Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

M: Skärp straffen vid arbetskraftsmissbruk

1 februari, 2022

Skrivet av Maria Malmer Stenergard

Debatt Slopad sekretess och informationsplikt mellan myndigheter, skärpta krav på arbetsgivare och hårdare straff. Moderaternas Maria Malmer Stenergard listar förslag som partiet vill se för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten.

Om skribenten

Maria Malmer Stenergard är migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna.

Startskottet för debatten var när det kom fram att en efterlyst person utan tillstånd att vistas i Sverige greps utanför statsminister Magdalena Anderssons privata bostad, i samband med att ett företag utförde städtjänster hemma hos henne. Vad som än har skett i det enskilda fallet, så sätter händelsen fingret på problematiken med skuggsamhället och tvivelaktiga företag som i många fall begår rent av kriminella handlingar. Bilden är tydlig – problematiken blir bara större och större.  

Det handlar om oseriösa arbetsgivare som utnyttjar utsatta människor: Långa arbetsdagar, uteblivna ledigheter, krav på återbetalning av lön för betalning av ockerliknande hyror när arbetsgivare tillhandahåller – ofta dåliga – bostäder till arbetstagaren. Utöver att människor utnyttjas så riskerar de oseriösa företagen att slå ut skötsamma företag. Det skapar en osund konkurrens och gröper ur samhällskontraktet. Detta samtidigt som individer far illa. 

Såväl fusk och utnyttjande som ren arbetslivskriminalitet måste mötas med kraftfulla åtgärder. I riksdagen har vi moderater bland annat föreslagit:

 • Inför ett nytt brott: arbetskraftsmissbruk. Inom ramen för det nya brottet ska straffen för befintliga straffbelagda handlingar skärpas. Vi är även beredda att ytterligare utöka det straffrättsliga området.
 • Skärpta straffnivåer. Vi vill skärpa straffsatserna för de föreslagna nya brotten exploatering av utländsk arbetskraft, samt olovlig handel med arbetserbjudanden.
 • Skärpta krav på arbetsgivare. Arbetsgivare i vissa särskilt utsatta branscher ska kunna föreläggas att vid vite skicka in uppgifter om anställningsvillkoren.
 • Höjt lönekrav. Vi föreslår att lönekravet för arbetstillstånd fördubblas. I dag krävs inte mer än 13 000 kr i månaden, vilket motsvarar en deltidslön även i ett yrke med de lägsta lönerna på svensk arbetsmarknad.
 • Stoppa arbetskraftsinvandring av personliga assistenter. Arbetskraftsinvandring av personliga assistenter är i stor utsträckning förenad med missbruk, fusk och kriminalitet. Det handlar inte sällan om ett cyniskt utnyttjande av både skattemedel och utsatta människor.
 • Slopad sekretess mellan myndigheterna. I Sverige gäller som huvudregel sekretess mellan myndigheter. Moderaterna vill att en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen införs, som säger att berörda myndigheter som utgångspunkt alltid ska kunna dela relevant information med varandra. 
 • En ny informationsplikt mellan myndigheterna. Kommuner och andra myndigheter ska ha en plikt att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de påträffar en person utan tillstånd.

Läs också

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Även om insatser kopplade till arbetskraftsinvandring inte träffar personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd finns det anledning att strama upp regelverket. Det gäller inte minst yrken där lönerna är lägre eftersom en stor del av fusk, utnyttjande och kriminalitet sker där. 

Moderaterna har nyligen presenterat flera förslag om hur vi vill bekämpa skuggsamhället. Sverige ska inte vara ett land där möjligheterna är goda för skrupelfria aktörer att utnyttja människor, fuska och bedriva kriminell verksamhet. Det gagnar ingen och ytterst handlar det om nationell säkerhet.

