Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Beslutet om trygghet borde ligga i våra händer”

14 oktober, 2021

DEBATT IF Metalls medlemmar bör, precis som journalistförbundets, få rösta om vi ska ansluta oss till las-överenskommelsen, skriver fem industriarbetare.

Mellan den 6 och 7 oktober hade Svenska Journalistförbundet kongress. På dagordningen fanns flera motioner om den så kallade las-överenskommelsen mellan Svenskt Näringsliv och IF Metall, Kommunal och PTK, där Journalistförbundet ingår. Precis som i många andra fackförbund har det länge jäst under ytan och till kongressen hade flera journalistklubbar och enskilda medlemmar motionerat i frågan.

Många arbetare och tjänstemän är med rätta både oroliga och förbannade över las-överenskommelsen. Förhandlingarna skedde under hot om lagstiftning, den så kallade Toijer-utredningen, och var en av de centrala punkterna i januariavtalet. Den dåvarande regeringen skulle alltså genomföra försämringar i las alldeles oavsett vad parterna på arbetsmarknaden kom fram till.

I dag är situationen en annan. Januariavtalet har fallit och Socialdemokraterna är inte längre förpliktigade att genomföra denna försämring av anställningsskyddet.

Så här sade Mikael Damberg (S) i SVT:s Agenda dagen innan misstroendeförklaringen i riksdagen: ”Tänk om regeringen faller och vi inte kan hitta ett parlamentariskt samarbete som fungerar. Tänk om vi inte kan leverera då på det omställningsavtal som kan ge tiotusentals anställda i Sverige ett starkare skydd vid omställning.”

Las-överenskommelsen innebär att det ska bli lättare och billigare att säga upp, och fler anställda kommer undantas från turordningen. I lagförslaget som bygger på överenskommelsen föreslås att begreppet ”saklig grund” stryks ur lagstiftningen och ersätts med ”sakliga skäl”. Att byta ut en central juridisk term i lagstiftningen kommer att leda till stora förändringar. Det nuvarande begreppet har preciserats genom hundratals domar i arbetsdomstolen genom åren. En rättspraxis som blir ogiltig.

På Journalistförbundets kongress var det till slut ett kompromissförslag om att genomföra en medlemsomröstning i frågan som gick segrande ur omröstningen. För oss är detta det bästa utfallet, eftersom las-frågan nu kommer fortsätta diskuteras.

Journalistförbundets hållning är också den enda rätta, att medlemmarna själva får bestämma om förbundet ska ansluta sig till överenskommelsen. Men vi tycker inte att det demokratiska inflytandet ska begränsas till Journalistförbundets 14 000 medlemmar.

Det senaste året har vi och många andra industriarbetare kampanjat och drivit på för att IF Metall ska låta oss medlemmar, som jobbar ute i industrin och direkt kommer påverkas av förändringarna i las, ska få säga vad vi tycker. Ett ödmjukt krav, det är ju trots allt vår anställningstrygghet som förhandlas bort.

Nu ställer vi öppet frågan till IF Metalls förbundsledning och förbundsordförande Marie Nilsson: Varför får inte vi industriarbetare säga vårt i en fråga som är central för vårt framtida yrkesliv?

Vi kräver att även vi och våra arbetskamrater ska få rösta om las-överenskommelsen!

Gabriel Olaurim, Industriarbetare SKF och medlem i Kommunistiska Partiet
Stevan Tomulevski, Industriarbetare SKF
Andreas Köhler, CNC-operatör och medlem i Kommunistiska Partiet
Jorge Nuñes, fackligt förtroendevald IF Metall och medlem i Kommunistiska Partiet
Dennis Källerfors, fackligt förtroendevald IF Metall och medlem i Kommunistiska Partiet

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

Rätt av Kommunal och IF Metall

Rätt av Kommunal och IF Metall

Helle Klein: Centern och Liberalerna måste nu slänga Toijerutredningen i papperskorgen.

”En historisk förändring”

”En historisk förändring”

IF Metall: Ordentlig satsning på omställning. Överenskommelsen kan också minska långa inhyrningar.

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

”Min bild är att vi får ett reellt inflytande”

Josefine Larsson, utredare på IF Metall, ska ingå i regeringens las-grupp.

Dagens las räcker inte till

Därför valde IF Metall att ansluta sig till partsöverenskommelsen om trygghet och omställning, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Facket får hantera skadorna

Facket får hantera skadorna

Man kan vara arg på las-uppgörelsen, men vad vi behöver nu är en ny politik, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö.

Så här blir nya las

Så här blir nya las

Fler undantag från turordningslistan och mer stöd för utbildning och omställning. Det är några av punkterna när regeringen la fram ”den största reformen på svensk arbetsmarknad i modern tid”.