Fackens viktiga arbete i kriget
Det är svårt att ta in allt, när våra ukrainska kollegor berättar om hur det fackliga arbetet påverkas av kriget, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Industriarbetarnas tidning
Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.
14 oktober, 2021
Skrivet av Per-Olof Sjöö
Krönika När vardagen startar efter pandemin har vi chansen att bygga ett mer rättvist och klimatsmart samhälle.
N är pandemin så sakteliga släpper sitt grepp över oss kan det finnas skäl att reflektera över hur vi tar oss vidare in i framtiden. För det första måste vi notera att GS medlemmar gått till jobbet som vanligt. Av den allmänna debatten kan man få intrycket att alla i hela Sverige fått inreda hemmakontor. Så har inte varit fallet. Det är i stort Sveriges arbetare som hållit Sverige i gång under pandemin.
När vi nu ska ta oss tillbaka och återstarta en något mer normal tillvaro ska det därför rimligen göras med löntagarnas bästa för ögonen. Det kan man göra på flera sätt.
Under pandemin blev det uppenbart att vårt välfärdssamhälle behöver rustas upp. Sjukförsäkringen, A-kassan och pensionssystemet är några exempel där vi behöver permanenta förbättringar för att öka människors trygghet. Det är viktiga investeringar för framtiden.
En effekt av pandemin är att långtidsarbetslösheten har ökat. Det måste också vara av högsta prioritet att trycka tillbaka den. Full sysselsättning har varit arbetarrörelsens viktigaste prioritering över tid och det finns inga skäl att tappa det fokuset nu.
LO har tagit fram en rapport som heter Investera i Sverige. Rapportens ambition är att peka på ett antal åtgärder som stärker Sveriges konkurrenskraft och därmed ger förutsättningar för nya jobb. Det kanske viktigaste verktyget för ökad konkurrenskraft i dag är att vara världsledande i klimatomställningen. Här har vi i Sverige stora möjligheter att ligga i framkant.
Vi ser nu stora investeringar i industrin som triggas av en nödvändig klimatomställning. På sikt stärker det svenska produkter, teknik och kompetens på den internationella marknaden och ger förutsättningar för både fler jobb och ett bättre klimat.
Läs också
”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.
Rapporten lyfter också fram fördelarna med skogsbaserade produkter och slår ett slag för ökat träbyggande. Det är extra roligt att man lyfter fram ett förslag om att göra det enklare för LO-medlemmar att bygga klimatsmarta småhus. Med dagens finansiella restriktioner är det nästan omöjligt för en arbetarfamilj att investera i en villa.
Samtidigt vet vi att de allra flesta skulle föredra ett boende i småhus.
En småhusreform skulle vara ett riktigt kinderägg. Bättre klimat, bättre bostäder åt vanligt folk och fler jobb i trähusindustrin. Allt på ett bräde!
Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder. Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.