Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

7 februari, 2022

DEBATT Det högerkonservativa blocket försöker stolt utmärka sig som de som ska bekämpa den grova kriminaliteten i Sverige. Men en av de mest växande formerna av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har snarare understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Fotograf: Fredrik Sandin Carlson/LO

Om skribenten

Susanna Gideonsson är LO:s ordförande.

Runt om i Sverige ser vi en otrygghet som breder ut sig. Var femte medlem i ett LO-förbund har utsatts för hot eller våld på jobbet. Fyra av tio känner otrygghet på grund av gängkriminalitet. Vi ser också hur arbetslivskriminaliteten breder ut sig. Det handlar om kriminella aktörer i arbetslivet som systematiskt fuskar, bryter mot lagstiftning och utnyttjar arbetare och våra välfärdssystem. Det rör sig om allt från ekonomisk brottslighet till människohandel.

Arbetslivskriminaliteten har förödande konsekvenser för arbetare i Sverige, för företag som sköter sig och för samhället i stort. Arbetare utnyttjas och tvingas arbeta för låga löner, med urusla arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö, ofta arbetare från andra länder. Detta i sin tur spiller över på andra arbetstagare vars villkor dumpas av oschysst konkurrens. Företag som gör rätt för sig konkurreras ut av oseriösa aktörer. Vår välfärdsmodell utmanas när skattemedel tänkta att användas till det gemensamma i stället försvinner till kriminella.

De borgerliga partiernas retorik är tuff när det kommer till att bekämpa brottsligheten. Men när det handlar om arbetslivskriminaliteten är utgången en annan. Nedan presenteras tre exempel:

  • Arbetskraftsinvandringen. En tydlig orsak till den svåra utsatthet vi i dag ser på arbetsmarknaden är Sveriges internationellt sett ultraliberala lag om arbetskraftsinvandring. Den infördes 2008 av Allianspartierna och Miljöpartiet.

    Fjorton år senare har vissa av dagens borgerliga partier börjat inse misstaget. Moderaterna och Kristdemokraterna har på vissa punkter närmat sig LO:s och Socialdemokraternas hållning. Men fortfarande hävdar Centern och Liberalerna att Sverige måste låta arbetsgivarna ensamt bestämma om de ska anställa exempelvis köksbiträden, städare, matbud och omsorgspersonal från låglöneländer som Uzbekistan, Bangladesh och Peru.

    Detta får arbetsgivarna i dag göra efter bara tio dagars annonsering, en ren formalitet då inget företag på tio dagar kan avgöra om lämpliga sökanden finns i Sverige, än mindre om kandidater finns inom EU.

    LO och Socialdemokraterna kräver att den bristyrkesbedömning som fanns före 2008 återinförs, så att arbetskraftsinvandring enbart tillåts i yrken som saknar sökande som redan har uppehållstillstånd i Sverige. Detta emotsätter sig samtliga borgerliga partier. Samtidigt ökar den svenska långtidsarbetslösheten, inte minst på grund av brist på jobb för kortutbildade nyanlända och utrikes födda.
  • Arbetsmiljö. De regionala skyddsombuden har en viktig roll. Deras uppdrag handlar bland annat om att sprida kunskap om hur arbetsmiljön görs säkrare och åtgärda risker för hälsa och säkerhet. De stödjer arbetsgivare att följa arbetsmiljölagen. De arbetar för att alla arbetstagare har en god, säker och trygg arbetsmiljö. De slår larm och tipsar myndigheter när de ser missförhållanden. Ofta är det de som först uppmärksammar regelfusk.

    I spåren av högerns avreglering och långa entreprenörkedjor har små företag med färre än 50 anställda blivit allt fler. Företagare som inte vill ha insyn av facket försöker hindra anställda från att organisera sig fackligt. På så sätt kan de stänga ute de regionala skyddsombuden.

    När regeringen 2020 la fram ett förslag om att regionala skyddsombud skulle ges utökad tillträdesrätt och möjlighet att besöka arbetsplatser där det inte fanns fackliga medlemmar sa högern nej. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak och röstade ned förslaget. Det de gjorde var att rösta bort allas lika rätt till en god arbetsmiljö och motarbetade fackets möjligheter att agera mot oseriösa företag.

