Industriarbetarnas tidning

”Mycket man måste ha koll på”

30 augusti, 2021

Skrivet av

Ung i yrket Minns ni August Wieser, som DA berättat om sedan han började på en pappersarbetarutbildning för fyra år sedan. Vad gör han nu för tiden?

August Wieser under utbildningen 2017 och i dag. Foto: David Lundmark och privat

AUGUST WIESER

Ålder: 19 år.

Bor: I en tvårumslägenhet i Gävle.

Familj: Singel med två norska skogskatter – Porche och Shumani – som ”hårar extremt mycket!”

Fritidsintressen: Meka med bilen och spela diskgolf. ”Under vintrarna brukar jag dessutom döma i hockey, men tyvärr blev det inte mycket av det under coronan.”

– Jag jobbar. Efter att jag gick ut gymnasiet förra sommaren, fick jag först sommarjobb på Billerud Korsnäs. Därefter blev jag erbjuden en fast tjänst på Swedpaper, som ligger på samma område, och sedan dess har jag varit där.

Vad gör du på jobbet?

– Jag arbetar som operatör på rullmaskin och packningen. Jag går sexskift.

Vad gör ni för typ av papper?

– Vi tillverkar i huvudsak kraftpapper, papper som man kan förvara en mängd olika typer av produkter i. Till exempel till mjölpåsar, säckar till betong och massa matförpackningar av olika slag.

Hur trivs du?

– Jag trivs jättebra. Det är en trevlig arbetsplats med schysta kollegor och ett helt okej tempo. 

Umgås du med dina arbetskamrater även på fritiden?

– Ja, efter jobbet spelar vi faktiskt en hel del diskgolf tillsammans.

Inte på lunchrasterna?

– Nej, vi har inga lunchraster faktiskt. Så på det sättet är man lite låst. På jobbet sitter man mest och övervakar och rycker ut om det händer något.

Är pappersarbetarlivet ungefär som du föreställde dig för fyra år sedan?

– Oj, det har jag faktiskt inte reflekterat över. Men jag är nöjd med jobbet, det är jag absolut, och allt runt omkring också. 

Men det finns väl något som du är mindre nöjd över?

– Det skulle väl vara skiftgången i så fall, framför allt när man jobbar nätter. Jag har svårt att somna när jag kommer hem. Men det är väl något man får leva med när man jobbar skift, att inte alltid få sova sju timmar i sträck.

Vad gör du om ytterligare fyra år, tror du?

– Jag tror att jag är kvar på Swedpaper, och det är jag gärna. Just nu håller jag på att utbilda mig och försöker lära mig andra positioner på maskinen. Det är mycket man måste ha koll på för att kunna styra den, även om det mesta går på automatik. 

Vill du bli chef så småningom?

– Ja, kanske. Om man i framtiden skulle tröttna på skiftgången, så skulle man kanske kunna söka sig till ett dagtidsjobb och få en mer arbetsledande roll. Men just nu har jag inga tankar på det. 

Har du någon kontakt med dina tidigare gymnasiekamrater?

– Ja, ett par stycken i alla fall. Den ena jobbar nu på Stora Enso i Skutskär, och den andre på Billerud Korsnäs. Men de andra i klassen vet jag inte riktigt hur det har gått för.

Lasse Pettersson är huvudlärare på utbildningen. Foto: David Lundmark

En treårig pappersarbetarutbildning

Det industritekniska programmet, med processteknisk inriktning, startade på Polhemsskolan i Gävle hösten 2017.

Utbildningen är treårig och är specialanpassad för morgondagens pappersarbetare – med hälften teori, hälften praktik.

Utbildningen är ett samarbete mellan Gävle kommun och Billerud Korsnäs, Smurfit Kappa, Stora Enso och Swedpaper – fyra pappersjättar som alla har stora anläggningar i området. Företagen har sedan en länge tid haft ett stort behov av utbildad arbetskraft, särskilt på grund av de många pensionsavgångar som är och har varit inom branschen. 


Första årskullen på Polhemsskolan hösten 2017. Foto: David Lundmark

Gävle stoppar utbildningen

Inget intag Massa- och pappersindustrin i Gävle är fortfarande i behov av kompetent arbetskraft. Trots det har kommunen beslutat att det inte blir någon utbildning kommande läsår.

De flesta fick jobb efteråt

August Wieser var en av de totalt nio elever som gick ut den nystartade utbildningen förra sommaren. Merparten av dem är i dag tillsvidareanställda inom massa- och pappersindustrin, enligt Augusts tidigare lärare Lasse Pettersson.

I juni i år var ytterligare tio elever klara med utbildningen. De flesta hade då fått sommarjobb inom industrin.  

Anledningen till stoppet är att inte tillräckligt många elever har sökt utbildningen. Endast fyra har gjort det, däribland blott tre som är behöriga. Nyligen beslutade därför utbildningsnämnden i Gävle att inte genomföra någon utbildning 2021/2022.  

– Det är jättetråkigt, säger Polhemsskolans biträdande rektor Jonas Johannesson, som var med och startade utbildningen för fyra år sedan. 

Några dagar efter nämndens beslut hade Jonas Johannesson ett möte, ett så kallat programråd, tillsammans med representanter för Billerud Korsnäs, Stora Enso, Smurfit Kappa och Swedpaper.

– De tyckte precis som jag, att beslutet om nollintag är jättetråkigt. För de vill ha utbildningen. De har fortfarande stora rekryteringsbehov, och för dem är den här utbildningen en viktig del i deras rekryteringsprocess.     

