Industriarbetarnas tidning

Expertens råd för digitala möten

20 maj, 2021

Skrivet av

Experttips Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.

Johan Bergstad är psykolog och har skrivit böcker om mindfulness.

Så peppar ni i grupp  …

Syftet. Tänk först: Vad är syftet med mötet? Är alla deltagare införstådda med detta? Hur lång tid ska mötet pågå?

Ge och ta. Ett bra möte kännetecknas ofta av givande och tagande. Se till att alla får prata till punkt och att ni lyssnar på varandra. Hur vet deltagarna att de har lyssnat på varandra? Jo, genom att upprepa med egna ord det som just har sagts.

Mjuta eller inte? Är ni bara några få deltagare är det bra om alla har ljudet på hela tiden för att snabbt kunna ge respons på vad som sägs. Detta ger mötet ett bättre flow. Är ni många deltagare behöver en i taget aktivera mikrofonen för att ljudet inte ska bli för grötigt.

Summera. Avsluta mötet genom att summera vad ni har kommit fram till.

…  och så peppar du dig själv

Fokusera. Ta en kort promenad eller gör någon fokusövning inför mötet. Till exempel ”Skarpt fokus”, där du helt enkelt observerar upplevelser från din andning under några minuter. Detta stärker det ”exekutiva nätverket” i hjärnan – eller ”den inre chefen” – som handlar om närvaro, impuls-kontroll samt planering.

Lägg bort mobilen. Forskning visar att vi presterar bättre och blir mer empatiska om vi inte har mobile­n intill oss fast den är i flygplans­läge. Så ha helst mobilen i ett annat rum om möjligt och stäng åtminstone av notiserna!

För att bli sedd och hörd. Ett bra möte förutsätter att du syns och hörs bra. Sitt i en ljus miljö där ljuse­t kommer framifrån och med en lugn bakgrund. Ha gärna kameran i ögonhöjd för att undvika ”näsborrefenomenet”. Många ställer datorn på en trave större böcker. Använd gärna hörlurar för bästa ljud. En bra uppkoppling är förstås också viktigt.

Ställ frågor till DA:s experter!
Det kan handla om arbetsrätt, privatekonomi, försäkringar, hälsa eller psykologi.

Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.

Du kanske också vill läsa…

Verktygen för att klara stress och oro

Verktygen för att klara stress och oro

Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.

”Det är märkligt att så lite hänt”

”Det är märkligt att så lite hänt”

Robotar och automation har ersatt många tunga och smutsiga industrijobb. I vården finns däremot få hjälpmedel som minskar belastningen. I en gemensam intervju får IF Metalls och Kommunals ordförande svara på varför det ser ut som det gör och vad som behöver ändras.

Skilda världar

Skilda världar

Ny teknik och ständiga ­förbättringar har gjort att Stellan klarat kroppen trots 30 år i industrin. Vårdens kvinnor har däremot samma hjälpmedel som på 80-talet, trots att ny teknik finns. Undersköterskan Åsa får ofta förlita sig på muskelkraft.

”Ta kroppens signaler på allvar”

”Ta kroppens signaler på allvar”

”Människan är inte en bil som bara kan servas och sedan rulla vidare som om inget hänt.” Psykologen Jonas Mosskin reagerar på berättelserna om stress som strömmat in till Dagens Arbete.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Människor trasas sönder av orimliga krav”

”Människor trasas sönder av orimliga krav”

Hur det är på Samhall säger någonting om hela arbetslivet, skriver DA:s reporter Elinor Torp.

”Långsiktigt är det bra för vilket företag som helst”

”Långsiktigt är det bra för vilket företag som helst”

De anställda på Svenska Manometer­fabriken i Leksand avstod löneökningar mellan 2017 och 2020 i utbyte mot sex timmars arbetsdag. Läs om hur det gick sen.