Industriarbetarnas tidning

”Det finns inte några bra skiftscheman”

Publicerad 2016-11-01, 12:03   Uppdaterad 2020-07-01, 10:11

Torbjörn Åkerstedt, stressforskare KI och Stockholms universitet. Foto: Niklas Björling.
Torbjörn Åkerstedt, stressforskare KI och Stockholms universitet. Foto: Niklas Björling.

Största problemet om du frågar en skiftarbetare? När arbetsschemat ändras med kort varsel.

– Det är det värsta man vet, säger Torbjörn Åkerstedt, sömnforskare vid Karolinska institutet.

I en färsk intervjustudie med drygt 2000 personer visar professor Torbjörn Åkerstedt och hans forskningsgrupp att det finns tre saker som en skiftarbetare ogillar mer än andra:

Trötthet ökar olycksrisken

Långa arbetspass gör dig trött, och ökar risken för olyckor. Risken stiger ju mer du arbetar och ökar med cirka 50 procent efter 12 timmar.

Risken för skador är som störst om du arbetar ensam, har ett monotont eller fysiskt ansträngande arbete.

Långa arbetspass har kopplats till ökad risk för depression och ökat alkoholintag. Vid sådana pass är det extra viktigt med rejäla pauser, särskilt under matrasten. Hur bra man klarar långa arbetspass skiljer sig från person till person.

Ännu viktigare är det med en rejäl vila mellan passen. Enligt EU:s regler ska dygnsvilan vara minst 11 timmar, men den kan avtalas bort.

Forskare anser att du behöver minst 13-14 timmars dygnsvila. 11 timmars dygnsvila kan fungera ett tag.

  • Delade turer, alltså en uppstyckad arbetsdag med några håltimmar emellan.
  • För kort arbetsvila – kortare än de elva timmar som EU reglerar.
  • Dålig framförhållning.

– Det största problemet är kort framförhållning, att man får information om sitt arbetsschema mindre än en månad i förväg, ofta bara två tre veckor i förväg. Folk avskyr det, säger Torbjörn Åkerstedt.

Vad drar du för slutsats av det?

– Att människor framför allt är intresserad av arbetets sociala konsekvenser, om hur schemat påverkar ens privata familjeliv och så. De fysiologiska effekterna verkar man vara ganska ointresserad av.

Nattarbete är däremot inte alls så impopulärt som man kan föreställa sig, fortsätter Torbjörn Åkerstedt.

– De flesta vet att det kan leda till mycket trötthet och störd sömn, men det verkar som att folk egentligen inte bryr sig om det. Fast på lång sikt har det förmodligen negativa konsekvenser.

Förmodligen?

– Ja, nattarbete ju är förenat med viss risk för hjärt-kärlsjukdomar, diabetes och sannolikt också bröstcancer. Men det är som med rökning, och med för mycket ätande och för lite motion. Man bryr sig inte så mycket om de långsiktiga utan mer om de omedelbara konsekvenserna, och då är det de sociala aspekterna som gäller.

Att man får en större ledighet efteråt?

– Ja, och det förstår man ju. Visst, man får dåliga arbetsscheman men som betalning får man långa ledigheter, och sådant anses väldigt värdefullt.

Vilket inte är så konstigt?

– Nej, inte alls. Det är svårt att begära av människor att de ska tänka på hälsan i varje läge. De flesta gör ju inte det, och då är det inte så konstigt att inte heller skiftarbetaren gör det.

Enligt Torbjörn Åkerstedt, som länge forskat kring orsaker till störd sömn, finns det inget skiftschema som är bra. Alla är mer eller mindre dåliga.

– Och vissa av dem är rejält dåliga. Det är sådana som har kort tid mellan arbetspassen och när det är många nattpass i rad.

Långa arbetspass, då?

– Det handlar om vad man gör. Jag tycker inte att långa arbetspass är någon dum idé om arbetet inte är för stressigt eller fysiskt belastande, och att man kan ta de pauser som man behöver. Man får nämligen kompensation i lediga dagar.

– Men grundproblemet med skiftarbete är att det aldrig är fysiologiskt okej, det är alltid en kostnad förenat med det. Det innebär alltså att det inte finns några bra skiftscheman.

 

En kommentar till “Det finns inte några bra skiftscheman

  • 11 timmars regeln är tyvärr bara vackra ord, i alla fall om man ser till alla undantagen som finns i Teknikavtalet .

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Du kanske också vill läsa…

”Det finns inga bra skiftscheman”

Enligt Torbjörn Åkerstedt, som länge forskat kring orsaker till stress och störd sömn, finns det bara skiftscheman som är mer eller mindre dåliga.

Jag mår inte bra – måste jag byta skift?

Kan arbetsgivaren tvinga en arbetstagare att jobba femskift trots hälsoproblem som härrör från skiftarbetet? Jurist Henrik Ask svarar.

Nobelpriset förklarar faran med skiftarbete

Nobelpris förklarar faran med skiftjobb

Tre amerikanska forskare delar årets Nobelpris i medicin, för att det har förklarat vad som styr våra inre biologiska klockor. ”Äntligen” kommenterar professor Torbjörn…

Pusslet alla har en åsikt om

Hur gick det med det nya skift­schemat på Södra Cell i Mönsterås? Blev det bättre? Dagens Arbete åkte dit, steg in genom grindarna och…

Kan jag tvingas byta schema?

En läsare undrar om den kan bli tvingad att återgå till tvåskift efter många år på dagtidstjänst. Juristen Henric Ask svarar.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Friskare med nytt schema

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Vad händer i kroppen vid nattjobb?

Hur påverkas kroppen – och knoppen – när man är vaken på natten? DA:s expert reder ut det du behöver veta om återhämtning, dygnsrytm…

Många års nattarbete ökar risken för cancer

Nattsömn skyddar kroppen mot cancer. Risken att drabbas av bröstcancer är nästan dubbelt så hög för kvinnor som jobbat natt i 20 år eller…

Fler industrier ställer om till nattskift

Fler industrier ställer om till nattskift

Skift och arbetstider läggs nu om på allt fler ställen. Industriarbetare kommer i kläm när arbetsgivare vill producera då elen är billigast.