Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott”

11 februari, 2022

Replik Det är förståeligt att LO försöker hitta syndabockar när partiet man pumpar in pengar i inte levererar. Men kritiken är missriktad. Det är Socialdemokraterna med sina allierade Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern som ”hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”.  

Om skribenterna

Maria Malmer Stenergard (M)
Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson

Mats Green (M)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson

Att arbetslivskriminaliteten måste bekämpas är vi helt ense om. Moderaterna har i opposition gjort vad vi kunnat för att få till stånd förändringar. 

Att Socialdemokraterna först nu, efter snart åtta år i regering, är på väg att försöka strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring är bra. Det hade dock inte skett om inte Moderaterna, tillsammans med Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, samlat en majoritet i riksdagen för att tvinga Socialdemokraterna att agera. För Socialdemokraterna hade skrivit under på att värna dagens regelverk (Januariavtalet punkt 21). 

Arbetsmarknadsprövning är ett medel, inte ett mål. Målet är att gå mot mer högkvalificerad arbetskraftsinvandring, minska fusk och missbruk samtidigt som Sverige bättre tar tillvara den arbetskraft som finns i landet. Fler ska kunna kan gå från bidrag till egen försörjning. Höjt lönekrav för arbetskraftsinvandring och ett bidragstak är några medel som Moderaterna ser som effektivare för att nå målet.

Vad gäller de regionala skyddsombuden så fanns goda skäl att motsätta sig regeringens förslag. Skyddsombuden fyller en viktig funktion och vi har inget emot att de är fackligt anslutna. Det bör dock inte vara tvingande eller normerande. Om de anställda i stället väljer skyddsombud, som i sitt uppdrag har reguljär kontakt med svenska myndigheter, renodlas skyddsombudens arbete till arbetsmiljöarbetet. Därtill bör den regionala skyddsombudsverksamheten och dess effekter på arbetsmiljöarbetet utvärderas innan eventuella förändringar görs. Det har inte gjorts. 

Även när det kommer till avregleringar är LO:s kritik missriktad. Det som behövs är en regering som säkerställer en bättre kontroll över de skattepengar som betalas ut. Myndighetsföreträdare gör allt i sin makt för att få de verktyg de behöver, exempelvis slopad sekretess. Regeringens svar är att tillsätta utredningar. 

Vi fortsätter att driva regeringen framför oss. Det senaste är att en majoritet i riksdagen sluter upp bakom vårt förslag om att myndigheter som huvudregel ska få dela information med varandra. I den M-, SD, KD-budget som regeringen styr på har anslaget till Arbetsmiljöverket ökats med 150 miljoner på tre år för att myndigheten ska kunna motverka arbetslivskriminalitet, stärka sitt tillsynsarbete och genomföra ett ökat antal arbetsplatsinspektioner. Listan kan göras längre.

LO låter som S men också som V (se debattartikel i frågan 2/2): Det är alltid högerns fel. Men utan oss hade mycket lite hänt. LO bör därför lägga ansvaret hos de partier som ingått i och stöttat regeringen under de senaste åtta åren. Likaså har LO – och väljarna – all anledning att oroa sig för vilka konkreta förändringar som kan väntas från vänstersidan. Spännvidden är stor från V till C. 

Maria Malmer Stenergard (M)
Migrations- och socialförsäkringspolitisk talesperson

Mats Green (M)
Arbetsmarknadspolitisk talesperson

3 kommentarer till “Det är S och deras allierade som hindrar krafttagen mot brott

  • Nu gick moderaterna rätt långt utöver vad som är tillåtet att ens försöka åstadkomma genom beslut i Sveriges riksdag. De skriver att ”Fler ska kunna kan gå från bidrag till egen försörjning.” vilket alltså innebär att Riksbanken måste åläggas att sänka nivån på den så kallade jämviktsarbetslösheten. En fråga där skyddet mot demokratiskt inflytande har ansetts vara så viktig att Riksdagen ålagts instruktionsförbud.

  • Om det nu är så att allt är så bra och fridfullt som Moderaterna säger, förklara då varför arbetsmarknadens lagar inte fungerar?
    Om man har en miljölag eller vilken annan lag som helst så behövs det ju inga meningsskiljaktigheter, eller hur? Allt är klart och tydligt?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

De vill ha makt över din tid – igen

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Ta chansen att plugga vidare!

Ta chansen att plugga vidare!

Det är vi som står för den svenska produktionen, i praktiken, på industrigolven. Snacka om yrkeskunskap, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Industrin måste bli energismart

Industrin måste bli energismart

Det stora slöseriet finns inte hos hushållen utan i industrin, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

Nattarbete är ett arbetsmiljöproblem som ska tas på allvar. Det är en win-win både för arbetsgivare och fack, skriver Göran Kecklund, forskare på Stockholm universitet.

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag inte dött på jobbet

Alla gånger jag kunnat säga ”Oj, det där hade kunnat sluta illa” utan att det gjort det. Nu önskar jag ett år med bättre säkerhetstänk på arbetsplatsen, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

38 sätt att få fel att bli rätt

38 sätt att få fel att bli rätt

Dagens politiker kan ha lusläst filosofen Schopenhauers retoriktips. Eller hängt för mycket på Facebook, skriver författaren Sven-Olof Karlsson.

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

”Gapet är lika stort som på 1930-talet”

Har vi arbetare verkligen haft reallöneökningar de senaste 25 åren, när vi räknar rätt, och tar med inflationen på tillgångar, som boende och aktier?, skriver grafikern Bertil Mårtensson.

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Hur farliga ska jobben bli innan Kristersson bryr sig?

