Industriarbetarnas tidning

Ny kalender efter skandalen

31 augusti, 2021 - 16:33

Skrivet av

För två år sedan väcktes starka reaktioner när en skogsmaskintillverkare gav ut en kalender med lättklädda kvinnor. Nu gör NYKS – nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen – en ny kalender tillsammans med bolaget.

Trots metoo-rörelsen och skogsbranschens egna hashtag #slutavverkat, lät den finska skogsmaskintillverkaren Ponsse för två år sedan ta fram en kalender med lättklädda kvinnor poserandes på deras maskiner. Företaget hamnade i blåsväder, och NYKS – nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke-binära i skogsbranschen – hörde till några av de skarpaste kritikerna.

Nu tar de fram en egen kalender tillsammans med Ponsse, men den här gången med kvinnor som faktiskt arbetar med skogsmaskinerna eller i andra yrken inom skogsindustrin.

De insåg att de behövde jobba med sin värdegrund och har gjort ett gediget arbete.

Anna Schönström, NYKS, om samarbetet med skogsmaskintillverkaren Ponsse.

Anna Schönström är ordförande för NYKS och arbetar på SCA som områdesansvarig för entreprenörer i Medelpad, Hälsingland och östra Ångermanland. Hon berättar att nätverket jobbar med att utmana rådande normer inom branschen.

– Men vi vill inte bara peka finger åt det vi ser som är dåligt, utan vi vill driva en förändring. Vi har hela tiden haft en dialog med Ponsse och de har gjort sin läxa efter det som hände. De insåg att de behövde jobba med sin värdegrund och har gjort ett gediget arbete.

– Så vi tänkte – vad är det bästa vi kan göra nu? Det vore kul att kunna göra en ny kalender och göra om och göra rätt, säger Anna Schönström.

”Nu gör vi en kul grej av något som var tråkigt. Det känns som att vi verkligen visar på att vi kan göra något positivt”, säger Anna Schönström, ordförande för NYKS. Foto: Mathilda Bertills

Reaktionerna de har fått hittills kommer främst från medlemmar i nätverket och de har varit väldigt positiva, berättar Anna Schönström.

– Det är ju så att de som driver frågor om feminism och jämställdhet får ta emot väldigt mycket skit. Det är inte så vi vill att det ska vara. Nu gör vi en kul grej av något som var tråkigt. Det känns som att vi verkligen visar på att vi kan göra något positivt.

Skandalen med Ponsses tidigare kalender gjorde att frågan om jämställdhet och branschens normer lyftes tillfälligt. Den nya kalendern är också ett sätt att lyfta frågan, men NYKS ambition är att jämställdhetsfrågan ständigt ska vara på agendan.

– Inte bara när det händer något, utan dagligen, precis som andra frågor som hälsa och säkerhet, säger Anna Schönström.

Läs också

Ligger vår framtid i en Pinup-kalender?

Kommer 2020 bli året då vi får en nakenkalender efter besöket hos tandläkaren eller blir det året där alla pinup-kalendrarna göms i stenåldersgrottan som sedan bommas igen för gott? Industriarbetaren Kennet Bergqvist funderar på efterdyningarna av den så kallade Kalendergate.

Sedan metoo-rörelsen och  #slutavverkat har det enligt Anna Schönström blivit mindre kontroversiellt att prata om jämställdhet i skogsbranschen. Utöver det ser man inte att det händer särskilt mycket. Därför jobbar NYKS nu med att ta fram ett jämställdhetsindex, för att man över tid ska kunna följa utvecklingen i branschen och se vilka som jobbar med jämställdhet och vilka resultat man får.

– Just nu är det känslobaserat, det känns som att det blir bättre. Och det har också en stor betydelse när man ska lyfta frågan om jämställdhet. Men vi måste se att det händer något på riktigt också, säger Anna Schönström.

En kommentar till “Ny kalender efter skandalen

  • Det var ett jävla tjat… Varför ens bry sig?

    Varför är kvinnor så förbannat lättkränkta? Det blir liv i luckan, när HM har lättklädda kvinnor i underkläder, på stora reklampelare. Men när vältränade män står i underkläder på samma reklampelare, då är det inte ett pip från någon. Bryr sig någon man över detta? Antagligen inte…

    På min arbetsplats, sitter det lättklädda och vältränade bilder på män, på några kvinnornas skåp i omklädningsrummet. Är det något vi män bryr oss om? Nej…

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Distansarbete – i skogen

Distansarbete – i skogen

När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

De ska vända gubbtrenden i skogen

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Det är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

”Stort behov av att prata feminism på golvet”

”Stort behov av att prata feminism på golvet”

I maj delar LO ut sitt första stipendium för facklig feminism. På sikt hoppas initiativtagarna att facken nu får en gemensam plattform att jobba från.

#metoo-uppropet som kom av sig

#metoo-uppropet som kom av sig

I bransch efter bransch samlades kvinnor till upprop mot sexism. Men industrin fick aldrig sitt #metoo. Ida Sjölander, montör på Scania, försökte.

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

Svetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

Kurser, konferenser och jämställdhets-quiz – #metoo har satt spår i hur IF Metall arbetar mot sexuella trakasserier.”Det är som om alla har frågan på näthinnan nu”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

DA granskar skuggsamhället i en smutsig bransch

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo städade hos stats­ministern fyra gånger

Chilo blev rikskänd för att ha städat svart hos statsminister Magdalena Andersson. Här är hennes ord från tiden i Migrationsverkets förvar.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Shakhzoda bröt högerarmen, fick städa med vänster

Städarnas berättelser: Shakhzoda, Uzbekistan. ”Arbetsgivaren tvingade mig att jobba trots att jag var sjukskriven. Jag fick städa med vänsterarmen.”

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Aziza blev sjuk under pandemin – tvingades jobba ändå

Städarnas berättelser: Aziza, Uzbekistan. ”Jag blev inte behandlad som en människa.”

Rebecca terroriserades av chefen

Rebecca terroriserades av chefen

Städarnas berättelser: Rebecca, Venezuela. ”’Jag sparkar skiten ur dig och skickar dig till helvetet’, sa min chef om vi protesterade.”

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

Städ­branschen Sverige: Vi uppskattar Magdalena Anderssons fadäs

För att stoppa bolag som inte gör rätt för sig måste upphandlare bli bättre på att upptäcka fifflet, anser Städbranschen Sveriges ordförande Matthias Lindholm.

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Tio råd till upphandlare för att ta ansvar

Svartarbete i offentlig verksamhet är vanligt. Med hjälp av den här checklistan kan upphandlare få bättre koll.