Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

2 februari, 2022

Skrivet av Ciczie Weidby

Debatt Högerns lösning på arbetslivskriminaliteten är framför allt att straffa de människor som utnyttjas medan de som tjänar pengar på den går fria, skriver Vänsterpartiets Ciczie Weidby.

Ciczie Weidby

är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet.

Skuggsamhället – det parallella laglösa arbetsliv som präglar allt fler delar av svensk arbetsmarknad – har återigen hamnat i fokus efter avslöjandet att statsministern anlitat en städfirma som saknade kollektivavtal och dessutom använde sig av så kallat illegal arbetskraft.

Från högerns sida har man tagit tillfället i akt att föra fram förslag om att försämra papperslösas rättigheter. Tanken är att om vi fångar in och kastar ut dem som vistas i landet utan tillstånd så försvinner skuggsamhället – problemet löst.

Högern nämner överhuvudtaget inte varför vi har ett skuggsamhälle och inte heller vilka som tjänar pengar på att människor utnyttjas till låga löner och usla villkor. Det är anmärkningsvärt, men inte förvånande.

Skuggsamhället har inte vuxit fram ur ett vakuum – det har odlats fram genom politiska beslut. Dagens regler för arbetskraftsinvandring, som Alliansregeringen införde med stöd av Miljöpartiet 2008, är ett exempel. Regelverket är riggat för att arbetsgivare ska kunna ta hit billig arbetskraft i kraftigt maktunderläge.

Tillsammans med andra beslut har det banat väg för det laglösa arbetsliv som präglar allt fler delar av svensk arbetsmarknad. Socialdemokraternas oförmåga och högerns ovilja att skärpa lagar, regler och rutiner har över tid förvärrat situationen.

Under de senaste åren har Socialdemokraterna genomfört en del åtgärder, som vi välkomnar. Det handlar bland annat om uppdrag gällande myndighetsgemensam kontroll och inrättandet av en nationell delegation mot arbetslivskriminalitet.

För att bekämpa skuggsamhället och arbetslivskriminaliteten på svensk arbetsmarknad krävs dock ytterligare åtgärder. Fokus ska ligga på att förändra de lagar och regler som gör det möjligt att utnyttja arbetskraft. Vi vill här lyfta fram konkreta förslag på tre områden:

För det första vill vi riva upp dagens regler för arbetskraftsinvandring och införa ett rättvist system som skyddar arbetstagarna och minskar risken för lönedumpning, utnyttjande och osund konkurrens.

Vi vill bland annat:

  • Återinföra den myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen. Arbetstillstånd ska endast ges till de branscher där det råder brist på arbetskraft.
  • Införa juridiskt bindande avtal om lön och arbetsvillkor. Den lön och de villkor som utlovas när arbetskraftsinvandraren beviljas arbetstillstånd ska gälla. Lön och villkor ska vara i nivå med kollektivavtalet för branschen.
  • Införa tydliga straff för arbetsgivare som utnyttjar arbetskraftsinvandrare och skadestånd till dem som utnyttjas. Om arbetsgivaren inte infriar de villkor som utlovats i avtalet ska det utgöra ett brott mot lagen och därmed kunna få straffrättsliga påföljder. Arbetsgivaren ska även vara skyldig att betala skadestånd till arbetstagaren.

För det andra vill vi ställa hårdare krav vid offentlig upphandling. Upphandling inom den offentliga sektorn omsätter varje år omkring 700 miljarder kronor. Här finns stora summor att tjäna för oseriösa företag.

Vi vill bland annat:

  • Införa krav på att max två led av underentreprenörer får användas vid offentlig upphandling. Långa kedjor av underentreprenörer ska bort. Upphandlande myndighet, huvudentreprenör och fack ska ha kontroll över vilka som utför arbetet.
  • Att de upphandlande myndigheterna ska säkerställa att företag som vunnit upphandlingar de facto betalar löner i enlighet med svenska kollektivavtal samt betalat skatter och sociala avgifter.
  • Ändra LOU så att det blir möjligt att ställa krav på villkor om pensioner, försäkringar och annan ledighet än semester – i alla upphandlingar oavsett storlek.

För det tredje vill vi stärka myndigheternas gemensamma arbete mot arbetslivskriminalitet.

Vi vill bland annat:

  • Utöka resurserna till det myndighetsgemensamma arbetet så att fler inspektioner kan genomföras
  • Inrätta särskilda kontor, så kallat arbetslivskriminalitetscenter, där företrädare för de berörda myndigheterna kan arbeta tillsammans.
  • Ändra sekretessreglerna så att det blir möjligt för myndigheterna att dela information inom och mellan myndigheterna

Utöver detta krävs åtgärder på en mängd andra områden. Här är det viktigt att ta vara på den kunskap och erfarenhet som finns hos arbetsmarknadens parter i de branscher där arbetslivskriminaliteteten är som störst.

Ett exempel är byggbranschen där parterna låtit en kommission kartlägga fusk och kriminalitet inom byggsektorn och föreslå åtgärder för att komma till rätta med problemen. Kommissionens slutrapport, som nyligen presenterades, innehåller en mängd förslag som, om de genomfördes, skulle bidra till att motverka arbetslivskriminaliteten inom såväl byggsektorn som på andra delar av arbetsmarknaden.

