Framtiden finns – än så länge
Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.
Industriarbetarnas tidning
Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.
Debatt Bemanningen på bruken kan närmast beskrivas som anorektisk. En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.
Lars Wåhlstedt är förhandlingsombudsman på Pappers
Arbetstid har de senaste åren seglat upp som en av de viktigare arbetsmiljöfrågorna. Inte så konstigt kanske, med de nedskärningar som skett, där färre ska göra mer.
En del nedskärningar har hjälpts upp av teknikförbättringar, men merparten handlar om att det blir mer att göra för de anställda, och även mer komplicerade arbetsuppgifter.
Långa arbetspass och arbetsperioder med stort arbetsinnehåll gör alltså att arbetet är avsevärt annorlunda än för några år sedan. För lite återhämtning innebär större risker för utbrändhet och även olyckor på grund av trötthet.
Det kommer oroväckande signaler om att friskift inte längre ger tillräcklig återhämtning eftersom de som jobbar kan kallas in på övertid. Skrämmande nog händer det också att det görs så kallade dubbelskift, även med tolvtimmarsschema, det vill säga 24 timmars arbete.
Underhållspersonalen nyttjas till max och det förekommer även där arbetspass om 20–30 timmar i sträck med 90 timmars arbete på 7 dagar. Hur någon kan påstå att arbetsmiljön är ”nummer ett” på dagordningen är för mig en gåta.
Läs också
På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.
Bemanningen på pappersbruken kan närmast beskrivas som anorektisk, låg bemanning i kombination med fler arbetsuppgifter som skapar stress och arbetsmiljörisker.
Till det kommer en oroväckande utveckling där arbetsgivaren skjuter över mer ansvar på de anställda. Visst finns det ett eget ansvar för hälsan, men att gå kurs som ger ”skiftkörkort”, eller utbildning i stresshantering, det kommer inte att räcka. Skiftschema – lär dig hur du ska leva med skift. Stressad – gå utbildning i stresshantering
Vid arbetsolycksfall eller arbetssjukdom letas fel på den anställde, ”den mänskliga faktorn”, medan organiseringen av arbetet undersöks alltför sällan.
När det gäller den fysiska arbetsmiljön hamnar man rätt snabbt i att personlig skyddsutrustning ska användas överallt och all tid. Det utan vare sig riskbedömning eller samverkan att tala om, och utan att undersöka andra alternativ. Till det kan läggas att arbetsgivarna i årets avtalsrörelse har krav på att (ut)nyttja de anställda än mer.
Men det finns saker som arbetsgivaren kan fundera över för att underlätta att fler ska orka med jobbet, och hålla ända till pensionen:
Vi pappersarbetare verkar i en bransch som ska vara långsiktig och med låg andel lönekostnader i förhållande till kostnaden för maskinell utrustning. Det borde rimligen innebära att det finns resurser att satsa på de anställdas väl och ve. För i en bransch som dessutom marknadsför hållbarhet måste väl ändå hållbarheten även gälla de anställda?