Jonas Johannesson, biträdande rektor på Polhemsskolan.

Utbildningen är anpassad till max 13 elever, men på grund av det bristande intresset läggs den alltså i malpåse för en tid.

Intressebristen tror Jonas Johannesson till stor del beror på coranapandemin. Det vill säga att skolan inte har kunnat besöka och marknadsföra utbildningen bland högstadieelever, som den kunnat göra tidigare år.

Även Fredrik Gunnarsson, kompetensförsörjningsansvarig på Industriarbetsgivarna, beklagar att utbildningen tillfälligt lagts i träda. Ty utbildad och kompetent arbetskraft kommer att behövas, menar han, i såväl Gävle som i övriga Sverige.

Sedan förra sommaren har eller planeras visserligen ett antal bruk läggas ner, såsom Ortviken och Kvarnsveden. Likaså genomgår branschen som helhet en stor omställning just nu – från pappersproduktion till massaproduktion.

Men, säger han:

– Bortsett från det så finns det absolut ett fortsatt behov av processoperatörer och den typen av kompetens. 

På grund av de stora pensionsavgångarna?

– Det är en del i det här pusslet, fast det är sådant som sker kontinuerligt och som man också i någon mån kan förutse. 

– Men investeringarna i mångmiljardklassen, som många företag har gjort i flera år nu, bidrar ju också till ökat behov av folk som ska ratta det här. Och även om man rationaliserar och effektiviserar så kommer det ändå behövas kompetent personal. 

Pontus Ohlin

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Redo för framtiden

Redo för framtiden

August Wieser, som DA mötte 2017, har tagit studenten. Dessutom har han fått jobb på Billerud Korsnäs i Gävle. Men om han är pappersarbetare om tio år låter han vara osagt.

”Gott om jobb finns det ju”

”Gott om jobb finns det ju”

Massa- och pappersbranschen skriker efter ny arbetskraft. Därför har tre företag och Gävle kommun gått ihop om en skräddarsydd lärlingsutbildning. DA har besökt den första klassen på Polhemsskolan.

Så är dagsformen för ditt bruk

Så är dagsformen för ditt bruk

Svenska pappersbruk och massabruk 2021. De som tillverkar finpapper är i farozonen. På kartong- och massabruken är det däremot goda tider. Dagens Arbete har kartlagt samtliga bruk efter deras ekonomiska förutsättningar. 

När regnet tvingade bruket till nödstopp

När regnet tvingade bruket till nödstopp

Billerud Korsnäs pappersbruk klarade sig fint när många andra drabbades av skyfallet i Gävle. Men två veckor efter ovädret stoppades produktionen – vattnet som används i tillverkningen var för skitigt.

Så är dagsformen på bruken

Så är dagsformen på bruken

Hitta din arbetsplats i årets genomgång av Sveriges pappersbruk.

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Ont om tid när nya pappers­arbetare ska läras upp

Husum anställer och lär upp nya. Men fack och anställda är kritiska till på vilket sätt det görs. ”Ledningen verkar ta lite lättvindigt på den tid som det tar”, säger operatören Johan Östman.

Swedpaper rider på klimatvågen

Swedpaper rider på klimatvågen

Suget efter papper är enormt. Särskilt när allt fler företag nu väljer förnyelsebart material i stället för miljöfarlig plast i sina produkter. På Swedpaper i Gävle råder rena rama guldfebern.

En dag på bruket

En dag på bruket

Dagens Arbete bad 16-åriga August Wieser att själv dokumentera en av sina första praktikdagar på Billerud Korsnäs.

”Dubbelskift ska undvikas”

”Dubbelskift ska undvikas”

Arbetstidernas förläggning får aldrig tumma på hälso- och säkerhetsaspekterna. Det menar Per Widolf, förhandlingschef på Industriarbetsgivarna.

Kräver skadestånd för långa arbetspass

En sommarvikarie som jobbade 27 arbetsdagar i sträck, brott mot veckovilan samt anställda som jobbat 16-timmarsskift tre dagar på raken. Pappers kräver 150 000 i skadestånd för brott mot arbetstidsreglerna.

Lön & makt Podden om industriarbetarnas historia

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Genombrottet 1905 – det första landsomfattande avtalet

Harald Gatu och Anna Julius om industriarbetarnas historia. Avsnitt 1: Allt började på Hvilans gjuteri och mekaniska verkstad i Kristianstad.

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Den längsta striden 1945 – om strejken som inte ville ta slut

Lön & makt, avsnitt 2: Harald Gatu och Anna Julius om den längsta striden, metallstrejken 1945.

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Den stora oredan 1983 – när den svenska modellen (nästan) föll

Harald Gatu och Anna Julius om det glada 80-talet, som var allt annat än glatt för fackföreningsrörelsen.

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Vändningen 1995 – konflikten om kollektivavtalets kärna

Harald Gatu och Anna Julius om övertidsblockaden som gav facket fördel efter 90-talskrisen.

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Den svåra prövningen 2009 – finanskris och förtroendekris

Harald Gatu och Anna Julius om striden om kollektivavtalet under finanskrisen.

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar historiepodd

Dagens Arbete startar en ny podd om industriarbetarnas historia. I Lön & makt lyfter Harald Gatu och Anna Julius fram fem viktiga årtal som format din lön och dina villkor i dag.