Industriarbetarnas tidning

Dieselavgaser stor cancerfara

26 maj, 1999

Vart tionde lungcancerfall orsakas av dieselavgaser, andra förbränningsprodukter eller asbest i arbetsmiljön. Det visar en rapport från en undersökning av 3 400 män i Stockholm av vilka 1 000 fick lungcancer 1985-90.

Undersökningen pekar särskilt på riskerna med dieselavgaserna i arbetsmiljön: 16 procent av den manliga befolkningen i Stockholm har exponerats för dieselavgaser i yrket minst ett år. De som varit mest utsatta för dieselavgaser löpte 50 procent större risk att drabbas av lungcancer än de som inte utsätts för diesel i arbetsmiljön.

De särskilt drabbade yrkesgrupperna är enligt undersökningen maskin- och motorreparatörer, bergarbetare, lastbils-, truck- och anläggningsmaskinförare.

– Undersökningen visar att dagens gränsvärden för dieselavgaser är för höga för att skydda mot lungcancer, säger överläkare Per Gustavsson på yrkesmedicinska kliniken i Stockholm.

Tidigare undersökningar av dieselavgaser i arbetsmiljön har givit delvis motsägande resultat om cancerrisken, men Stockholmsundersökningen stärker misstanken att dieselavgaser måste ses som cancerframkallande och att höga och långvariga exponeringar måste undvikas.

Även andra förbränningsprodukter – vedeldning, sot och rök – innebär ökad cancerrisk. Av dem som utsatts för detta i arbetsmiljön löper den fjärdedel som utsatts mest 70 procents högre risk att få lungcancer jämfört med dem som inte utsätts alls.

Det var tidigare känt att yrken som skorstensfejare och gasverksarbetare innebär ökad cancerrisk. Dit måste nu enligt undersökningen räknas smältverksarbetare.

En tredje orsak till lungcancer som särskilt pekas ut är asbest. Asbest förbjöds 1975 men finns ändå med som orsak därför att det tar lång tid att utveckla cancer. Undersökningen visar dessutom att cancerrisken finns vid lägre halter av asbestfibrer än vad man tidigare känt till.

Arbetsmiljöundersökningen är en del i projektet LUCAS (Lungcancer i Stockholm). Det har startats därför att statistiken visat att risken att få lungcancer är större i storstäder än på landsbygden. Undersökningen visar också att bilavgaserna ökar cancerrisken. Däremot orsakar inte avgaserna från uppvärmningen av Stockholm någon höjd cancerrisk, enligt undersökningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?