Industriarbetarnas tidning

Svag ljusning för teknikföretagen

10 september, 2009

Skrivet av

Botten är nådd. Orderingången till de svenska teknikföretagen har slutat att falla. Men efterfrågan på arbetskraft är fortsatt rekordlåg. Det skriver Teknikföretagen i sin konjunkturbarometer i dag.

Teknikföretagens konjunkturbarometer för tredje kvartalet 2009 visar på en försiktig ljusning. Det går att se en stabilisering i orderingången.

– Ska man sammanfatta bilden när det gäller orderutvecklingen så kan man säga att nu är orderfallet över. Det här är en betydligt positivare bild än vi haft under föregående kvartal, säger Teknikföretagens chefekonom Anders Rune.

Orderutvecklingen föll markant under första kvartalet 2009 och bromsades upp något under andra kvartalet. Nu har fallet avstannat och botten verkar vara nådd.

Instrumentindustrin, leverantörer till bilindustrin samt leverantörer till tele- och elektroindustrin ser till och med en uppgång för exportorder. På hemmamarknaden upplever bil- och transportmedelsindustrin och leverantörer till bilindustrin en svag uppgång.

På arbetsmarknaden ser det dock fortfarande dystert ut i Teknikföretagens konjunkturbarometer. Endast 4 procent av företagen säger sig ha behov av att anställa yrkesarbetare. Det är en ny bottennotering, men Anders Rune tror att en uppgång är att vänta.

FAKTA/Teknikföretagen
Teknikföretagen är en arbetsgivarorganisation för 3 400 medlemsföretag med sammanlagt 300 000 anställda. Företagen finns inom bil- och transportmedelsindustrin, tillverkare av elmaskiner och industrimaskiner, metallvaruföretag, underleverantörer till bil- tele- och elektroindustrin samt till maskinindustrin och bygg- och anläggningsindustrin.

Konjunkturbarometern presenteras fyra gånger om året. Undersökningen för tredje kvartalet omfattar uppgifter från 489 företag med en sammanlagd försäljning på över 700 miljarder kronor. 77 procent går på export.
Källa: Teknikföretagen

Du kanske också vill läsa…

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Höjda nivåer viktigare än retroaktiva löner

Det handlar om långsiktighet och strategi. Därför väljer facket att höja lönenivån före retroaktiva löner, skriver DA:s reporter Harald Gatu.

Vägrade betala skadestånd – stäms i AD

Ett Skåneföretag vägrade betala skadestånd till IF Metall för avtalsbrott. Nu stämmer facket bolaget inför arbetsdomstolen, AD och kräver 200 000 kronor i skadestånd.

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

De vill ha kvar taket på 150 övertidstimmar

Arbetsgivarna på teknikavtalet vill utöka möjligheten att beordra övertid. Från dagens 150 timmar per år till 200. På IF Metalls avdelning i Sörmland avfärdas kravet.

Industrins heta stridsfrågor

Industrins heta stridsfrågor

Det har blivit mars och Opo – de opartiska ordförandena – kliver in för att leda industrins förhandlingar. Parterna är oense om mycket. Några stridsfrågor är hetare än andra.

Maktstriden om din tid

Maktstriden om din tid

Helgarbete och extra timmar utan mer betalt – det är drömmen för industrin som vill ha folk på plats bara när produktionen behöver det. Anställdas inflytande över arbetstiderna har blivit ett besvär som helst ska bort.

”Oerhört provocerande”

”Oerhört provocerande”

IF Metalls ordförande Anders Ferbe reagerar starkt på arbetsgivarnas hållning i avtalsrörelsen. Det gäller kraven på utökat helg- och övertidsarbete men också det som kallas ”kostnadsneutrala löneökningar”.

Mer bunden – mer betalt

Mer bunden – mer betalt

En tusenlapp extra till den som inte kan gå på toaletten när som helst. Ett av flera exempel på hur trucktillverkaren Atlet Unicarriers får betala för att snabbt kunna ändra produktionen.

Svårare säga nej till lönesystem

Det nya Teknikavtalet har vässats när det gäller kraven att införa system för rättvisare löner. Erfarenheten visar att lönesystem gynnar jämställdheten.

”Fungerande lönesystem ger ordning och reda”

IF Metall anklagar Teknikföretagen för att sabotera arbetet med lokala lönesystem.

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

”Hotet är inte robotar utan bristen på investeringar”

IF Metall räds inte robotar. Det oroande är snarare att inte mer investeringar görs i ny teknik, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]