Det spelar roll vem som styr Sverige. För när högern regerar ökar risken för svenska arbetare att dö på jobbet, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Jag utesluter inte miraklet

Jag utesluter inte miraklet

Om jag dör har jag dörren öppen för att gud finns. Men kanske är det försent då, skriver trollkarlen och artisten Carl-Einar Häckner.

Du kanske också vill läsa…

LO: ”Högern hindrar krafttag mot brott i arbetslivet”

Den mest växande formen av kriminalitet, arbetslivskriminaliteten, har understötts av borgerlig politik, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

LO: Släpp er fixa idé om att underminera fackliga skyddsombud

Om M och SD på riktigt vill göra krafttag mot brottsligheten borde de släppa den fixa idéen om att underminera de fackliga regionala skyddsombudens roll, skriver LO:s ordförande Susanna Gideonsson.

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

”RSO-frågan visar januariavtalets högerkantring”

Det är positivt på att regeringen till slut föreslår att de regionala skyddsombuden måste få utökad tillträdesrätt. Samtidigt är reaktionerna från borgerligt håll ett kvitto på den undermåliga förhandlingen vid januariavtalets tillkomst, skriver Ali Esbati och Ciczie Weidby (V).

Politikernas svar om skugg­samhället

Politikernas svar om skugg­samhället

DA ställde samma frågor till ledamöter från S, M och C i arbetsmarknadsutskottet. Läs deras reaktioner på avslöjandena om den utbredda arbetslivskriminaliteten och vad de vill se för åtgärder.

Budgeten splittrar Sverige och ger upp om klimatet

Både den ekonomiska krisen och klimatkrisen kommer med regeringens budget sannolikt att fördjupas, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

M: Skärp straffen vid arbetskraftsmissbruk

M: Skärp straffen vid arbetskraftsmissbruk

Slopad sekretess och informationsplikt mellan myndigheter, skärpta krav på arbetsgivare och hårdare straff är några av Moderaternas förslag för att komma tillrätta med arbetslivskriminaliteten.

Bra för Sverige

Den dramatiska regeringsbildningen är över. På fredag blir Stefan Löfven statsminister. En mittenregering där budgetunderlaget vilar på S+Mp+C och L kan nu tillträda. Vänsterpartiet kommer att släppa fram Löfven. Det är bra för Sverige. Alternativet hade varit att Ulf Kristersson blivit statsminister för en SD-stödd M+KD-regering och det hade varit mycket värre, resonerade Sjöstedt vid […]

Intet nytt, allting nytt

”När riksdagen röstar ned Ulf Kristersson (M) som statsminister har inget nytt hänt. Ändå är det startskottet för en helt ny era i svensk politik”, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Håll SD utanför makten

Valet blev just den rysare som många hade befarat. När detta skrivs sent på valnatten vet vi inte helt säkert vad resultatet blev. Det är så pass jämnt mellan blocken att förmodligen kommer inte något säkert resultat förrän på onsdag då utlandsrösterna är räknade. Just därför är det magstarkt av Alliansledarna att påstå att de […]

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Alla är missnöjda – snart kan Las ändras igen

Både arbetsgivare och fackförbund är missnöjda med Lagen om anställningsskydd (Las), trots att den har filats på i decennier. Nu kan det vara dags igen – och anställningstryggheten har blivit en valfråga. DA reder ut hur lagen fungerar.

Avtal 2023

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Irene Wennemo: Höjda chefslöner försvårar avtalsrörelsen

Om de allra högsta cheferna får kraftigt höjda ersättningar under avtalsrörelsen blir det svårare för parterna att komma överens, säger Medlingsinstitutets generaldirektör Irene Wennemo.

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Därför är avtalsrörelsen laddad som ingen annan

Priserna stiger och ibland handlar det bara om att lönen ska räcka månaden ut. Kommer förhandlarna att ta hänsyn till det, undrar Dagens Arbetes reporter Anna Julius.

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen kräver 2,0 procent

Teknikföretagen vill se en löneökning på 2,0 procent. De föreslår ett engångsbelopp enligt tysk modell om 3000 kronor. De vill även öka företagens makt över arbetstiden.

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

”Låt protester bli årets julklapp till ledningen”

När våra företrädare lämnar oss med svältlöner så måste vi ta saken i våra egna händer och protestera, som resten av världen gör, skriver sex IF Metall-medlemmar.

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers säger ja till 4,4 procent

Pappers ställer sig bakom LO-samordningen. Det blev klart under förbundsmötet i Uddevalla på söndagen. ”Det känns bra!”, säger Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

GS säger ja till avtalskrav

GS säger ja till avtalskrav

GS ställer sig bakom de framlagda kraven inför kommande avtalsrörelse.

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

IF Metalls avtalsråd sa ja till plattformen

Många tyckte att avtalskraven var för låga men IF Metalls avtalsråd röstade ändå ja till att vara med i Facken inom industrins och LO:s plattformar. 

Vilse i avtalsspråket?

Vilse i avtalsspråket?

Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra.

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Intern kritik i IF Metall: Fick veta budet för sent

Många förtroendevalda blev tagna på sängen av fackens bud på 4,4 procent. Lars Ask, klubbordförande på Volvos Verkstadsklubb i Skövde, tycker att de borde fått veta budet i förväg.

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

”Nu tar vi lönekampen till IF Metalls kongress”

Vi gick ner i lön vid krisen 2008, och lät oss permitteras under pandemin, samtidigt som företagen tog ut jättevinster. Vi måste visa ledamöterna på IF Metalls kongress att vi inte tänker nöja oss med luft i plånboken, skriver IF Metall-medlemmen Andreas Köhler.

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Arbetsgivarna: Kraven är för höga

Varken Industriarbetsgivarna eller Trä- och möbelföretagen tycker att Facken inom industrins lönekrav är rimliga. ”Vi betraktar världen ur olika perspektiv.”