Industriarbetarnas tidning

”Det svåra är alla hinder”

7 oktober, 2021

Skrivet av

Stämpla ut Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet. Nu vet han bättre. Här berättar han om …

Att inte kunna sluta kasta

”I början kastade jag bara cirka 40 meter. Nu kastar jag 75 till 90 meter. En bra dag kastar jag 100 meter. Det är en sport som man snabbt blir bättre på. Allt handlar om teknik. Svårigheten är inte att kasta långt utan alla hinder på vägen. Belöningen är känslan när discen flyger genom luften precis dit man vill.

Dessutom får jag motion utan att jag vet om det och nästan alla kan spela oavsett ålder.”

En ny gemenskap

”En arbetskamrat drog med mig och ett par andra till discgolfbanan för tre somrar sedan. Nu har vi ett stort gäng från jobbet som spelar. Vi har en sms-tråd och det plingar till när någon vill spela. Eftersom vi jobbar sexskift så är det alltid någon som är ledig och kan hänga med.

Vi har kommit närmare varandra och discgolfen är ett givet samtalsämne på ­arbetet. Snart kommer det nyanställda på jobbet och det är nästan ett minimumkrav att de ska börja eller i alla fall testa.”

Göran Larsson är med i Gefle FDC, en av 232 registrerade discgolfklubbar i Sverige. Foto: David Lundmark.

Fördomarna

”Hur svårt kan det vara? Så tänker de flesta. Det tänkte jag också. Det där gjorde man ju på stranden för 40 år sedan, med en frisbee från bensinmacken för tio kronor. Men det här är något helt annat. Även om det är en enkel sport så finns oerhört mycket svårigheter.

Jag har fått tillbringa en hel del tid i skogsdungar ­letandes efter discar. Hinder som träd, vatten och vind gör att kasten aldrig ser likadana ut.”

discgolf – så funkar det

Vem som ska börja lottas. Vid följande kast gäller att den spelare vars disc ligger längst ifrån korgen kastar först. Den spelare som hade lägst antal kast på föregående hål inleder nästa.
Första kastet på varje hål kastas från utkastplatsen. Vid ytterligare kast placeras främre foten där discen stannade.

Vid kast närmare korgen än tio meter är det inte tillåtet att stiga över med foten efter det att discen har släppts.

Hur många discar som helst får användas under en runda. Det gäller att pricka korgen med så få kast som möjligt.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

”Jag gillar det naturliga”

Profilen. När hon var barn ritade Ebba Ohlsson alltid hästar. Som sjuåring började hon på ridskola. När hon köpte sin häst, Nicci, var det självklart för henne att följa sin egen filosofi. Här berättar hon om … Hur chefens hjälp gjorde susen Jag har alltid drömt om en egen häst. Innan hade jag ridit på […]

Far och son tog svart bälte ihop

Pappersarbetaren Stefan Ekdahl och hans pappa Rolf har tagit svart bälte i karate tillsammans.

Benjamin blir en diva på scenen

Benjamin blir en diva på scenen

Traktorfantasten och dragqueen-artisten Benjamin Bryntesson brukar säga att han är en helt vanlig kille i Bengtsfors.

Göran blir hög av att dansa

Göran blir hög av att dansa

Pappersarbetaren Göran Larsson och sjuksköterskan Veronica Lind ­brinner för bugg. De sliter med sina skiftscheman för att hinna träna. Möt dem i ett reportage från en tävling, se när de lär ut dans i vår video.

”Jag köpte på mig en låda utan att veta vad det var”

”Jag köpte på mig en låda utan att veta vad det var”

Linjeoperatör Fredrik Klärcke berättar om varför han spelar Warhammer.

Önskningar om ett annorlunda liv

Önskningar om ett annorlunda liv

George Saunders människor sitter fast på monotona och själs­dödande arbeten. Ändå är hans ­noveller alltid galet underhållande.

Lastbilar ut –  strumpor in

Lastbilar ut –  strumpor in

Det är kortfrisyrens år 1929, på Malmö strumpfabrik.

Sjuka Samhall

Samhall får i år 6,6 miljarder kronor från staten för att utveckla människor med funktionsnedsättningar. De väljer medarbetare som klarar det hårda arbetet ute hos kunderna. Andra sorteras bort. Unga funktionshindrade hamnar utanför arbetslivet.

Så gick det till när Samhall satte vinsten före människorna

Under våren granskade Dagens Arbete bristerna i arbetsmiljön på Samhall. Men hur blev det som det blev? För tio år sedan skedde något avgörande. För Kenneth Harnesk, då första linjens chef, gick det inte längre att vara kvar.

Samhalls vd: Kritiken mot oss är allvarlig

Sara Revell Ford svarar på kritiken mot Samhall och ger sin syn på det som kommit fram i Dagens Arbetes granskning.

”Det fanns de som inte ville leva”

Två år efter Richard Fredrikssons första begäran om ingripande agerar Arbetsmiljöverket. Samhall får bakläxa.

Riksdagen vill ha en oberoende utredning av Samhall

Samhall måste utredas, av någon utifrån. Det anser en samlad opposition som via riksdagen uppmanar regeringen att tillsätta en extern utredning.

Ministrarna: Våra bolag ska vara föredömen

De ansvariga ministrarna är djupt bekymrade över att unga med funktionsnedsättningar inte platsar på Samhall. Regeringen har nu gett ett tydligt besked om vilka grupper som ska slussas till företaget.

Samhall­anställda känner sig svikna av facket

År efter år betalar medlemmarna in pengar till facket. Men när jobbet gör dem sjuka finns ingen där. Samhalls vittnen berättar hur fackförbunden slutat agera i arbetsmiljöfrågor.

”Jag är så arg på att facket inte agerar”

Magnus hade det så stressigt på jobbet att han inte orkade längre. Då blev sambon Catharina svårt sjuk i Covid. Nu kämpar de för att komma vidare.

De utsatta på Samhall behöver fackets stöd

Anställda på Samhall vittnar om att fackförbunden gör för lite för att hjälpa dem. Som en röd tråd i berättelserna från Samhallgolvet kommer facket in, fackets svek, skriver DA:s Elinor Torp.