Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

14 februari, 2022

DEBATTDen myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen bör återinföras och i stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

Om skribenten:

Magnus Persson är arbetsmarknadspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Arbetslivskriminaliteten och skuggsamhället hänger ihop. För att komma tillrätta med båda dessa krävs ett flertal åtgärder. Regelverket kring arbetskraftsinvandringen måste stramas upp, illegala migranter måste spåras upp och utvisas och det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet måste stärkas.

Det finns ett antal faktorer som samverkar med varann och som möjliggör dagens situation med arbetslivskriminalitet och skuggsamhälle. Det är dels regelverket kring arbetskraftsinvandringen och dels regeringens slapphänta syn på att människor befinner sig illegalt i Sverige. Regeringen har hög svansföring i dessa frågor men sanningen är att de har låtit problematiken få fäste och växa.

De senaste åren har både arbetslivskriminaliteten och antalet människor som befinner sig i Sverige illegalt ökat kraftigt. Bara under 2021 anmäldes över 10 000 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd och gått under jorden. I dag är de efterlysta av polisen.

Att det bor tiotusentals illegala migranter i Sverige är en direkt säkerhetsrisk och göder det utanförskap som i sin tur utgör grogrund för grov kriminalitet. Detta skapar också grogrund för att illegala kan utnyttjas av samvetslösa företag.

Regeringar av olika kulör har lagt grunden för utvecklingen. Alliansen genom att införa världens mest liberala regelverk för arbetskraftsinvandring och Socialdemokraterna genom att behålla regelverket som en eftergift till Miljöpartiet efter valet 2014 och som en del av Januariavtalet med Centerpartiet 2019.

Det spelar således ingen roll vad Socialdemokraterna säger i valrörelsen, vi har facit i hand. De kommer välja makten framför ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Regelverket kring arbetskraftsinvandringen öppnar upp för fusk och utnyttjande. Vi vill se flera förändringar i dagens regelverk där kärnan är att svenska jobb ska gå till löntagare i Sverige och att arbetskraftinvandring ska ske till bristyrken.

Läs också

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Trots regeringens löfte om Europas lägsta arbetslöshet har vi ett stort antal arbetslösa och långtidsarbetslösa. I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten vill vi gå in med kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige. Vi vill återinföra den myndighetsbaserade arbetsmarknadsprövningen. De som kommer hit ska ha bindande anställningsavtal och de ska själva kunna försörja medföljande anhöriga.

För att komma tillrätta med stora delar av problemen behöver vi snarast stärka systemen för att identifiera, spåra upp och utvisa illegala migranter. Denna faktor är en stor del av problemet och göder de oseriösa företagen med arbetskraft. Vi behöver också effektivisera det myndighetsgemensamma arbetet mot fusk och brottslighet i arbetslivet som skapar dessa konkurrensfördelar gentemot skötsamma företag.

I dagens samhälle lönar det sig att fuska eftersom det är så lätt att komma undan. Kontrollerna från samhällets sida är alldeles för få. Oseriösa företagare vet detta och kan därmed kosta på sig att agera helt skamlöst. Det visade sig tydligt i fallet där en efterlyst person hade tillträde till statsministerns bostad. Det har också visat sig att flera statliga myndigheter som hanterar känslig information ovetandes har anlitat företag som i sin tur haft anställda som inte har rätt att vistas i landet.

Vi har därför satsat utökade resurser på det myndighetsgemensamma arbetet mot arbetslivskriminalitet och vi vill också se ändringar i sekretesslagstiftningen som i sin tur skulle förenkla för myndigheterna att kommunicera med varann i jakten på oseriösa företag som fuskar med bidrag och försummar arbetsmiljön.

En kommentar till “SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

  • Att deportera så kallade papperslösa arbetare innebär först och främst ytterligare en förstärkning av de grå och svarta arbetsgivarnas makt. Makt inte bara att fritt avskeda icke önskvärda ur personalen utan att dessutom få dessa avlägsnade från orten och till och med landet. Genom myndigheternas försorg. Påståendet att ”För att komma tillrätta med stora delar av problemen behöver vi snarast stärka systemen för att identifiera, spåra upp och utvisa illegala migranter.” säger det mesta om SD:arnas inställning. Fremdarbeiter är målet.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Vår framgång hänger på ditt stöd

Vår framgång hänger på ditt stöd

Att förhandla om avtal är en maktkamp och det går inte att vara neutral. Krasst uttryckt: den som inte är med i facket stöttar arbetsgivaren, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

De vill ha makt över din tid – igen

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ta chansen att plugga vidare!

Ta chansen att plugga vidare!

Det är vi som står för den svenska produktionen, i praktiken, på industrigolven. Snacka om yrkeskunskap, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Industrin måste bli energismart

Industrin måste bli energismart

Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

Nattarbete är ett arbetsmiljöproblem som ska tas på allvar. Det är en win-win både för arbetsgivare och fack, skriver Göran Kecklund, forskare på Stockholm universitet.

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

38 sätt att få fel att bli rätt

38 sätt att få fel att bli rätt

Dagens politiker kan ha lusläst filosofen Schopenhauers retoriktips. Eller hängt för mycket på Facebook, skriver författaren Sven-Olof Karlsson.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Du kanske också vill läsa…

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

”Reglerna är inhumana– och rent idiotiska”

Vi har bekostat de ensamkommandes utbildning och de är redo att börja jobba, men nu kan det sluta med ett utvisningsbeslut, skriver Klara Patzauer, ordförande för föreningen Världen i Värmland.

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

”Myndigheternas samarbete ger resultat”

En utredare ska följa upp och komma med förslag på hur samarbetet mellan myndigheter kan utvecklas för att bekämpa arbetslivskriminaliteten, skriver arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

De regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser än i dag. Det föreslår regeringens utredare. Det blir den tredje utredningen som föreslår samma sak.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

Högerns lösning på arbetslivskriminaliteten är framför allt att straffa de människor som utnyttjas medan de som tjänar pengar på den går fria, skriver Vänsterpartiets Ciczie Weidby.

Åsikter Krönikor och debatt