Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

M: Skärp straffen vid arbetskraftsmissbruk

1 februari, 2022

Skrivet av Maria Malmer Stenergard

Debatt Slopad sekretess och informationsplikt mellan myndigheter, skärpta krav på arbetsgivare och hårdare straff. Moderaternas Maria Malmer Stenergard listar förslag som partiet vill se för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten.

Om skribenten

Maria Malmer Stenergard är migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson för Moderaterna.

Startskottet för debatten var när det kom fram att en efterlyst person utan tillstånd att vistas i Sverige greps utanför statsminister Magdalena Anderssons privata bostad, i samband med att ett företag utförde städtjänster hemma hos henne. Vad som än har skett i det enskilda fallet, så sätter händelsen fingret på problematiken med skuggsamhället och tvivelaktiga företag som i många fall begår rent av kriminella handlingar. Bilden är tydlig – problematiken blir bara större och större.  

Det handlar om oseriösa arbetsgivare som utnyttjar utsatta människor: Långa arbetsdagar, uteblivna ledigheter, krav på återbetalning av lön för betalning av ockerliknande hyror när arbetsgivare tillhandahåller – ofta dåliga – bostäder till arbetstagaren. Utöver att människor utnyttjas så riskerar de oseriösa företagen att slå ut skötsamma företag. Det skapar en osund konkurrens och gröper ur samhällskontraktet. Detta samtidigt som individer far illa. 

Såväl fusk och utnyttjande som ren arbetslivskriminalitet måste mötas med kraftfulla åtgärder. I riksdagen har vi moderater bland annat föreslagit:

  • Inför ett nytt brott: arbetskraftsmissbruk. Inom ramen för det nya brottet ska straffen för befintliga straffbelagda handlingar skärpas. Vi är även beredda att ytterligare utöka det straffrättsliga området.
  • Skärpta straffnivåer. Vi vill skärpa straffsatserna för de föreslagna nya brotten exploatering av utländsk arbetskraft, samt olovlig handel med arbetserbjudanden.
  • Skärpta krav på arbetsgivare. Arbetsgivare i vissa särskilt utsatta branscher ska kunna föreläggas att vid vite skicka in uppgifter om anställningsvillkoren.
  • Höjt lönekrav. Vi föreslår att lönekravet för arbetstillstånd fördubblas. I dag krävs inte mer än 13 000 kr i månaden, vilket motsvarar en deltidslön även i ett yrke med de lägsta lönerna på svensk arbetsmarknad.
  • Stoppa arbetskraftsinvandring av personliga assistenter. Arbetskraftsinvandring av personliga assistenter är i stor utsträckning förenad med missbruk, fusk och kriminalitet. Det handlar inte sällan om ett cyniskt utnyttjande av både skattemedel och utsatta människor.
  • Slopad sekretess mellan myndigheterna. I Sverige gäller som huvudregel sekretess mellan myndigheter. Moderaterna vill att en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen införs, som säger att berörda myndigheter som utgångspunkt alltid ska kunna dela relevant information med varandra. 
  • En ny informationsplikt mellan myndigheterna. Kommuner och andra myndigheter ska ha en plikt att informera Migrationsverket och Polismyndigheten när de påträffar en person utan tillstånd.

Läs också

Stats­ministerns städerska: Den som pratar förlorar jobbet

Städerskans arbetsliv innan hon kom till statsministerns villa kantas av skällsord, hot och oärliga chefer. Här är hennes version. Om hur det är att jobba som papperslös i Sverige.

Även om insatser kopplade till arbetskraftsinvandring inte träffar personer som befinner sig i Sverige utan tillstånd finns det anledning att strama upp regelverket. Det gäller inte minst yrken där lönerna är lägre eftersom en stor del av fusk, utnyttjande och kriminalitet sker där. 

