Hatten av för hatten!
Lindbergs hattfabrik var en gång i tiden en av de större arbetsplatserna i Örebro. En fabrik med en speciell doft, minns Anita König.
Industriarbetarnas tidning
12 juni, 2022
Skrivet av Pontus Ohlin
Klippans pappersbruk i Skåne har tillverkat allsköns saker genom åren. Som den här 4 000 meter långa pappersrullen – specialtillverkad och redo att härmed bli frimärken.
Japp, rektangulära små lappar som kostar några ören styck och som också krävs för att få en text levererad från en adress till en annan. @ finns ju inte.
Det blivande motivet, då? Ett porträtt på Gustav VI Adolf, säkert. Amatörarkeologen och språkbegåvningen som utropades till svensk kung under senhösten i fjol, vid 67 års ålder.
Men även Christopher Polhem – den svenska mekanikens fader – ärades med ett eget frimärke detta år, 1951. Postumt, vill säga. Tvåhundra år efter sin död.
Det är också nästan fyrahundra år efter att Klippans pappersbruk grundades, för övrigt av en morbror till en annan känd vetenskapsman – astronomen Tycho Brahe.
Men då var bruket danskt. Och dansken Tycho Brahe har aldrig avbildats på ett svenskt frimärke – vare sig före eller efter 1951.
… var också året då FN:s högkvarter i New York invigdes och när riksdagen hemma
i Sverige tillsatte en utredning om tv:ns införande. Samtidigt förlängdes den lagstadgade semestern från två till hela tre veckor per år.
… är ett begrepp som man kan säga föddes i december 1951, när filmen Hon dansade en sommar hade premiär. Orsaken? Att skådespelerskans Ulla Jacobssons bröstvårtor syntes i bild, vilket då ansågs vara oerhört kontroversiellt.
Energikrisen slår hårt mot den svenska pappersindustrin. Flera bruk har börjat elda olja för att klara produktionen. Andra ändrar arbetstiderna för att få ner elräkningen. Samtidigt tjänar massaindustrin stora pengar på att sälja el.