Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Brukens bemanning är nästan anorektisk”

29 mars, 2023

Skrivet av Lars Wåhlstedt

Debatt Bemanningen på bruken kan närmast beskrivas som anorektisk. En bransch som marknadsför hållbarhet måste ändå anse att hållbarheten också ska gälla de anställda, skriver Lars Wåhlstedt på Pappers.

Om skribenten

Lars Wåhlstedt är förhandlingsombudsman på Pappers

Arbetstid har de senaste åren seglat upp som en av de viktigare arbetsmiljöfrågorna. Inte så konstigt kanske, med de nedskärningar som skett, där färre ska göra mer.

En del nedskärningar har hjälpts upp av teknikförbättringar, men merparten handlar om att det blir mer att göra för de anställda, och även mer komplicerade arbetsuppgifter.

Långa arbetspass och arbetsperioder med stort arbetsinnehåll gör alltså att arbetet är avsevärt annorlunda än för några år sedan. För lite återhämtning innebär större risker för utbrändhet och även olyckor på grund av trötthet.

Det kommer oroväckande signaler om att friskift inte längre ger tillräcklig återhämtning eftersom de som jobbar kan kallas in på övertid. Skrämmande nog händer det också att det görs så kallade dubbelskift, även med tolvtimmarsschema, det vill säga 24 timmars arbete.

Underhållspersonalen nyttjas till max och det förekommer även där arbetspass om 20–30 timmar i sträck med 90 timmars arbete på 7 dagar. Hur någon kan påstå att arbetsmiljön är ”nummer ett” på dagordningen är för mig en gåta. 

Läs också

Hur ska skiftgåtan lösas?

På en skiftlagsträff i Skoghall försöker man skruva till det perfekta schemat. Kan man ha dygnet runt-drift utan att det går ut över de anställdas hälsa? Sveriges ledande forskare har svaret.

Bemanningen på pappersbruken kan närmast beskrivas som anorektisk, låg bemanning i kombination med fler arbetsuppgifter som skapar stress och arbetsmiljörisker.

Till det kommer en oroväckande utveckling där arbetsgivaren skjuter över mer ansvar på de anställda. Visst finns det ett eget ansvar för hälsan, men att gå kurs som ger ”skiftkörkort”, eller utbildning i stresshantering, det kommer inte att räcka. Skiftschema – lär dig hur du ska leva med skift. Stressad – gå utbildning i stresshantering

Vid arbetsolycksfall eller arbetssjukdom letas fel på den anställde, ”den mänskliga faktorn”, medan organiseringen av arbetet undersöks alltför sällan.

När det gäller den fysiska arbetsmiljön hamnar man rätt snabbt i att personlig skyddsutrustning ska användas överallt och all tid. Det utan vare sig riskbedömning eller samverkan att tala om, och utan att undersöka andra alternativ. Till det kan läggas att arbetsgivarna i årets avtalsrörelse har krav på att (ut)nyttja de anställda än mer.

Men det finns saker som arbetsgivaren kan fundera över för att underlätta att fler ska orka med jobbet, och hålla ända till pensionen:

  • Göra möjligt att anpassa arbetstiden för de som behöver. Det är en fråga som Pappers driver i avtalsrörelsen. Genomsnittsåldern i pappersindustrin är ganska hög och behov av kompetensöverföring finns. Det borde ge utrymme för anpassad arbetstid för att möjliggöra kompertensöverföringen.
  • Rätten till deltidspension från 60 år fyllda. Den kan nyttjas mer.
  • Mer aktiv användning av företagshälsovården ute på arbetsplatsen.
  • Finns det tillräckligt med forskning om hur arbetstiden påverkar hälsan långsiktigt och vad som behöver göras för att fler ska orka fram till pension med hälsan i behåll?
  • Det som kallas ”tvättstugescheman”, att att anställda själva fyller i hur de kan arbeta, kanske kan testas även i vår bransch?

Vi pappersarbetare verkar i en bransch som ska vara långsiktig och med låg andel lönekostnader i förhållande till kostnaden för maskinell utrustning. Det borde rimligen innebära att det finns resurser att satsa på de anställdas väl och ve. För i en bransch som dessutom marknadsför hållbarhet måste väl ändå hållbarheten även gälla de anställda?

