
Fick dödlig cancer av första jobbet
15 december, 2021 - 07:00
Skrivet av Elinor Torp
Livsfarligt arbete Nyss fyllda fyrtio fick Dan Henriksen diagnosen mesoteliom. En aggressiv cancer i lungsäcken som beror på asbest. Farliga fibrer tillhör inte historien. Det lär han nu unga på skolor – och politiker i EU-parlamentet.
Mesoteliom
En extremt aggressiv cancerform som nästan uteslutande kommer av asbestexponering. Tumörerna uppstår
i lungsäcken eller i sällsynta fall i bukhinnan. Sjukdomen kallas även lungsäckscancer.
Är det dags?
Dan Henriksen nyper sig själv i magen för att se var bland alla blåmärken han kan sticka den här gången. Dottern Nadja ger honom sprutan och han kör in nålen, grimaserar för att hålla tillbaka smärtan.
– Det gör förbaskat ont. Men det är för att blodpropparna ska krympa, berättar han.
Snow kurar ihop sig tätt intill honom i soffan. Pälsen är bländande vit. Nadja räcker över en flaska vatten och propsar på att pappa ska dricka lite också för det kanske lindrar. Det rycker i Snows öron. Hunden lyfter sitt lilla huvud och följer deras rörelser i rummet. När husse efter sprutan lutar sig tillbaka och blundar passar Snow på att förflytta sig upp i hans knä.
Läkaren gav Dan Henriksen två år, max tre. Längre än så lever man inte
efter att ha diagnostiserats med asbestcancern mesoteliom.
Nu har han levt i fem och doktorerna häpnar.
Men så äter han också 23 tabletter om dagen, ibland fler – 8 395 piller om året. Han vägrar mer cellgifter och undviker de starkaste smärtlindrande för att kunna köra bil. Han tar hellre värken. Bilen är en slags livlina. Med den kan han ta sig mellan jobbarkompisarna och sjukhuset och ut till skolor där han föreläser om riskerna vid renovering. Den tid han har kvar ska Dan Henriksen utbilda unga på väg ut i arbetslivet, säger han, så att det inte slutar för dem som för honom.

Det är fruktansvärt att problemen är där men att man inte gör någonting åt det.
Dan Henriksen oroas över att ingen tycks ta asbestproblematiken på allvar.
Helst vill han att lagar stiftas om. Att det blir klart och tydligt vilka byggnader som innehåller asbest – innan människor går in och börjar riva.
– Folk blir ju sjuka hela tiden. Det är fruktansvärt att problemen är där men att man inte gör någonting åt det.
Själv exponerades Dan Henriksen som lärling när han på sin första arbetsplats, 25 år gammal, rev och renoverade en stor kursgård. De informerades först när det var för sent. Byggnaderna innehöll asbest och de hade jobbat utan skydd i ett år.
– Killen jag arbetade närmast kan jag inte finna. Han är spårlöst försvunnen. Jag tänker att han är död.
I dag är Dan Henriksen 45 år.
Det började med magen. Han var på jobbet och fick så ont att han knappt kunde stå upp. Han försökte jobba vidare. Men det gick inte så han ringde sin chef och frågade om han kunde skjutsa honom till sjukhuset.
– Jag tror jag har fått en blodpropp, sa jag. Då hade jag precis fyllt fyrtio och chefen trodde nog inte att det var så allvarligt. Så jag tog firmabilen till akuten.
De röntgade och tog prover. Efter fjorton dagar visste de. Den 23 december 2016 kallade de Dan till ett läkarbesök där han fick besked om den obotliga cancern.
– Det var inte den julen man ville ha. Vår yngsta dotter var elva så vi bestämde oss för att vänta tills efter julafton. Sen bad vi barnen att sätta sig vid bordet. Det svåraste samtalet någonsin.
Han hejdar sig. Nadja som nu fyllt sexton kommer in i vardagsrummet med ett plåster. Dan viftar bort det, säger att det inte behövs. Men han lyder sin dotter och dricker några klunkar ur vattenflaskan.
– Det är hårt. De vet gott. Det är inte jag som kommer hjälpa dem när de flyttar till en lägenhet eller behöver hjälp med någonting annat i livet.
Även chefen grät när Dan berättade på jobbet.
– Han kände skuld. Men det var inte hans fel. Det var inte på hans firma jag exponerats. Det var hos min förra arbetsgivare. Där valde man den billigaste vägen och skyddade inte sin personal.

Dan Henriksen har försetts med munkavle och får inte säga vad firman heter. Han gick med på en förlikning och fick 200 000 kronor för slarvet som ledde till hans sjukdom. Mot att han håller tyst.
Men tystna vägrar han. Genom Dan har politiker i Danmark vaknat. Under pandemin bjöds han även in att vara med på länk i EU-parlamentet för att berätta sin historia. Nu hoppas han att det blir en EU-lag. För trots att asbest varit totalförbjudet i nästan fyrtio år finns materialet kvar i de flesta gamla byggnader från 50-, 60- och 70-talet. När de rivs och renoveras blir fibrerna farliga på nytt.
Himlen är hög och klarblå. Solen skarp och skiner in genom altandörren. Nadja föreslår en promenad. Snow gör en piruett av lycka på vardagsrumsgolvet.
Innan Dan Henriksen blev sjuk vägde han 70 kilo. Nu efter alla mediciner är han uppe i 110.
– Jag försöker röra mig så mycket det bara går, säger han och håller upp käppen.
– Det är bra mot blodpropparna. Men när vi är i väg någon längre stans drar familjen mig i rullstolen.
Utanför huset står bilen, lika nytvättad och vit som hunden. Bagageluckan öppnas automatiskt och där inne ligger rullstolen. De hjälps åt att fälla ut den och Nadja hjälper honom till rätta. Käppen sätter han mellan benen och Snow försöker ta sig upp i hans knä, men det sätter de stopp för. Sedan går pappa och dotter en promenad runt kvarteret.
– Jag vill nog plugga till barnskötare och jobba på förskola, berättar Nadja.
Grannar stannar och pratar med dem. Snow far runt. Till slut lyckas hon ta sig upp i Dans knä och bökar runt så att stickhålet i magen börjar blöda. En röd fläck på nya ljusa träningsjackan.
– Jag sa ju det, suckar Nadja och syftar på plåstret.