GS: Regeringens åtgärder mot byggkrisen räcker inte
GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö är inte imponerad av regeringens förslag. Trä- och möbelföretagens vd är mer positiv.
Industriarbetarnas tidning
13 juni, 2023 - 15:12
Skrivet av Marie Edholm
Bostadsbyggandet är i en allvarlig kris som kräver politiska åtgärder. Det var budskapet under rundabordsmötet som bostadsminister Andreas Carlson (Kd) bjudit in till.
Under tisdagen samlades 29 olika bolag och organisationer hos infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson (Kd). Bakgrunden är den snabba inbromsningen av byggandet som följt efter att inflation, kostnader och räntor rusat i höjden. Första kvartalet i år har bara hälften så många nya bostäder börjat byggas jämfört med samma period förra året.
Förutom att spä på den bostadsbrist som redan råder i stora delar av landet har byggkrisen lett till omfattande varsel. Enligt branschorganisationen Trä- och Möbelföretagen (TMF) har omkring 2 000 anställda hittills varslats hos landets småhustillverkare och deras underleverantörer.
När byggkonjunkturen väl vänder och trycket på träindustrin ökar igen, är risken stor att det blir svårt att få tillbaka de anställda som man nu tvingas att varsla, befarar både TMF och fackförbundet GS. Arbetsmarknaden är fortfarande så stark att många som blir av med jobbet hittar ny anställning i andra branscher och blir kvar där.
Syftet med rundabordssamtalet på landsbygds- och infrastrukturdepartementet var att diskutera situationen, problemen och olika förslag på lösningar. En av de inbjudna deltagarna var Per-Olof Sjöö, ordförande för fackförbundet GS. Han beskriver att mötet gav en mycket samstämmig bild av situationens allvar och att det är kris för bostadsbyggandet.
– Det var en bekräftelse på att oavsett var du befinner dig i den här sektorn så är det allvarligt. Jag tror att det var en viktig signal för regeringen att få höra den samstämmiga bilden.
Även regeringen delar samma bild, uppfattade Per-Olof Sjöö.
– Och det är ju ett bra första steg, men sen kan man inte säga att det här mötet ledde till några konkreta resultat. Nu är det upp till regeringen att ta bollen och visa att man kan agera utifrån att det är kris.
Några löften om politiska åtgärder lämnades inte under mötet.
Kom det upp några nya förslag på insatser för att mildra den akuta krisen?
– Inte som jag uppfattade det, utan det är på temat om hur man ska kunna underlätta finansieringen på lite olika sätt. Ta bort amorteringskrav, införa startlån. Variationer på förslag som har cirkulerat tidigare i debatten.
Enligt Per-Olof Sjöö behövs nu en snabb politisk signal som kan ge marknaden incitament att tro på att krisen kan överbryggas.
– Det skulle vara en kraftfull signal om man kunde göra en blocköverskridande överenskommelse om ett investeringsstöd för nyproduktion. Ett problem genom åren har varit att investeringsstödet har hoppat fram och tillbaka beroende på vilken politisk majoritet som har suttit i regeringen. En blocköverskridande uppgörelse skulle skapa lite lugn i branschen och vissa investerare kanske skulle tänka att nu kör vi. Det tror jag är det snabbaste i dagsläget.
Vad blir nästa steg nu, ska det bli fler möten?
– Nej, regeringen ska återkomma, så det finns inga andra utfästelser på det sättet.
Vad tror du att det kommer komma ut av det här mötet?
– Jag tror det blir väldigt svårt för regeringen att inte göra någonting nu. När man får ett samlat budskap från en bransch som är så viktig för hela samhället, så har jag väldigt svårt att se att man ska bara ska titta åt andra hållet. Jag tror att man har någon insikt om att det krävs politiska åtgärder. Men vad det blir sen, det vet jag inte.
Läs också
Den värsta byggkrisen på många år slår hårt mot husföretagen och deras underleverantörer. Svenska fönster tvingas nu säga upp nästan hundra industriarbetare.
Läs också
Byggkrisen fortsätter slå hårt mot underleverantörerna. Förra veckan lades de största varslen hittills på Sveriges största fönstertillverkare, Elitfönster och Svenska fönster.