Vi förutsätter att Delegationen mot arbetslivskriminalitet tar till sig Byggmarknadskommissionens förslag. Vi förutsätter även att regeringen, mot bakgrund av kommissionens rapport, intensifierar arbetet mot arbetslivskriminalitet och lägger fram konkreta förslag på riksdagens bord i närtid.

Det är hög tid att sätta stopp för arbetslivskriminaliteten på svensk arbetsmarknad och bekämpa skuggsamhället på riktigt.

En kommentar till “V: Skugg­samhället har odlats fram politiskt

  • Precis som Moderaternas kommer även Vänsterpartiets krav i konflikt med Socialtjänstlagen. I alla fall om man är lite generös och tänker sig att kravlistan skall omfatta personer som redan tidigare befinner sig i Sverige. Kravet på att ”Lön och villkor ska vara i nivå med kollektivavtalet för branschen.” låter nästan som ett krav på återställande av den gamla Arbetsmarknadskungörelsens regler för Beredskapsarbetet. Fast egentligen vet man ju att Vänsterpartiet liksom Socialdemokraterna och Miljöpartiet gemensamt införde workfare i Sverige. År 2000. Trots de arbetslösas ljudliga protester.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Att måla är som att kratta löv

Att måla är som att kratta löv

Livet är en konst men konsten har ett eget liv. Just nu vill jag bara måla, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Molnen tröstar och skrämmer

Molnen tröstar och skrämmer

Sommarens skogsbrand togs över av regntunga moln – och barnens sträckkollande på Transformers, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Vidden av svinpesten tas in i små portioner

Jag har tafatt börjat ge upp alla planer som på något sätt berör skogen, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Vi förtjänar bättre än så här

Vi förtjänar bättre än så här

egeringen avskaffade dansförbudet. I övrigt har vi bara fått oro. För jobben, elpriserna, skolorna, dödligt gängvåld och terrordåd, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Döds­olyckorna måste få ett slut

Döds­olyckorna måste få ett slut

Självklart ska inte arbetare behöva oroa sig för att dö på jobbet. Både arbetsgivare och politiker måste visa att de menar allvar med nollvisionen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Vad vill du att vi ska skriva om?

Vad vill du att vi ska skriva om?

Nu har jag så smått hunnit sätta mig in i de nya rutinerna på Dagens Arbete. Berätta gärna för mig vad du vill läsa mer om!

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

”Naivt att tro att facken kan vara opolitiska”

Facken behöver vänsterpolitik precis som arbetsgivarna pumpar in pengar till högerpartier, skriver Pappers första vice ordförande Mikael Lilja.

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

”Tar vi inte strid för löner och rättigheter är facket förlorat”

Om arbetarna ska betala för samhällets kriser medan facken tittar på är rörelsen förlorad. Då måste vi bygga något nytt, skriver industrarbetaren Andreas Köhler.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Du kanske också vill läsa…

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

”Regel­verket är riggat för osund konkurrens”

Lagstiftning måste ändras, myndighetssamverkan stärkas och kontrollerna måste bli fler, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

M: Skärp straffen vid arbetskraftsmissbruk

Slopad sekretess och informationsplikt mellan myndigheter, skärpta krav på arbetsgivare och hårdare straff är några av Moderaternas förslag för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten.

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

DA granskar sprängdåden

Dagens Arbete avslöjar hur kriminella lätt kan smuggla ut stora mängder sprängmedel från byggarbetsplatser. Kontroll och tillsyn brister. Och dömda kan fortsätta spränga.

Dagens Arbete granskar sprängdåden

Dagen Arbete har tagit reda på var sprängmedlet som används vid sprängdåden kommer ifrån. Över ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser de senaste fem åren. Här sammanfattar vi granskningen.

Stulet: Halvt ton sprängmedel

Mer än ett halvt ton sprängmedel har stulits från byggarbetsplatser i Sverige. Det visar Dagens Arbetes granskning.

Frågorna om sprängdåden som regeringen inte vill svara på

När Dagens Arbete vill ställa frågor om sprängdåden till justitieminister Gunnar Strömmer (M) bollas vi vidare och får mejlsvar utan möjlighet till följdfrågor. Här är alla frågor vi hade velat få svar på.

S: ”Kan finnas anledning att se över lagen”

Efter Dagens Arbetes granskning av sprängdåden öppnar Socialdemokraterna upp för en översyn av lagen om hantering av sprängmedel.

Larmet: Byggdynamit kan användas i terrordåd

”Sprängmedel är terroristernas favoritvapen. Därför är det angeläget att få stopp på stölderna av byggdynamit”, säger sprängmedelsexperten Bo Janzon. 

”Man undrar ju hur mycket sprängmedel som är i omlopp”

Det som förvånade journalisterna David Lundmark och Johanna Edström mest när de granskade hur mycket sprängmedel som är på drift, är att sprängmedel är så pass billigt – och politikerna inte gjort mer för att täppa till alla luckorna i lagen. 

Sprängkort dras inte in för dömda brottslingar

Personer som dömts för grova brott får inte sitt sprängkort indraget.
Dagens Arbetes granskning visar att de som ansvarar för sprängkorten inte får veta om någon döms för brott.

Företag spränger utan tillstånd

Trots indragna tillstånd kan företag fortsätta spränga. Dagens Arbetes granskning visar hur lätt det är för företag att strunta i myndighetens beslut.