Verktygen för att klara stress och oro
Vi människor har fyra grundläggande strategier för att möta stress och oro. Psykologen Johan Bergstad om vikten av att välja rätt strategi till rätt tillfälle.
Industriarbetarnas tidning
20 maj, 2021
Skrivet av Pontus Ohlin
Experttips Vad bör man som grupp tänka på inför ett möte eller förhandling via skärm? Här ger psykologen och fokusexperten Johan Bergstad några användbara tips och råd.
Syftet. Tänk först: Vad är syftet med mötet? Är alla deltagare införstådda med detta? Hur lång tid ska mötet pågå?
Ge och ta. Ett bra möte kännetecknas ofta av givande och tagande. Se till att alla får prata till punkt och att ni lyssnar på varandra. Hur vet deltagarna att de har lyssnat på varandra? Jo, genom att upprepa med egna ord det som just har sagts.
Mjuta eller inte? Är ni bara några få deltagare är det bra om alla har ljudet på hela tiden för att snabbt kunna ge respons på vad som sägs. Detta ger mötet ett bättre flow. Är ni många deltagare behöver en i taget aktivera mikrofonen för att ljudet inte ska bli för grötigt.
Summera. Avsluta mötet genom att summera vad ni har kommit fram till.
Fokusera. Ta en kort promenad eller gör någon fokusövning inför mötet. Till exempel ”Skarpt fokus”, där du helt enkelt observerar upplevelser från din andning under några minuter. Detta stärker det ”exekutiva nätverket” i hjärnan – eller ”den inre chefen” – som handlar om närvaro, impuls-kontroll samt planering.
Lägg bort mobilen. Forskning visar att vi presterar bättre och blir mer empatiska om vi inte har mobilen intill oss fast den är i flygplansläge. Så ha helst mobilen i ett annat rum om möjligt och stäng åtminstone av notiserna!
För att bli sedd och hörd. Ett bra möte förutsätter att du syns och hörs bra. Sitt i en ljus miljö där ljuset kommer framifrån och med en lugn bakgrund. Ha gärna kameran i ögonhöjd för att undvika ”näsborrefenomenet”. Många ställer datorn på en trave större böcker. Använd gärna hörlurar för bästa ljud. En bra uppkoppling är förstås också viktigt.
Lennart Stéen svarar på frågor om försäkringar, juristen Henric Ask svarar på frågor om arbetsrätt, läkaren Ulf Nordlund svarar på frågor om hälsa, ekonomen Annika Creutzer svarar på frågor om privatekonomi och psykologen Jonas Mosskin svarar på frågor om psykologi.