  • Avregleringar. Borglighetens iver att öppna upp offentlig sektor för privata företag har släppt in kriminella aktörer i välfärden, där de inte bara bryter mot lagen utan också gör det på skattebetalarnas bekostnad. Bland annat har det avslöjats systematiskt fusk av företag inom hemtjänst och personlig assistans.

    Kombinationen låg upptäcktsrisk och god möjlighet till ekonomisk vinning attraherar organiserad brottslighet enligt en myndighetsgemensam rapport av Nationellt underrättelsecentrum 2020. I förenklingarnas namn har man även släppt på kontroller för företag, såsom när Alliansregeringen avskaffade revisionsplikten för små aktiebolag. Bakom ord som fri företagsamhet, minskad administration och entreprenörskap gömmer sig högerreformer som underlättar brottslighet.

Arbetslivskriminaliteten måste bekämpas med samhällets fulla styrka. Straffen måste skärpas och brotten prioriteras av polisen. Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet måste fortsätta och sekretesshinder som försvårar samverkan måste bort. Regler kring arbetskraftsinvandringen behöver skärpas för att stärka arbetstagarens ställning. Skyddsombudens ställning måste stärkas.

Lyssna på de myndighetsexperter och fackligt aktiva som ser problemen varje dag. För att ta en storstädning mot fusk, utnyttjande och organiserad brottslighet på svensk arbetsmarknad krävs breda tag och system som från grunden bygger på ordning och reda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Mer åsiktsmaterial

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Här vilar Ture – som fick höra att arbetslivet var tryggt

Läsarberättelse: Om en man på ett sågverk som hoppades på livet och litade på Försäkringskassan och våra trygghetssystem.

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

”Jag är ganska säker på att även Almegas medlemsföretag är intresserade av sund konkurrens”

Pontus Georgsson: För att den svenska modellen ska fungera är rätten till fina sympatiåtgärder en förutsättning

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Almega: Sympativarsel är inget fint, Pontus Georgsson

Att straffa dem som har gällande avtal lockar inte nya företag till den svenska modellen, skriver Stefan Koskinen, arbetsgivarpolitisk chef på Almega.

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

”Är du under 35 – vi behöver dig!”

Nu satsar vi på att fånga upp våra yngre medlemmars engagemang, skriver Per-Olof Sjöö.

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

”Arbetsgivarna borde ta Almega i örat när de inte vill följa lönemärket”

En sympatistrejk är som salt – den bidrar till helhet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

”Kollektivavtal ger trygghet – det är en modell värd att försvara”

Krönika Kollektivavtalen ger löntagarna bättre villkor och företagen stabilitet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson. Kollektivavtalet är hjärtat i vår fackförening. Det är runt det vi kraftsamlar. Och det är i det vi försäkrar oss om goda löner och arbetsvillkor på våra arbetsplatser. Kollektivavtalet kommer till i förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter. Genom att vara så […]

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Nu är det nog – branschen måste agera för att rädda liv

Minst tre bränder sker varje dag i industrin och ny teknik ökar riskerna ytterligare, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Eva Burman.

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Sveriges arbetare får betala det högsta priset för SD-regeringens politik”

”Hur många arbetare kommer våga ta kampen för arbetsmiljön på egen hand”, skriver EU-parlamentarikern Ilan De Basso, S.

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Johan Airijoki: Om utomjordingar kommer hit hoppas jag de ser på oss som små barn

Det kanske finns civilisationer i rymden som redan passerat stadiet där de försöker utplåna sig själva, skriver musikern Johan Airijoki.

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

”Visst är det bra med jobb – men är vapen­industrin det vi vill utveckla?”

