Industriarbetarnas tidning

Ny kalender efter skandalen

31 augusti, 2021

Skrivet av

För två år sedan väcktes starka reaktioner när en skogsmaskintillverkare gav ut en kalender med lättklädda kvinnor. Nu gör NYKS – nätverket för yrkesverksamma kvinnor i skogsbranschen – en ny kalender tillsammans med bolaget.

Trots metoo-rörelsen och skogsbranschens egna hashtag #slutavverkat, lät den finska skogsmaskintillverkaren Ponsse för två år sedan ta fram en kalender med lättklädda kvinnor poserandes på deras maskiner. Företaget hamnade i blåsväder, och NYKS – nätverket för yrkesverksamma kvinnor och icke-binära i skogsbranschen – hörde till några av de skarpaste kritikerna.

Nu tar de fram en egen kalender tillsammans med Ponsse, men den här gången med kvinnor som faktiskt arbetar med skogsmaskinerna eller i andra yrken inom skogsindustrin.

De insåg att de behövde jobba med sin värdegrund och har gjort ett gediget arbete.

Anna Schönström, NYKS, om samarbetet med skogsmaskintillverkaren Ponsse.

Anna Schönström är ordförande för NYKS och arbetar på SCA som områdesansvarig för entreprenörer i Medelpad, Hälsingland och östra Ångermanland. Hon berättar att nätverket jobbar med att utmana rådande normer inom branschen.

– Men vi vill inte bara peka finger åt det vi ser som är dåligt, utan vi vill driva en förändring. Vi har hela tiden haft en dialog med Ponsse och de har gjort sin läxa efter det som hände. De insåg att de behövde jobba med sin värdegrund och har gjort ett gediget arbete.

– Så vi tänkte – vad är det bästa vi kan göra nu? Det vore kul att kunna göra en ny kalender och göra om och göra rätt, säger Anna Schönström.

”Nu gör vi en kul grej av något som var tråkigt. Det känns som att vi verkligen visar på att vi kan göra något positivt”, säger Anna Schönström, ordförande för NYKS. Foto: Mathilda Bertills

Reaktionerna de har fått hittills kommer främst från medlemmar i nätverket och de har varit väldigt positiva, berättar Anna Schönström.

– Det är ju så att de som driver frågor om feminism och jämställdhet får ta emot väldigt mycket skit. Det är inte så vi vill att det ska vara. Nu gör vi en kul grej av något som var tråkigt. Det känns som att vi verkligen visar på att vi kan göra något positivt.

Skandalen med Ponsses tidigare kalender gjorde att frågan om jämställdhet och branschens normer lyftes tillfälligt. Den nya kalendern är också ett sätt att lyfta frågan, men NYKS ambition är att jämställdhetsfrågan ständigt ska vara på agendan.

– Inte bara när det händer något, utan dagligen, precis som andra frågor som hälsa och säkerhet, säger Anna Schönström.

Sedan metoo-rörelsen och  #slutavverkat har det enligt Anna Schönström blivit mindre kontroversiellt att prata om jämställdhet i skogsbranschen. Utöver det ser man inte att det händer särskilt mycket. Därför jobbar NYKS nu med att ta fram ett jämställdhetsindex, för att man över tid ska kunna följa utvecklingen i branschen och se vilka som jobbar med jämställdhet och vilka resultat man får.

– Just nu är det känslobaserat, det känns som att det blir bättre. Och det har också en stor betydelse när man ska lyfta frågan om jämställdhet. Men vi måste se att det händer något på riktigt också, säger Anna Schönström.

En kommentar till “Ny kalender efter skandalen

  • Det var ett jävla tjat… Varför ens bry sig?

