Industriarbetarnas tidning

”Teslas avtal för sina anställda suger pung”

Publicerad 2023-10-27, 12:18

Kommentarer som ”Vänstersmörja” eller ”Duktigt folk har hoppat av Tesla när kollektivavtal saknas”. I gruppen Tesla Owners Club på Facebook går diskussionerna heta kring strejken på Teslas verkstäder i Sverige.

I communityn Tesla Owners Club på Facebook är man långt ifrån ense om hur man ser på strejken. Dessutom finns en del okunskap om hur den svenska modellen fungerar.

Men i gruppen finns uppfattningen hos många Teslaägare att arbetarna ändå har det rätt bra, utan kollektivavtal. En person som tycks ha en egen verkstad anser att kollektivavtal är vänstersmörja. Han är kritisk till att personalen strejkar: ”Inga av mina anställda har kollektivavtal. Däremot så har de sjukt bra villkor & förmåner ändå”. En annan skriver att ”facket hjälper underpresterare och sänker de ambitiösa…Maffiosos”.

Men det finns även dem som stödjer strejken. En person skriver att ”teslas avtal för sina anställda suger pung och de mer eller mindre tvingas till långa arbetsdagar utan att de skriver upp tiden… Där har du nog flera anledningar till att vissa serviceärenden går dåligt, för de som jobbar med dem har inte tid att felsöka ordentligt.”.

En annan menar att allt rullar på som vanligt i Malmö i dag. ”Pratade med tesla meken om detta igår när han fixande med min bil. Ingen i Malmö är ansluten så där rullar det som vanligt.”

En annan person ser dock konsekvenser på sikt och undrar hur Tesla ska klara detta. ”Tesla är ingen startup längre. Det blir nog svårt att attrahera kvalificerad arbetskraft om man inte ens vill erbjuda det mest grundläggande”.

Ytterligare en person upprörs över tonen i tråden: ”Jag finner den antifackliga stämningen här rätt vidrig. Många rättigheter vi har som anställda är fackets förtjänst. Det är rimligt och sunt att människor med samma intressen går samma och driver frågor. Det gör arbetsgivare med.”

En annan påminner om vad kollektivavtal faktiskt innebär. ”Antar att det är många härinne som har egna små företag som är livrädda för facket. Ett kollektivavtal innebär inte att man inte kan förhandla fram ett personligt bättre avtal med arbetsgivaren, men det ger ett minimum som alla får. Och nej det gynnar inte bara de med dålig arbetsmoral det gynnar alla. Utan facket hade vi fortfarande suttit med 6 arbetsdagar, ingen betald sjukfrånvaro, inga ekonomiska försäkringar eller försäkringar på jobbet alls. 5 veckors semester.”

En kommentar till “Teslas avtal för sina anställda suger pung

  • Jag sitter ofta på arbetsgivarens sida för mindre företags räkning, I mitt arbete som redovisningsekonom.
    Allt är så otroligt mycket lättare när kollektivavtal finns – för arbetsgivaren. Man slipper fundera så mycket, och det är enklare förhandlingar än när allt ska stötas och blötas på individnivå. Och vid potentiella tvister är det otroligt bra om det finns fackavtal. Allt arbetsgivaren och den anställde behöver göra är att kolla vad avtalet säger. Är man osäker på vad som menas i någon del av ett avtal kollar parterna bara med sitt fack respektive sin arbetsgivarorganisation.
    Det är fantastiskt mycket lättare att hålla bra stämning, eftersom det som skulle kunna bli problem ofta lyfts bort från individnivå och helt enkelt är avtalet mellan fack och arbetsgivarorganisation.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.