Industriarbetarnas tidning

De får bidrag till hållbart skiftarbete

4 oktober, 2022 - 09:48

Skrivet av

Ett av Centralfondens senaste projekt är skiftarbete. Så här används pengarna på Stora Enso.

Michael Gylfe har arbetat 34 år på Stora Ensos kartongfabrik i Fors och varit huvudskyddsombud sedan 2007. Han har deltagit i projektet som resursperson för Pappers som har 350 medlemmar i Fors.

– Initiativet kom från vår HR-enhet som sökte pengar för detta projekt, och jag fick frågan om att vara med tillsammans med min motsvarighet på Skoghall samt medarbetare inom HR på bägge bruken, berättar han.

Enligt Centralfonden bör den här satsningen leda till färre rehabiliterings-ärenden, minskad sjukfrånvaro och bättre hälsostatus hos de anställda. Pengarna har gått till projektets externa kostnader, i form av projektledare och konsulter.

– Arbetet har inneburit insamling av en stor mängd data och många intervjuer som forskarna genomfört. Utifrån detta lade vi fram en stor lista med synpunkter till en styrgrupp bestående av brukscheferna och HR-cheferna. Sedan fick de prioritera, säger Michael Gylfe.

Allt ska kunna tjäna som vägledning även för andra arbetsplatser.

Michael Gylfe, huvudskyddsombud i Fors.

Vad föll i god jord?

– Det handlade om saker som att utveckla och förbättra samarbetet med företagshälsovård, men även att utveckla befintliga arbetssätt vid rekrytering och vid avslut. Vi har också infört skifteskörkort, vilket innebär utbildning för alla i grundläggande frågor som till exempel alkohol och värdegrund.

Slutmålet är att ta fram material som visar hur man ska kunna arbeta skift längre upp i åldrarna. Allt ska kunna tjäna som vägledning även för andra arbetsplatser.

– Det handlar bland annat om fyra informativa filmer som du ska kunna se under skiftet. Under varje film så finns det ett antal kortare avsnitt som handlar om kost, sömn, rörelse, hälsa och droger, berättar

Michael Gylfe och fortsätter:

– Genom åren har vi haft det extremt bra i Fors, men det var ju andra förutsättningar när vi hade en intern företagshälsovård. Det har vi inte längre. Jag säger inte att det är dåligt nu, men det var ju skillnad.

Även om det här projektet kommit till på företagets initiativ, känner Michael Gylfe att även han kan påverka vad fondens pengar ska gå till.

– Via Pappers arbetsmiljökommitté och våra distrikt så har vi en dialog med vår representant i styrelsen.

Har ni diskuterat fondens ändrade fokus från att hjälpa individ till att stötta företagens organisation?

– Nej, inte vad jag känner till. Det kan ju hända att det har diskuterats i förbundsstyrelsen, men ingenstans där jag har varit med.

Vad tycker du att Centralfondens pengar ska gå till i framtiden?

– Helt klart sådana här projekt, som leder till ett hållbarare arbetsliv. Hur det än är så blir vi inte fler på arbetsplatserna och då måste man orka arbeta längre upp i åldrarna.

Kan det inte finnas en risk att fonden då används för att finansiera slimmade organisationer?

– Nej, det vill jag väl inte tro.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Du kanske också vill läsa…

Här finns miljoner för bättre hälsa

I en gammal stödfond ligger 200 miljoner kronor som kan användas till bättre arbetsmiljö, säkerhet och hälsa inom skogs- och pappersindustrin. Men få känner till att de kan söka pengar.

”Vill ha ett ännu starkare förbund”

”Vill ha ett ännu starkare förbund”

Dagens Arbete är på plats på Pappers kongress i Gävle. Inför starten ställde vi frågan till ett antal ombud: Vad förväntar du dig?

Utan facket står skyddsombudet ensamt

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Nya regler – men ingen större skillnad

Ett av Centralfondens senaste projekt är ”Hållbart arbetsliv”. Så här används pengarna på Södra Wood.

Så mycket el slukar bruken

Så mycket el slukar bruken

Pappers- och massaindustrin är gigantiskt stora elkonsumenter. Så vad händer när energipriserna rakar i höjden? Dagens Arbete har gått igenom samtliga svenska bruk och deras behov av el.

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Fackförbunden: Så kan vi motverka belastnings­skador

Arbetsmiljö Ett regelverk som gör det lättare att få arbetsskador godkända, fler ergonomi-skyddsronder, mer varierade uppgifter och tid att använda de hjälpmedel som finns. Det efterlyser tre arbetsmiljöansvariga på IF Metall, GS och Pappers. Angelika Lang, IF Metall: Måste bli lättare att få skadan godkänd Problemet med belastningsskador är mer utbrett än vad statistiken visar, […]

Vi förväntar oss att skulden betalas

Vi kliver nu in i en avtalsrörelse och det är dags för arbetsgivarna att infria sina löften. I bättre tider ska det också hamna mer pengar i lönekuvertet, skriver Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson.

Nytt år – och en ny tvär högergir

Nytt år – och en ny tvär högergir

”Vi får hoppas att det nya året rymmer många bra dagar, trots blå-brun budget och en arbetsrätt på förhandlingsbordet”, skriver Pappers förbundsordförande Matts Jutterström.

Arbetsmiljö­arbete – inget för Alliansen

”Alliansen och SD har aktivt medverkat till att stoppa de reformer som skulle ha stärkt skyddsombudens styrka på arbetsplatsen”, skriver Pappers förbundsorförande Matts Jutterström.

Vad har du i din urin?

Vad har du i din urin?

Allt fler arbetsgivare väljer att drogtesta sina anställda. Bra för säkerheten på jobbet – eller ett övergrepp på de anställdas integritet? DA for till Skoghall och till Sveriges största missbrukslabb.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.