Industriarbetarnas tidning

”Kände mig som Clint Eastwood”

23 februari, 2022

Skrivet av

Rolf Mylläri är kapten för det ­svenska landslaget i flugfiske. ­Kärleken till fisket har funnits sedan barnsben, men steget till att börja tävla kom för bara några år sedan.

Rolf Mylläri. Foto: Robin Bäckman

Rolf Mylläri

Ålder: 57 år.

Bor: Kolbäck.

Familj: Gift och har två barn.

Jobb: Lager- och logistikbas på Svenska tak­element.

Intressen: Brinner för brottning, men får tyvärr bara titta på nu för tiden. ”Annars skulle jag behöva gå till kiropraktorn efter varje träning.”

Här berättar han om …

Hur det började

2016 var jag på min första tävling i flugfiske men jag har fiskat ända sedan jag var liten, kanske två år gammal. Jag började i Finland, i Vasa, där mina föräldrar kommer ifrån. Därifrån vet jag att det finns en bild på mig när jag står och håller i något bambuspö med en liten fiskelina runt.

Sedan är jag uppvuxen längs Kolbäcksån i Hallstahammar, där fiskade alltid jag och min kusin när vi var små. Då fanns det inga datorer, så vi var tvungna att hitta på något kul själva.

Material, teknik och Zlatan

Det behöver inte vara dyrt att fiska. Visst finns det spön som kan kosta uppemot 10 000 kronor, men det räcker med ett från Biltema för omkring 600 kronor. Sen är det ju viktigt att ha bra teknik och att kunna läsa vattnet, men viktigast är att man ska tycka att det är kul. Och att man ska kunna stå där och nöta och nöta i flera timmar.

Jag brinner för den här sporten, och för att det ska gå bra för laget. Jag är inte världens bästa men vi har några i landslaget som är tänkbara kandidater. Där har vi några som är flugfiskets svar på Zlatan.

Resorna

I år är det EM i flugfiske i Norge och VM i Spanien. Vi får alltid överväga vilken resa vi ska ta landslaget på och då väljer vi ju det billigaste, för vi betalar allt ur egen ficka. Men det är klart, det var ju inte så billigt att åka till Finland för VM i förra året – och det tog nästan sjutton timmar till ryska gränsen i Kuusamo! Man är väl galen, men samtidigt är det en sådan känsla …

Jag minns den första tävlingen jag var på. Den var i USA, i Vail, Colorado, uppe i Klippiga bergen. Det var i september, så på morgonen var det frost ute men under dagen var det 20–30 grader varmt. Och att få bada där i Colorado­floden med öringar som var fyrtio centimeter, och med ­Colorado Ranger-hästar i bakgrunden … Då var man lycklig. Då kände jag mig ­faktiskt som Clint Eastwood!

Flugorna tillverkar Rolf Mylläri själv. Han räknar med att han nog har ett par tusen flugor på lager, minst. Foto: Robin Bäckman

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”En speciell känsla på två hjul”

”En speciell känsla på två hjul”

Andreas ”Hubbe” Lundberg har cyklat BMX sedan han var elva. ”Det kan ta så många timmar att lära sig ett trick och det är så jävla skönt när man sätter det”, säger han.

”Vi kommer hitta andra livsformer”

”Vi kommer hitta andra livsformer”

Mekanikern Jim Gage har byggt teleskop och konstruerat maskiner som gör att han kan fotografera och filma fenomen i rymden.

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

”Att bara få dra iväg är obeskrivligt”

På jobbet tillverkar Sofia Lod möbler i småländska Totebo. På fritiden kör hon folkrace så ofta hon kan och hinner.

”När mamma gråter är texten bra”

”När mamma gråter är texten bra”

Hennes ord nålar fast Malmfälten på Lapplands horisont. Med samma ord vann gruvarbetaren Wilma Saga Persson Poetry slam Norrbotten. Här kan du se henne framföra dikten Vi är Verkligheten.

”Jakt är som semester för mig”

”Jakt är som semester för mig”

Till vardags jobbar Claes Werninger som processoperatör på massabruket i Vaggeryd. På fritiden jagar han och tävlar i prickskytte.

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Fredrik räddar traktorerna till eftervärlden

Till vardags är Fredrik ­Hargefors ­servicetekniker i Torsby. När han stämplar ut startar nästa pass – att skruva på sina trettio veteranmaskiner.

Teatern tände Tony

Teatern tände Tony

Kvartersteatern tog honom med storm. Nu varvar truckföraren Tony Könberg jobbet på fabriken med skådespelandet.

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Kajsa svarar på snapchat-signaler

Att Jeff Bernysson har en hund, två minigrisar, tre katter och fyra vaktlar kanske inte är så udda. Men så har han ett dussin papegojor också.

Gert-Inge vill cykla till Paris

Gert-Inge vill cykla till Paris

Cykling har alltid varit en stor del av Gert-Inge Ridells liv. Tre Vättern-rundor har det blivit, men det är inte loppen som har varit det viktiga.

Katter, bananer och rockstjärnor

Katter, bananer och rockstjärnor

Till vardags arbetar Isabella Borgström på Stora Enso i Nymölla. Övrig tid målar hon tavlor och skapar konst under artistnamnet Rockerlicious.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.