Industriarbetarnas tidning

”Kände mig som Clint Eastwood”

23 februari, 2022

Skrivet av

Rolf Mylläri är kapten för det ­svenska landslaget i flugfiske. ­Kärleken till fisket har funnits sedan barnsben, men steget till att börja tävla kom för bara några år sedan.

Rolf Mylläri. Foto: Robin Bäckman

Rolf Mylläri

Ålder: 57 år.

Bor: Kolbäck.

Familj: Gift och har två barn.

Jobb: Lager- och logistikbas på Svenska tak­element.

Intressen: Brinner för brottning, men får tyvärr bara titta på nu för tiden. ”Annars skulle jag behöva gå till kiropraktorn efter varje träning.”

Här berättar han om …

Hur det började

2016 var jag på min första tävling i flugfiske men jag har fiskat ända sedan jag var liten, kanske två år gammal. Jag började i Finland, i Vasa, där mina föräldrar kommer ifrån. Därifrån vet jag att det finns en bild på mig när jag står och håller i något bambuspö med en liten fiskelina runt.

Sedan är jag uppvuxen längs Kolbäcksån i Hallstahammar, där fiskade alltid jag och min kusin när vi var små. Då fanns det inga datorer, så vi var tvungna att hitta på något kul själva.

Material, teknik och Zlatan

Det behöver inte vara dyrt att fiska. Visst finns det spön som kan kosta uppemot 10 000 kronor, men det räcker med ett från Biltema för omkring 600 kronor. Sen är det ju viktigt att ha bra teknik och att kunna läsa vattnet, men viktigast är att man ska tycka att det är kul. Och att man ska kunna stå där och nöta och nöta i flera timmar.

Jag brinner för den här sporten, och för att det ska gå bra för laget. Jag är inte världens bästa men vi har några i landslaget som är tänkbara kandidater. Där har vi några som är flugfiskets svar på Zlatan.

Resorna

I år är det EM i flugfiske i Norge och VM i Spanien. Vi får alltid överväga vilken resa vi ska ta landslaget på och då väljer vi ju det billigaste, för vi betalar allt ur egen ficka. Men det är klart, det var ju inte så billigt att åka till Finland för VM i förra året – och det tog nästan sjutton timmar till ryska gränsen i Kuusamo! Man är väl galen, men samtidigt är det en sådan känsla …

Jag minns den första tävlingen jag var på. Den var i USA, i Vail, Colorado, uppe i Klippiga bergen. Det var i september, så på morgonen var det frost ute men under dagen var det 20–30 grader varmt. Och att få bada där i Colorado­floden med öringar som var fyrtio centimeter, och med ­Colorado Ranger-hästar i bakgrunden … Då var man lycklig. Då kände jag mig ­faktiskt som Clint Eastwood!

Flugorna tillverkar Rolf Mylläri själv. Han räknar med att han nog har ett par tusen flugor på lager, minst. Foto: Robin Bäckman

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

Jobbskräp blir unika julkort

Jobbskräp blir unika julkort

Sandra Särnholm har ett eget rum för skapande. Med julmusik och uppvärmd glögg hamnar hon i julkortsstämning.

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

”Vill någon se våra nakna kroppar är det ju bra”

Efter jobbet slänger pappersarbetarna Kristoffer Juvas och Daniel Strand av sig kläderna för den goda sakens skull. Här berättar de varför.

”Det svåra är alla hinder”

”Det svåra är alla hinder”

Göran Larsson trodde att discgolf var samma sak som att kasta frisbee på stranden på 80-talet.

”Skiftjobbet ger mig egentid”

”Skiftjobbet ger mig egentid”

Nattarbete kan slita på hälsan. Eller ge möjlighet att bygga en stark kropp. Sodapannebrännare Sara Lind jobbar på det senare.

Avtal 2023

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Facken inom industrins avtalskrav: 4,4 procent

Ett ettårigt avtal med löneökningar på 4,4 procent. Mer till de med lägst löner, och ytterligare avsättningar till flexpension. Det föreslår Facken inom industrin ska vara kraven i avtalsrörelsen.

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

Samordning inför avtalsrörelsen – här är LO:s krav

LO har presenterat ett ”första steg” till samordning, som bland annat innehåller en satsning på lägstalönerna. De ska öka mer än andra löner.

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.