Industriarbetarnas tidning

”Kände mig som Clint Eastwood”

23 februari, 2022

Skrivet av

Rolf Mylläri är kapten för det ­svenska landslaget i flugfiske. ­Kärleken till fisket har funnits sedan barnsben, men steget till att börja tävla kom för bara några år sedan.

Rolf Mylläri. Foto: Robin Bäckman

Rolf Mylläri

Ålder: 57 år.

Bor: Kolbäck.

Familj: Gift och har två barn.

Jobb: Lager- och logistikbas på Svenska tak­element.

Intressen: Brinner för brottning, men får tyvärr bara titta på nu för tiden. ”Annars skulle jag behöva gå till kiropraktorn efter varje träning.”

Här berättar han om …

Hur det började

2016 var jag på min första tävling i flugfiske men jag har fiskat ända sedan jag var liten, kanske två år gammal. Jag började i Finland, i Vasa, där mina föräldrar kommer ifrån. Därifrån vet jag att det finns en bild på mig när jag står och håller i något bambuspö med en liten fiskelina runt.

Sedan är jag uppvuxen längs Kolbäcksån i Hallstahammar, där fiskade alltid jag och min kusin när vi var små. Då fanns det inga datorer, så vi var tvungna att hitta på något kul själva.

Material, teknik och Zlatan

Det behöver inte vara dyrt att fiska. Visst finns det spön som kan kosta uppemot 10 000 kronor, men det räcker med ett från Biltema för omkring 600 kronor. Sen är det ju viktigt att ha bra teknik och att kunna läsa vattnet, men viktigast är att man ska tycka att det är kul. Och att man ska kunna stå där och nöta och nöta i flera timmar.

Jag brinner för den här sporten, och för att det ska gå bra för laget. Jag är inte världens bästa men vi har några i landslaget som är tänkbara kandidater. Där har vi några som är flugfiskets svar på Zlatan.

Resorna

I år är det EM i flugfiske i Norge och VM i Spanien. Vi får alltid överväga vilken resa vi ska ta landslaget på och då väljer vi ju det billigaste, för vi betalar allt ur egen ficka. Men det är klart, det var ju inte så billigt att åka till Finland för VM i förra året – och det tog nästan sjutton timmar till ryska gränsen i Kuusamo! Man är väl galen, men samtidigt är det en sådan känsla …

Jag minns den första tävlingen jag var på. Den var i USA, i Vail, Colorado, uppe i Klippiga bergen. Det var i september, så på morgonen var det frost ute men under dagen var det 20–30 grader varmt. Och att få bada där i Colorado­floden med öringar som var fyrtio centimeter, och med ­Colorado Ranger-hästar i bakgrunden … Då var man lycklig. Då kände jag mig ­faktiskt som Clint Eastwood!

Flugorna tillverkar Rolf Mylläri själv. Han räknar med att han nog har ett par tusen flugor på lager, minst. Foto: Robin Bäckman

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också. Här berättar han om  … …  hur det började Jag tycker om alla djur, men särskilt fåglar och i synnerhet papegojor. Min farbror hade en blågul ara i många år och det […]

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

Jobbskräp blir unika julkort

Jobbskräp blir unika julkort

Sandra Särnholm har ett eget rum för skapande. Med julmusik och uppvärmd glögg hamnar hon i julkortsstämning.

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

Efter jobbet slänger pappersarbetarna Kristoffer Juvas och Daniel Strand av sig kläderna för den goda sakens skull. Här berättar de varför.

”Det svåra är alla hinder”

”Det svåra är alla hinder”

Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet.

”Skiftjobbet ger mig egentid”

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

”Materialet kom från en pansarvagn”

”Materialet kom från en pansarvagn”

Till vardags tillverkar smeden Robert Björk yxor, men efter jobbet går han vidare till nästa smedja.

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

”Vi hoppar av glädje när det går bra”

För drygt 20 år sedan steg Ástrádur ”Asti” Grétarsson ur fiskebåten, lämnade Island och följde med kärleken till Borlänge – och blev en engagerad bågskytt.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.