Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Nu kan vi få allt på ett bräde

14 oktober, 2021

Skrivet av

Krönika När vardagen startar efter pandemin har vi chansen att bygga ett mer rättvist och klimatsmart samhälle.

Per-Olof Sjöö är förbundsordförande för GS-facket.

N är pandemin så sakteliga släpper sitt grepp över oss kan det finnas skäl att reflektera över hur vi tar oss vidare in i framtiden. För det första måste vi notera att GS medlemmar gått till jobbet som vanligt. Av den allmänna debatten kan man få intrycket att alla i hela Sverige fått inreda hemmakontor. Så har inte varit fallet. Det är i stort Sveriges arbetare som hållit Sverige i gång under pandemin.

När vi nu ska ta oss tillbaka och återstarta en något mer normal tillvaro ska det därför rimligen göras med löntagarnas bästa för ögonen. Det kan man göra på flera sätt.

Under pandemin blev det uppenbart att vårt välfärdssamhälle behöver rustas upp. Sjukförsäkringen, A-kassan och pensionssystemet är några exempel där vi behöver permanenta förbättringar för att öka människors trygghet. Det är viktiga investeringar för framtiden.

En effekt av pandemin är att långtidsarbetslösheten har ökat. Det måste också vara av högsta prioritet att trycka tillbaka den. Full sysselsättning har varit arbetarrörelsens viktigaste prioritering över tid och det finns inga skäl att tappa det fokuset nu.

LO har tagit fram en rapport som heter Investera i Sverige. Rapportens ambition är att peka på ett antal åtgärder som stärker Sveriges konkurrenskraft och därmed ger förutsättningar för nya jobb. Det kanske viktigaste verktyget för ökad konkurrenskraft i dag är att vara världsledande i klimatomställningen. Här har vi i Sverige stora möjligheter att ligga i framkant.

Vi ser nu stora investeringar i industrin som triggas av en nödvändig klimatomställning. På sikt stärker det svenska produkter, teknik och kompetens på den internationella marknaden och ger förutsättningar för både fler jobb och ett bättre klimat.

Rapporten lyfter också fram fördelarna med skogsbaserade produkter och slår ett slag för ökat träbyggande. Det är extra roligt att man lyfter fram ett förslag om att göra det enklare för LO-medlemmar att bygga klimatsmarta småhus. Med dagens finansiella restriktioner är det nästan omöjligt för en arbetarfamilj att investera i en villa.

Samtidigt vet vi att de allra flesta skulle föredra ett boende i småhus.

En småhusreform skulle vara ett riktigt kinderägg. Bättre klimat, bättre bostäder åt vanligt folk och fler jobb i trähusindustrin. Allt på ett bräde!

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

”Bristerna i sjuk­försäkringen måste åtgärdas – nu”

Vi kräver nu att regeringen går vidare med de utredningsförslag som tagits fram – annars riskerar ännu fler löntagare att kastas ut i fattigdom, skriver Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S) och Mirja Räihä, ordförande LO-distriktet i Stockholms län.

Ändra lagen, Ylva Johansson

Ändra lagen, Ylva Johansson

Avskaffa aktivitetsrapporterna och se till att bidragsbrottslagen också omfattar företag.

Vi kan ställa krav på det vi producerar

Vi kan ställa krav på det vi producerar

30 års facit visar att vi inte kan överlåta klimatkrisen till politiker, företagsledare och en anonym marknad, skriver Volvoarbetaren Lars Henriksson.

Vi får gehör för våra krav

Vi får gehör för våra krav

Marie Nilsson: I höstens budgetförslag hittar vi omställningsstöd, mänskligare
sjukförsäkring och satsningar på grön industri. Nu måste vi driva på så att det blir verklighet.

Högt spel om människors trygghet

Högt spel om människors trygghet

Pontus Georgsson: När till och med Arbetsdomstolen har farhågor om lagförslaget kring ett nytt anställningsskydd borde det vara självklart att ta till sig av kritiken innan besluten hastas fram.

Sluta utförsäkra covidsjuka

Att komma till rätta med bristerna i sjukförsäkringen borde ligga högt på varje politikers prioriteringslista. Här är fem konkreta krav från IF Metall.

”Var är ni i debatten om Samhall?”

”Var är ni i debatten om Samhall?”

Facken som Samhall har avtal med lyser med sin frånvaro när det kommer till att stötta skyddsombuden lokalt. Var är ni i den här frågan? skriver regionala skyddsombudet Richard Fredriksson på Fastighetsanställdas förbund.

Skapa ett Samhallfack

Skapa ett Samhallfack

Alltför många Samhallarbetare far illa. Det är en politisk skandal men också en facklig, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

”De dog – men var inte sjuka nog för sjukpenning”

Att inte bara bli utan ersättning utan även jagad in i graven av systemen som man själv finansierat är bortom all anständighet, skriver fem företrädare för GS.

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

”På vilket sätt är detta facklig solidaritet?”

Det är knappast solidariskt att sluta ett avtal med arbetsgivarna efter att man tillsammans med resten av LO-förbunden sagt nej, skriver Rickard Joelsson-Wallsby.