Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

7 februari, 2022

DEBATT Det högerkonservativa blocket försöker stolt utmärka sig som de som ska bekämpa den grova kriminaliteten i Sverige. Men en av de mest växande formerna av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har snarare understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Fotograf: Fredrik Sandin Carlson/LO

Om skribenten

Susanna Gideonsson är LO:s ordförande.

Runt om i Sverige ser vi en otrygghet som breder ut sig. Var femte medlem i ett LO-förbund har utsatts för hot eller våld på jobbet. Fyra av tio känner otrygghet på grund av gängkriminalitet. Vi ser också hur arbetslivskriminaliteten breder ut sig. Det handlar om kriminella aktörer i arbetslivet som systematiskt fuskar, bryter mot lagstiftning och utnyttjar arbetare och våra välfärdssystem. Det rör sig om allt från ekonomisk brottslighet till människohandel.

Arbetslivskriminaliteten har förödande konsekvenser för arbetare i Sverige, för företag som sköter sig och för samhället i stort. Arbetare utnyttjas och tvingas arbeta för låga löner, med urusla arbetsvillkor och dålig arbetsmiljö, ofta arbetare från andra länder. Detta i sin tur spiller över på andra arbetstagare vars villkor dumpas av oschysst konkurrens. Företag som gör rätt för sig konkurreras ut av oseriösa aktörer. Vår välfärdsmodell utmanas när skattemedel tänkta att användas till det gemensamma i stället försvinner till kriminella.

De borgerliga partiernas retorik är tuff när det kommer till att bekämpa brottsligheten. Men när det handlar om arbetslivskriminaliteten är utgången en annan. Nedan presenteras tre exempel:

 • Arbetskraftsinvandringen. En tydlig orsak till den svåra utsatthet vi i dag ser på arbetsmarknaden är Sveriges internationellt sett ultraliberala lag om arbetskraftsinvandring. Den infördes 2008 av Allianspartierna och Miljöpartiet.

  Fjorton år senare har vissa av dagens borgerliga partier börjat inse misstaget. Moderaterna och Kristdemokraterna har på vissa punkter närmat sig LO:s och Socialdemokraternas hållning. Men fortfarande hävdar Centern och Liberalerna att Sverige måste låta arbetsgivarna ensamt bestämma om de ska anställa exempelvis köksbiträden, städare, matbud och omsorgspersonal från låglöneländer som Uzbekistan, Bangladesh och Peru.

  Detta får arbetsgivarna i dag göra efter bara tio dagars annonsering, en ren formalitet då inget företag på tio dagar kan avgöra om lämpliga sökanden finns i Sverige, än mindre om kandidater finns inom EU.

  LO och Socialdemokraterna kräver att den bristyrkesbedömning som fanns före 2008 återinförs, så att arbetskraftsinvandring enbart tillåts i yrken som saknar sökande som redan har uppehållstillstånd i Sverige. Detta emotsätter sig samtliga borgerliga partier. Samtidigt ökar den svenska långtidsarbetslösheten, inte minst på grund av brist på jobb för kortutbildade nyanlända och utrikes födda.
 • Arbetsmiljö. De regionala skyddsombuden har en viktig roll. Deras uppdrag handlar bland annat om att sprida kunskap om hur arbetsmiljön görs säkrare och åtgärda risker för hälsa och säkerhet. De stödjer arbetsgivare att följa arbetsmiljölagen. De arbetar för att alla arbetstagare har en god, säker och trygg arbetsmiljö. De slår larm och tipsar myndigheter när de ser missförhållanden. Ofta är det de som först uppmärksammar regelfusk.

  I spåren av högerns avreglering och långa entreprenörkedjor har små företag med färre än 50 anställda blivit allt fler. Företagare som inte vill ha insyn av facket försöker hindra anställda från att organisera sig fackligt. På så sätt kan de stänga ute de regionala skyddsombuden.

  När regeringen 2020 la fram ett förslag om att regionala skyddsombud skulle ges utökad tillträdesrätt och möjlighet att besöka arbetsplatser där det inte fanns fackliga medlemmar sa högern nej. De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna gjorde gemensam sak och röstade ned förslaget. Det de gjorde var att rösta bort allas lika rätt till en god arbetsmiljö och motarbetade fackets möjligheter att agera mot oseriösa företag.