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Framtiden finns – än så länge

Framtiden finns – än så länge

Lyssna på vad framtidens riddare sitter och mumlar: Vi måste fortsätta att slåss, skriver trollkarlen Carl-Einar Häckner.

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Ursäkta – men vilket jävla jobb vi gör

Jag har inte känt mig så patriotisk sen senaste gången vi sjöng nationalsången inför någon match i fotbolls-VM, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

En plats att vara bara lagom i fred

En plats att vara bara lagom i fred

På Ingmar Bergmans stiftelse är det vördnadsfullt. Jag undrar hur det skulle vara om jag hade en, skriver författaren Sven Olov Karlsson.

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Fackens prioriteringar skrämmer mig

Skyddsombuden och arbetsmiljöarbetet har fått en alltmer osynlig roll i kollektivavtalen, skriver Maria Steinberg, författare och
docent i arbetsmiljörätt.

Dags att tacka nej, direktörer!

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Vi höll ihop och tog vårt ansvar

Nu är det upp till regering, riksbank och direktörer att göra sin del, så vi snabbt kan komma tillbaka till ett läge där vi kan få mer pengar i plånboken, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Det blev bästa möjliga avtal

Det blev bästa möjliga avtal

Reallöneökningar är vårt självklara mål. Med det här avtalet kan vi nå dit redan nästa år, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Där rötter aldrig brinner

Där rötter aldrig brinner

Se gruvarbetaren och poeten Wilma Saga Persson läsa sin nya dikt Där rötter aldrig brinner.

Bakom varje siffra finns en människa

Ortens stora arbetsgivare är bara en liten prick ett havt jordklot bort för de japanska ägarna. Men varje räntesteg och arbetslöshetssiffra är på riktigt, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Kristersson kan bromsa krisen om han vill

Om regeringspartierna ska lägga en budget för att dämpa krisen borde det vara tid för höjda barnbidrag, hyresrätter till rimliga priser och trygga jobb, skriver journalisten Lina Stenberg.

Du kanske också vill läsa…

Vi kräver mer makt över tiden

Arbetsgivarnas krav visar att de helst ser anställda som livegna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

De vill ha makt över din tid – igen

Jag kan inte låta bli att förvånas över arbetsgivarnas ovilja att ta oss på allvar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Dags att tacka nej, direktörer!

Vi stod emot kraven på inskränkt makt, men löneökningarna kommer inte att motsvara kostnadsökningarna. Nu är det arbetsgivarnas tur att ta ansvar för sina löner och bonusar, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

”Det är vår tur att få det bättre”

”Det är vår tur att få det bättre”

Vi LO-medlemmar måste få kompensation för det vi stått tillbaka för under de senaste åren, skriver Rainor Melander, Pappers avdelningsordförande på Väja bruk.

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

”Så skapas hållbara arbetsvillkor för natt­arbetare”

Nattarbete är ett arbetsmiljöproblem som ska tas på allvar. Det är en win-win både för arbetsgivare och fack, skriver Göran Kecklund, forskare på Stockholm universitet.

Utan facket står skyddsombudet ensamt

De som vill avskaffa skyddsombudens koppling till facket förstår inte hur arbetsmiljöarbetet går till, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Arbetarnas frågor som S ska driva efter valet

Industriarbetarna bidrar till samhällets resurser – samhället ska också finnas där för arbetarna, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson och Jim Svensk Larm, pappersarbetare som kandiderar till riksdagen för S.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Nu jämnar vi ut skillnaderna

På papperet ska det inte vara någon skillnad mellan tjänstemän och arbetare. Nu är det dags att vi får fram avtal som gör att det också blir verklighet, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Pappers krav: kortare arbetstid för skift­arbetare

Pappers krav: kortare arbetstid för skift­arbetare

Pappers ska nu driva kravet på kortare arbetstid för skiftarbetare i avtalsrörelsen. Därmed vann Avdelning 111 Grycksbo över förbundsstyrelsen efter viss debatt.