Industriarbetarnas tidning

”Det svåra är alla hinder”

7 oktober, 2021

Skrivet av

Stämpla ut Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet. Nu vet han bättre. Här berättar han om …

Att inte kunna sluta kasta

”I början kastade jag bara cirka 40 meter. Nu kastar jag 75 till 90 meter. En bra dag kastar jag 100 meter. Det är en sport som man snabbt blir bättre på. Allt handlar om teknik. Svårigheten är inte att kasta långt utan alla hinder på vägen. Belöningen är känslan när discen flyger genom luften precis dit man vill.

Dessutom får jag motion utan att jag vet om det och nästan alla kan spela oavsett ålder.”

En ny gemenskap

”En arbetskamrat drog med mig och ett par andra till discgolfbanan för tre somrar sedan. Nu har vi ett stort gäng från jobbet som spelar. Vi har en sms-tråd och det plingar till när någon vill spela. Eftersom vi jobbar sexskift så är det alltid någon som är ledig och kan hänga med.

Vi har kommit närmare varandra och discgolfen är ett givet samtalsämne på ­arbetet. Snart kommer det nyanställda på jobbet och det är nästan ett minimumkrav att de ska börja eller i alla fall testa.”

Göran Larsson är med i Gefle FDC, en av 232 registrerade discgolfklubbar i Sverige. Foto: David Lundmark.

Fördomarna

”Hur svårt kan det vara? Så tänker de flesta. Det tänkte jag också. Det där gjorde man ju på stranden för 40 år sedan, med en frisbee från bensinmacken för tio kronor. Men det här är något helt annat. Även om det är en enkel sport så finns oerhört mycket svårigheter.

Jag har fått tillbringa en hel del tid i skogsdungar ­letandes efter discar. Hinder som träd, vatten och vind gör att kasten aldrig ser likadana ut.”

discgolf – så funkar det

Vem som ska börja lottas. Vid följande kast gäller att den spelare vars disc ligger längst ifrån korgen kastar först. Den spelare som hade lägst antal kast på föregående hål inleder nästa.
Första kastet på varje hål kastas från utkastplatsen. Vid ytterligare kast placeras främre foten där discen stannade.

Vid kast närmare korgen än tio meter är det inte tillåtet att stiga över med foten efter det att discen har släppts.

Hur många discar som helst får användas under en runda. Det gäller att pricka korgen med så få kast som möjligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Så vill justitie­ministern stoppa sprängdåden

Efter Dagens Arbetes granskning: Regeringen vill ändra lagen för att stoppa stölderna av byggdynamit som används i sprängdåden. 

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Richard ville hjälpa till – blev misstänkt för brott

Bergsprängaren Richard Bredin hjälpte en vän att frakta bort dynamit.
Han tyckte att han gjorde samhället säkrare. Men Polisen trodde han var kriminell.