 • Avregleringar. Borglighetens iver att öppna upp offentlig sektor för privata företag har släppt in kriminella aktörer i välfärden, där de inte bara bryter mot lagen utan också gör det på skattebetalarnas bekostnad. Bland annat har det avslöjats systematiskt fusk av företag inom hemtjänst och personlig assistans.

  Kombinationen låg upptäcktsrisk och god möjlighet till ekonomisk vinning attraherar organiserad brottslighet enligt en myndighetsgemensam rapport av Nationellt underrättelsecentrum 2020. I förenklingarnas namn har man även släppt på kontroller för företag, såsom när Alliansregeringen avskaffade revisionsplikten för små aktiebolag. Bakom ord som fri företagsamhet, minskad administration och entreprenörskap gömmer sig högerreformer som underlättar brottslighet.

Arbetslivskriminaliteten måste bekämpas med samhällets fulla styrka. Straffen måste skärpas och brotten prioriteras av polisen. Myndighetssamverkan mot arbetslivskriminalitet måste fortsätta och sekretesshinder som försvårar samverkan måste bort. Regler kring arbetskraftsinvandringen behöver skärpas för att stärka arbetstagarens ställning. Skyddsombudens ställning måste stärkas.

Lyssna på de myndighetsexperter och fackligt aktiva som ser problemen varje dag. För att ta en storstädning mot fusk, utnyttjande och organiserad brottslighet på svensk arbetsmarknad krävs breda tag och system som från grunden bygger på ordning och reda.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

De vill ha makt över din tid – igen

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ta chansen att plugga vidare!

Ta chansen att plugga vidare!

Det är vi som står för den svenska produktionen, i praktiken, på industrigolven. Snacka om yrkeskunskap, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Industrin måste bli energismart

Industrin måste bli energismart

Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

Nattarbete är ett arbetsmiljöproblem som ska tas på allvar. Det är en win-win både för arbetsgivare och fack, skriver Göran Kecklund, forskare på Stockholm universitet.

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

38 sätt att få fel att bli rätt

38 sätt att få fel att bli rätt

Dagens politiker kan ha lusläst filosofen Schopenhauers retoriktips. Eller hängt för mycket på Facebook, skriver författaren Sven-Olof Karlsson.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Jag utesluter inte miraklet

Jag utesluter inte miraklet

Om jag dör har jag dörren öppen för att gud finns. Men kanske är det försent då, skriver trollkarlen och artisten Carl-Einar Häckner.

Du kanske också vill läsa…

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

L: ”Så kan vi stoppa växande skugg­samhällen”

Nationell folkräkning, mer resurser till gränspolisen och krafttag mot fusket. Så kan vi stoppa skuggsamhället, skriver Liberalernas Roger Haddad och Malin Danielsson.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

”Vänsterpartiet står på vår sida även när det blåser hårt”

Det är Vänsterpartiet som tar strid för löntagarna, mot urholkad anställningstrygghet och återinförande av karensdag. skriver IF Metallaren Erfan Kakahani.

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

”Valet handlar om respekt för folk med vanliga jobb”

M och SD har i åratal blockerat förslag som skulle göra livet bättre för Sveriges industriarbetare, skriver Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin.

Politikernas svar om skugg­samhället

Politikernas svar om skugg­samhället

DA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Centerns dogmatism är skadlig

Centerns dogmatism är skadlig

”Hur Annie Lööf nu tänker sig fortsättningen är en gåta. Hon har målat in sig i alla hörn som går att måla in sig”, skriver Helle Klein i bloggen.

”Därför stöder facken S”

”Därför stöder facken S”

”Det finns skäl till varför Svenskt Näringsliv uppvaktar Moderaterna och Sverigedemokraterna, det gynnar deras medlemmar. Det finns lika grundliga skäl till att LO-facken uppvaktar Socialdemokraterna. Det gynnar deras medlemmar”, skriver Thomas Lindell, som jobbar på Älvsbyhus och är förtroendevald i GS.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”