Industriarbetarnas tidning

”LO kan inte göra så jädra mycket”

21 juni, 2021 - 09:27

Skrivet av

LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson tror inte på ett Samhallfack. Och tycker att LO och förbunden är nog hårda.

– Det är inte så att vi sitter och fikar när vi träffar politikerna och ledningen, säger han.

Behövs det ett Samhallfack?

– Jag tror inte det gör saken bättre. Man behöver snarare göra om direktiven. Jag tror att den här frågan är politisk snarare än facklig. Ett bolag som ska ta hand om människor som inte får plats på den ordinarie arbetsmarknaden måste ha mjukare parametrar än att gå med vinst. Det kan inte vara så att vi i ett bolag som Samhall ska behöva bedriva facklig kamp på samma sätt som vi gör där de hårdaste marknadstalibanerna sitter i ledningen. Politikerna måste faktiskt ta sitt ansvar och göra om det här.

Så ett Samhallsfack är inte lösningen?

– Jag är inte expert. Det är inte så att vi springer så långt ner i myllan. Men det normala är att vi inte har företagsfack inom LO-sfären, utan det är branschfack. Om man städar och är medlem i IF Metall då är man felorganiserad.

Människor på Samhall känner att facket sviker dem. Hur ska LO och förbunden se till så att medlemmarna inte blir sjuka av arbetsmiljön?

– För att kunna uttala mig om den frågan skulle jag behöva sitta på förbund. Och jag tror inte att fackförbunden har gett upp arbetsmiljöfrågan. Men man ska inte avfärda vittnesmål. Är miljön väldigt hård så får skyddsombuden det jobbigt. Ibland vill ingen vara skyddsombud. Det ligger liksom nere i organisationen. Och där är inte jag. Även om du kanske tycker att jag borde vara det. Men om det är så hård miljö, vilket jag verkligen inte hoppas att det är på ett statligt bolag, då blir jag väldigt förvånad.

I slutändan ska man leverera vinst och konkurrera ut andra bolag. Det blir helt galet. Det där har vi angripit. Och det kommer vi fortsätta angripa.

Vad kan LO göra för att människor ska må bättre på Samhall?

– LO kan inte göra så jädra mycket. Vi är inte avtalsbärare. Det är förbunden. Vi har en ombudsman som samordnar förbunden i förhandlingsverksamheten och är väl den på LO som har bäst insyn i hur Samhall funkar. Men från förbunden så finns det ju de som jobbar med detta.

Kan LO gå på ägaren och ledningen hårdare?

– Det gör vi. Och det har vi gjort. Vi har uppvaktat politikerna flera gånger i den här frågan. Det är inte så att vi varit passiva. Vi träffar också folk ifrån departement och olika utskott löpande. Problemet är väl att inte alla lyssnar på oss av olika skäl. Folk tycker att facket är en kravmaskin. När man går ut och räknar på jobb i konkurrens med andra ”normala” företag blir det fel. Och så har man statliga subventioner. Sen i slutändan ska man leverera vinst och konkurrera ut andra bolag. Det blir helt galet. Det där har vi angripit. Och det kommer vi fortsätta angripa.

Läs också

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Borde inte facket vara ännu hårdare. Det kanske inte går att fika sig till en lösning?

– Det är inte så trevligt som man tror. Det är inte så att vi sitter och fikar när vi träffar politiker. Det är ganska hårda toner och spänt när vi träffar och uppvaktar både bolag och politiker i såna här frågor för de tycker inte att vi ska lägga oss i.

Samhall bedrivs i dag mer som ett bemanningsbolag. Vi har tidigare skrivit om ungdomar och bemanningsanställda som jobbar inom flera olika kollektivavtalsområden och som känner att facket inte hjälper dem? Hur vill du lösa det?

– Det är nåt vi diskuterar ständigt. Det har funnits idéer om ett uppsamlingsfack där man kan vara medlem en tid i början. Sen när man blir mer stadigvarande inom industri eller städ eller någon annan bransch kan man flyttas över. Men det är inget som vi kommit till beslut om. Däremot är frågan säkerligen inte slutdiskuterad. För det är bekymmersamt. Det går inte att förneka. Om vi gör den här hubben, alltså ett slags uppsamlingsfack, och det blir problem: Vem ska betala? Vem ska förhandla?