    Varför är kvinnor så förbannat lättkränkta? Det blir liv i luckan, när HM har lättklädda kvinnor i underkläder, på stora reklampelare. Men när vältränade män står i underkläder på samma reklampelare, då är det inte ett pip från någon. Bryr sig någon man över detta? Antagligen inte…

    På min arbetsplats, sitter det lättklädda och vältränade bilder på män, på några kvinnornas skåp i omklädningsrummet. Är det något vi män bryr oss om? Nej…

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Distansarbete – i skogen

Distansarbete – i skogen

När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

De ska vända gubbtrenden i skogen

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

”Reglerna finns – men vi måste se till att de efterlevs”

Det finns redan tillräckliga regler, fokuset behöver ligga på förebyggande arbetet mot sexuella trakasserier. Här behövs fortsatt intensivt samarbete mellan parterna så att riktlinjerna också efterlevs, skriver Industriarbetsgivarnas vd Per Hidesten.

Vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

Det är snart 1,5 år sedan #metoo exploderade. I Sverige blev genomslaget särskilt stort, men från industrins kvinnor kom aldrig något upprop. Nu efterlyser vi era erfarenheter – vad har hänt på industrigolven efter #metoo?

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

”Det gäller att fortsätta tjata och gnata”

Man kan inte ena stunden tycka att folk får göra som de vill med föräldraledigheten, och nästa stund klaga över ett ojämställt arbetsliv, säger förbundsordförande Marie Nilsson apropå IF Metalls jämställdhetskampanj.

”Stort behov av att prata feminism på golvet”

”Stort behov av att prata feminism på golvet”

I maj delar LO ut sitt första stipendium för facklig feminism. På sikt hoppas initiativtagarna att facken nu får en gemensam plattform att jobba från.

#metoo-uppropet som kom av sig

#metoo-uppropet som kom av sig

I bransch efter bransch samlades kvinnor till upprop mot sexism. Men industrin fick aldrig sitt #metoo. Ida Sjölander, montör på Scania, försökte.

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

”Vi kvinnor inte ska behöva ta kampen själva”

Svetsaren och feministen Maria Höök funderar över gränslandet mellan okej och kränkande skämt, och när man själv blir en del av problemet.

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

”Man måste fortsätta lyfta frågan”

Kurser, konferenser och jämställdhets-quiz – #metoo har satt spår i hur IF Metall arbetar mot sexuella trakasserier.”Det är som om alla har frågan på näthinnan nu”, säger förbundsordförande Marie Nilsson.

Skiftarbetets fram- och baksidor

Het näthandel ger helgskift

Het näthandel ger helgskift

Näthandelns uppsving under 2020 ledde till många timmar övertid på DS Smith i Värnamo. Nu har de infört ett nytt helgskift för att hinna med – och över 200 sökte jobben.

”Mycket man måste ha koll på”

”Mycket man måste ha koll på”

August Wieser gick i första kullen på pappersarbetarutbildningen på Polhemsskolan i Gävle. Nu har han fått jobb, och behovet av kompetent arbetskraft inom pappersindustrin är fortsatt stort. Men nu tar utbildningen paus – på grund av för få sökande.

Det är något med natten i gruvan

Det är något med natten i gruvan

När kroppen ska sova som djupast dricker vi kaffe och hjälps åt, skriver DA:s nya krönikör, musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Lämnade skiftarbetet – efter två missfall

Skiftarbetet gjorde att Nadine Dabo mådde dåligt.
Efter två missfall jobbar hon nu dag och väntar barn.

Så kan nattjobbet bli mer  hälsosamt

Så kan nattjobbet bli mer hälsosamt

Att arbeta flera nätter i rad tär på kroppen. Forskare i Norden har nu vägt samman sina studier. Skiftarbete är ännu sämre för hälsan än vad man tidigare trott.

Måste jag jobba på julen i år igen?

Måste jag jobba på julen i år igen?

Kan samma skiftlag jobba under julen flera år i rad? Juristen Henric Ask svarar.

Julkort från fabriken

Julkort från fabriken

Hur är det att arbeta på julen när alla andra är lediga? DA besökte Rottneros bruk och pratade julskift och traditioner.

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Högtryck på Getinge – nu jobbar de tvåskift

Vissa permitteras, andra sägs upp. Men på medicinteknikbolaget Getinge i Solna kan de anställda lugnt räkna med att de får behålla jobben.