Moderaterna har nyligen presenterat flera förslag om hur vi vill bekämpa skuggsamhället. Sverige ska inte vara ett land där möjligheterna är goda för skrupelfria aktörer att utnyttja människor, fuska och bedriva kriminell verksamhet. Det gagnar ingen och ytterst handlar det om nationell säkerhet.

Förutom nämnda förslag om slopad sekretess mellan myndigheter och en informationsplikt mellan myndigheterna så handlar det bland annat om en ny folkräkning, anmälningsplikt för asylsökande, digital övervakning av personer som fått utvisningsbeslut och fler återtagandeavtal och överenskommelser med ursprungsländer. 

I den budget av M, SD och KD, som gäller för i år finns en särskild satsning på Arbetsmiljöverket för intensifierat arbete mot arbetslivskriminalitet.

Moderaterna tar kampen mot arbetslivskriminaliteten och skuggsamhället. Det kräver ett batteri av åtgärder och vi har förslagen. Vi vill få ordning på Sverige. 

2 kommentarer till “M: Skärp straffen vid arbetskraftsmissbruk

  • Flera av kraven kommer i konflikt med socialtjänstlagens skrivningar. De som gäller utnyttjandet av bidragstagare till att utföra arbete åt annan – i lagtexten kallat praktik eller annan kompetenshöjande verksamhet – för bara bidraget.
    Detta är givetvis en god sak. Dvs. i fall moderaterna faktiskt avser att ta itu med den politiskt beslutade diskriminering av arbetslösa vilken i internationell debatt brukar kallas workfare. Sådant är en del av den nyliberala politiken vilken här i Sverige kom att kallas AGA:n och sedan Fas 3 och som aldrig borde ha införts.

  • Jag tycker det är hyckleri av M att, efter att ha försvarat oreglerad arbetskraftsinvandring, plötsligt vilja begränsa den. För mig luktar det väldigt härsket valfläsk..

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar, skriver Maria Malmer Stenergard och Mats Green (M).

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

Vallöften slaktas på löpande band

Vallöften slaktas på löpande band

Det går inte att lägga ansvaret för kostnadskrisen på Sveriges löntagare. Politikerna måste ta sitt ansvar och bidra till att lindra den här svåra tiden, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

Utökade befogenheter föreslås för skyddsombud – igen

De regionala skyddsombuden ska få tillträde till fler arbetsplatser än i dag. Det föreslår regeringens utredare. Det blir den tredje utredningen som föreslår samma sak.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Rätt att lyssna på Adrian

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Besluten som skapat skugg­samhället

Besluten som skapat skugg­samhället

Att det råder vilda västern i många branscher i dag är en konsekvens av beslut tagna av tidigare regeringar, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

SD: Regeringar av olika kulör har lagt grunden för skugg­samhället

I stället för att ta hit människor för att utföra lågkvalificerade arbeten behövs kortare utbildningsinsatser till arbetssökande som redan finns i Sverige, skriver Magnus Persson, SD.

Dagens Arbete historia Nya avsnitt ute nu!

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

”Något gagnande för arbetarna som klass utvinnes icke ur dessa tvister”

Orden är den gamla Metallordföranden och socialdemokraten Fritjof Ekman som trodde på att alla på en arbetsplats skulle tillhöra samma fack. Men varför, och hur ser det egentligen ut i dag?

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

Ernst Wigforss – ett liv i folkhemmets tjänst

I det här avsnittet får du lära känna Ernst Wigfors, riksdagsmannen och ideologen som var en huvudperson i den socialdemokratiska framgångssagan på 1900-talet.

Kampen om makten på jobbet

Kampen om makten på jobbet

Vad hände egentligen med kampen om verkligt inflytande på arbetet? Jan Scherman, som en gång skrev en rasande debattbok i ämnet, gästar Dagens Arbete Historia.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

Arbetarrörelsens hitlåt från förr

När den svenska arbetarrörelsen växte fram var Ungdomsmarschen hiten nr 1. En sång som då slog både Internationalen och Arbetets söner, och som sjöngs på alla möten.