Vad vill du säga till ledningen på Samhall?

– Vi tycker inte att det här fungerar. Men de gör nog så gott de kan. Jag tror framför allt att det beror på direktiv och politik. Ledningen kläms ju någonstans. De ska leverera vinst och de ska fixa jobb till 24 000 människor. Det är inte det lättaste om man ska vara helt krass. Mycket av bekymren är inbyggda i direktiven.

Vad vill du säga till ägaren?

– Här behöver man tänka efter. Om man ska jobba med människor som har olika funktionsvariationer, och det är så många som 24 000, då måste verksamheten vara inriktad på det och inte på att man ska gå med vinst. Man borde ha ett helt annat fokus. Regeringen borde säga: Ni får inte gå med förlust och den lilla vinst ni gör ska hela tiden gå till att vi blir bättre på att ta hand om de som är anställda genom att vi ska lära oss att anpassa verksamheten. Alltså att man använder resurserna för att stärka individerna i verksamheten. Men så ser direktivet inte ut.

Hur vill du se framtidens Samhall?

– Det måste vara mer fokus på individerna så att man hjälper människor att stärkas och i viss mån rehabiliteras.

2 kommentarer till “LO kan inte göra så jädra mycket

  • När det kommer till den dåliga arbetsmiljön så är inte problemen inbyggda i direktiven utan i avtalen. Du kan ha vinst på ett företag men det får aldrig bli på bekostnad av arbetsmiljön vilket det är för tillfället. Och LO kan göra jäkligt mycket mer än vad dom gör.

  • Om nu LO-ledningen känner till problemen, varför debatterar man inte mer i massmedia och skriver mer i tidningar så att människor får mer kunskap om vad Lo gör?
    Att två sina händer och att inte vara ute och agitera utan sitta på kontorsstolen på Lo-borgen ger jag inte mycket för. Vissa av LO.s ombudsmän syns och hörs mer än andra och det är inte bra. Ombudsmännen skall se till så att fackföreningsrörelsen har dom bästa företrädarna! Annars är man fel på det.

    Jag tycker att LO blivit en lam anka som blir helt ställd när det kommer till löntagarnas och människornas villkor. Sedan får Lo-ledningen säga vad dom vill.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Marie Nilsson, IF Metall: Vi slänger inte ut någon

Vi måste ta till oss av kritiken, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson om den besvikelse på facket som anställda på Samhall gett uttryck för.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Lägstalönerna en stötesten för LO

Lägstalönerna en stötesten för LO

På tisdag avgörs det. Kommer de 14 LO-förbunden att samordna sina avtalskrav eller inte? I förra avtalsrörelsen hoppade Kommunal av dagen innan förbunden skulle samlas. I Dagens Arbetes avtalspodd kollar reportern Anna Julius hur läget är.

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Svårt för LO att enas i avtalsrörelsen

Inflationen slår hårt mot alla – men allra mest mot dem som har små marginaler. Hur facken hanterar det kan avgöra om LO håller samman eller inte i avtalsrörelsen. 
”Det här sätter hela LO:s möjlighet att komma överens på ett enormt prov”, säger LO:s avtalssekreterare Torbjörn Johansson.

Arbetet med Avtalat har bara börjat

Arbetet med Avtalat har bara börjat

Allt är ännu inte på plats men tjänsten Avtalat fyller redan nu en viktig funktion, skriver företrädare för LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

LO-projekt ska stärka facken och arbetsmiljöarbetet

Maktbalansen på arbetsplatserna har starkt förskjutits mot arbetsgivarsidan de senaste årtiondena, säger Carola Löfstrand. Hon håller i LO:s program ”Det goda arbetet i en ny tid”.

Samhallstädare död i arbetsolycka

En städare på Samhall har dött i en arbetsolycka på uppdrag hos ett träföretag i Vimmerby. En utredning om misstänkt arbetsmiljöbrott har inletts.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”