesterna en extra slant

De centrala löneförhandlingarna gav inte vad Pappers hade krävt. Men på Katrinefors bruk blev det lite extra. Avdelningsordföranden Gabriel Jöngren delar med sig av sina bästa förhandlingsknep.

”Sårat och sargat inom LO”

”Sårat och sargat inom LO”

Pappers och GS: Exceptionellt agerat av IF Metall och Kommunal i las-uppgörelsen.

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Över 200 pappers­arbetare sjuka i covid-19

Nästan alla massa- och pappersbruk i Sverige har haft en eller flera anställda som insjuknat i covid-19.
”Det var inte helt oväntat”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson, som själv drabbats av sjukdomen.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Tuffa tider för tidningspapper

Tuffa tider för tidningspapper

På Ortviken och Hylte riskerar nu uppemot 800 pappersarbetare att mista sina jobb.

Tack alla kämpar – vi behöver er

Tack alla kämpar – vi behöver er

Kraften i vår organisation har stegrats, fler och fler har fått veta vad Pappers gör och vad vi står för. Engagemanget från UNG 2020 finns med oss till efter coronakrisen, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Höga löner hos de yngsta

Höga löner hos de yngsta

Nästan 37 000 kronor i månaden. Så mycket tjänar Pappers medlemmar under 30 år i snitt.

Tio bruk över drömgränsen

Tio bruk över drömgränsen

Massabruket i Mönsterås betalar återigen de högsta lönerna i landet. Det visar Dagens Arbetes lönekartläggning för 2018.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.