Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu kan vi få allt på ett bräde

14 oktober, 2021

Skrivet av

Krönika När vardagen startar efter pandemin har vi chansen att bygga ett mer rättvist och klimatsmart samhälle.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

N är pandemin så sakteliga släpper sitt grepp över oss kan det finnas skäl att reflektera över hur vi tar oss vidare in i framtiden. För det första måste vi notera att GS medlemmar gått till jobbet som vanligt. Av den allmänna debatten kan man få intrycket att alla i hela Sverige fått inreda hemmakontor. Så har inte varit fallet. Det är i stort Sveriges arbetare som hållit Sverige i gång under pandemin.

När vi nu ska ta oss tillbaka och återstarta en något mer normal tillvaro ska det därför rimligen göras med löntagarnas bästa för ögonen. Det kan man göra på flera sätt.

Under pandemin blev det uppenbart att vårt välfärdssamhälle behöver rustas upp. Sjukförsäkringen, A-kassan och pensionssystemet är några exempel där vi behöver permanenta förbättringar för att öka människors trygghet. Det är viktiga investeringar för framtiden.

En effekt av pandemin är att långtidsarbetslösheten har ökat. Det måste också vara av högsta prioritet att trycka tillbaka den. Full sysselsättning har varit arbetarrörelsens viktigaste prioritering över tid och det finns inga skäl att tappa det fokuset nu.

LO har tagit fram en rapport som heter Investera i Sverige. Rapportens ambition är att peka på ett antal åtgärder som stärker Sveriges konkurrenskraft och därmed ger förutsättningar för nya jobb. Det kanske viktigaste verktyget för ökad konkurrenskraft i dag är att vara världsledande i klimatomställningen. Här har vi i Sverige stora möjligheter att ligga i framkant.

Vi ser nu stora investeringar i industrin som triggas av en nödvändig klimatomställning. På sikt stärker det svenska produkter, teknik och kompetens på den internationella marknaden och ger förutsättningar för både fler jobb och ett bättre klimat.

Läs också

”Det är bara att börja röjningsarbetet”

”Löntagarmakt, demokratisk planering och jämlikhet. Det som nu behövs, akut och för framtiden, är varken nya eller märkvärdiga idéer.” Volvoarbetaren Lars Henriksson skriver om vägen framåt efter coronakrisen.

Rapporten lyfter också fram fördelarna med skogsbaserade produkter och slår ett slag för ökat träbyggande. Det är extra roligt att man lyfter fram ett förslag om att göra det enklare för LO-medlemmar att bygga klimatsmarta småhus. Med dagens finansiella restriktioner är det nästan omöjligt för en arbetarfamilj att investera i en villa.

Samtidigt vet vi att de allra flesta skulle föredra ett boende i småhus.

En småhusreform skulle vara ett riktigt kinderägg. Bättre klimat, bättre bostäder åt vanligt folk och fler jobb i trähusindustrin. Allt på ett bräde!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Vi måste hitta det vi tror på”

”Vi måste hitta det vi tror på”

Vi har fått ett valresultat där många arbetare röstat emot sina egna intressen. I dagens känslodebatt saknar jag den ideologiska grunden, skriver Dan Strängby.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Ändra lagen, Ylva Johansson

Ändra lagen, Ylva Johansson

Avskaffa aktivitetsrapporterna och se till att bidragsbrottslagen också omfattar företag.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Då kan det bli riktigt god stämning i LO-borgen

Det kan te sig lite märkligt att LO-basen inte kan välja mellan V och ett parti där den ansvariga för arbetsmarknadsfrågor prisats med en tavla av en brinnande LO-borg, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

”Höjd pensionsålder kräver bättre arbetsskade­försäkring”

Ska människor i tunga LO-yrken klara av att jobba längre måste arbetsskadeförsäkringen bli säkrare och bättre, skriver juristen Lennart Steen.

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

”Reglerna för sjukskrivning är samma – det är attityden som ändrats”

Det finns ingenting i lagen som förhindrar handläggare ifrån att fatta beslut till sökandes fördel, det är en attitydförändring som har skett stegvis. Men förhoppningsvis kommer regeländringarna som S fått igenom att förbättra för de sjukskrivna, skriver John Nyberg, förtroendevald i GS.

Arbetet med Avtalat har bara börjat

Arbetet med Avtalat har bara börjat

Allt är ännu inte på plats men tjänsten Avtalat fyller redan nu en viktig funktion, skriver företrädare för LO, PTK och Svenskt Näringsliv.

Val 2022 Eftersnack om valresultatet

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

Utan kamp förtvinar våra solidariska rötter

När få , om ens någon, upplevt fackliga kraftmätningar lockar låtsaslösningar – som fantasier om ett svenskare Sverige, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Förloraren blir vinnare

Förloraren blir vinnare

Helle Klein: Ulf Kristerssons M förlorade stort men de ler för att regeringstaburetterna hägrar. Och nu har Sverige ett av västvärldens största högerextrema partier i regeringsmakten.

Kan valresultatet vara en välsignelse?

Kanske är det det som krävs, att Socialdemokraterna inte sitter vid makten utan får knyta näven i fickan och komma tillbaka starkare, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Den anständiga högerns haveri

Den anständiga högerns haveri

Det blev som väntat en valrysare och valvakan pågår än. När detta skrivs har 1500 valdistrikts röster räknats och det är ännu mycket jämnt. Den rödgröna sidan leder och skulle detta resultat stå sig när alla röster är räknade blir Magdalena Andersson ny statsminister. Det skulle då stämma överens med både TV4:s och SVTs vallokalsundersökningar. […]

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

”Vi vill skapa jobb genom att leda klimatomställningen”

Regeringens mål är tydligt: de nya jobben som klimatomställningen skapar ska hamna i Sverige, skriver utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) och IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Nu måste löntagarna hålla ihop

Nu måste löntagarna hålla ihop

Trots S-regering har det under lång tid varit en borgerlig majoritet i riksdagen. Det har inte varit till löntagarnas fördel, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.