Förr fanns en bred samsyn om vilka som gynnas av krig – och vilka som är förlorarna, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Du kanske också vill läsa…

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Politikernas svar om skugg­samhället

Politikernas svar om skugg­samhället

DA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Centerns dogmatism är skadlig

”Centerns dogmatism är skadlig”

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Så många strejkar på Tesla – IF Metall går ut med siffra

Tesla hävdar att över 90 procent av personalen arbetar, trots strejken. Nu går IF Metall ut med en egen siffra.

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Teslas registreringsplåtar blir kvar hos Postnord: ”Glädjande”

Tesla får inte genast tillgång till de registreringsskyltar som blockerats av facket.

Så kan Tesla runda postblockaden

Så kan Tesla runda postblockaden

Transportstyrelsens registreringsskyltar får bara skickas via Postnord, men det finns sätt att kringgå stoppet.

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Facket till Musk: ”Galenskap att inte teckna kollektivavtal i Sverige”

Nu får Teslaägaren svar på tal – ”klart man vill att det ska slå hårt”.

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

Totalstopp för nya Teslabilar får Elon Musk att reagera: ”Galenskap”

De nya uppgifterna får Tesla-ägaren att bryta tystnaden på sin plattform X.

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Karta: Så här utvidgas strejken – dag för dag

Snart ökar trycket på Tesla ytterligare när fler stridsåtgärder genomförs.

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren dementerar: Ingen order har kommit från Elon Musk

Medlaren Kurt Eriksson dementerar uppgifterna om att Elon Musk nu ska ha lagt sig i den svenska konflikten.

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

Fackens hårda ord mot Svenskt Näringsliv: ”De är syltryggar”

”Det kan påverka konflikten, att den blir längre.”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

Svenskt Näringsliv vill se över rätt till sympatistrejk: ”Inte rimligt”

”Det måste vara Teslas val”, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke.

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Inga byggarbeten på Teslas verkstäder – ”Det får stå och förfalla”

Byggnads ordförande Johan Lindholm: ”Tror absolut att det är hundraprocentig uppslutning.”

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

Fackets nya steg: Stoppa kritiska delar till Tesla-bilar

”Utan den detaljen kan man inte leverera bilen.”

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

IF Metall: Medlemmar som inte strejkar ska uteslutas

”Har förbundsstyrelsen beslutat om en konflikt så har man en skyldighet att delta i den.”

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

IF Metalls nya taktik: Så mycket höjer de strejkersättningen

Högre ersättning ska få fler att sluta upp

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Strejkbrytare – en krigsförklaring mot fackföreningsrörelsen

Harald Gatu: Teslas strejkbrytare tvingar oss tillbaka till tiden när arbetare ställdes inför frågan: Vilken sida står du på?

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

All billackering av Teslor stoppas: ”Vi kommer stänga ner allt Tesla-arbete”

Målarna varslar om totalstopp för all lackering av Tesla-bilar.

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Det här betyder kollektivavtal för Teslas mekaniker

Rimliga villkor och garanterad lön ställs mot osäkra aktieoptioner

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas  tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

”Vi skickar ut trasiga bilar” – Tesla-anställdas tuffa arbetsvillkor drabbar kunder

Den som inte klarar det hårda arbetstempot på Tesla får ingen löneförhöjning – och riskerar sparken.

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

Perspektiv: Motor­branschen förlorare – ”Har Svenskt Näringsliv ringt Elon Musk?”

”Utan kollektivavtal kan Tesla när som helst och utan diskussion sänka lönen och försämra villkoren för de anställd”

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

”Partiell strejk” på Tesla – många rädda efter hot enligt IF Metall

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä konstaterar att långt ifrån alla bilmekaniker på Tesla deltar i strejken.

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Spänt läge för strejkvakterna i Malmö: ”Hotade med att ringa polisen”

Så har strejken slagit på Teslas verkstäder runt om i landet.

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Tesla-anställd: ”Är man obekväm, då får man sparken”

Obetald övertid, arbetsmoment med minutkrav – stenhårda produktionskrav på Tesla enligt anställda

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

Det här gäller när du strejkar – vi har listan

I fredags inleddes en strejk på Teslas alla bilverkstäder i landet. Vi har tagit fram en lista på vad som händer vid en strejk, vad du får och inte får göra.