Förutom nämnda förslag om slopad sekretess mellan myndigheter och en informationsplikt mellan myndigheterna så handlar det bland annat om en ny folkräkning, anmälningsplikt för asylsökande, digital övervakning av personer som fått utvisningsbeslut och fler återtagandeavtal och överenskommelser med ursprungsländer. 

I den budget av M, SD och KD, som gäller för i år finns en särskild satsning på Arbetsmiljöverket för intensifierat arbete mot arbetslivskriminalitet.

Moderaterna tar kampen mot arbetslivskriminaliteten och skuggsamhället. Det kräver ett batteri av åtgärder och vi har förslagen. Vi vill få ordning på Sverige. 

2 kommentarer till “M: Skärp straffen vid arbetskraftsmissbruk

 • Flera av kraven kommer i konflikt med socialtjänstlagens skrivningar. De som gäller utnyttjandet av bidragstagare till att utföra arbete åt annan – i lagtexten kallat praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet – för bara bidraget.
  Detta är givetvis en god sak. Dvs. i fall moderaterna faktiskt avser att ta itu med den politiskt beslutade diskriminering av arbetslösa vilken i internationell debatt brukar kallas workfare. Sådant är en del av den nyliberala politiken vilken här i Sverige kom att kallas AGA:n och sedan Fas 3 och som aldrig borde ha införts.

 • Jag tycker det är hyckleri av M att, efter att ha försvarat oreglerad arbetskraftsinvandring, plötsligt vilja begränsa den. För mig luktar det väldigt härsket valfläsk..

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Vi har så mycket vrede inom oss

Vi har så mycket vrede inom oss

Jag och min kompis gjorde en pakt. Vi måste hjälpa oss själva så vi kan hjälpa varandra, skriver musikern och tidigare gruvarbetaren Johan Airijoki.

IF Metalls röda dröm är grön

IF Metalls röda dröm är grön

Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein bloggar om IF Metalls kongress och den gröna omställningen.

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

”Pinsamt att regeringen inte har koll på döds­olyckorna”

Debatt Regeringspartierna har lagt allt fokus på gängvåld och har varken koll på hur situationen ser ut eller en politik för att lösa alla de stora problem arbetslivet står inför, skriver Arvid Vikman Rindevall, (S). Om skribenten: Arvid Vikman Rindevall är heltidspolitiker i Stockholms stadshus med ansvar för arbetsmarknads-, personal-, och jämställdhetsfrågor. När den nya […]

Staten måste spendera mer

Staten måste spendera mer

Det är brist på råvaror, arbetskraft och el. Då måste staten satsa, skriver Kajsa Borgnäs.

Försiktighet måste gälla vid jobb vid magnetfält

Försiktighet måste gälla vid jobb vid magnetfält

Det finns både ett EU-direktiv och en svensk föreskrift om exponering för magnetfält i jobbet. Företagen måste nu se till att följa dessa, skriver forskaren Kjell Hansson Mild.

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

”Vi behöver en motbild till den högernationalistiska regeringens”

Det behövs en opposition som ser till alla arbetares behov, i både stad och glesbygd och oavsett vad vi har för ursprung, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Var är reformerna som utlovades?

Var är reformerna som utlovades?

Om inflationen ska kunna bekämpas är det inte bara löntagarna som ska ta ansvar. Vi behöver också få se vad arbetsgivarna och politikerna tänker bidra med, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Ge er inte på skydds­ombuden!

Ge er inte på skydds­ombuden!

Trygga och säkra ­arbetsplatser är viktigast av allt – och nu gäller det att vi försvarar det systematiska arbets­miljöarbetet, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Du kanske också vill läsa…

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

De regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser än i dag. Det föreslår regeringens utredare. Det blir den tredje utredningen som föreslår samma sak.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

V: ”Skugg­samhället har odlats fram politiskt”

Högerns lösning på arbetslivskriminaliteten är framför allt att straffa de människor som utnyttjas medan de som tjänar pengar på den går fria, skriver Vänsterpartiets Ciczie Weidby.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.