Industriarbetarnas tidning

Swedwoods platschef slutar

19 oktober, 2010

Skrivet av ANDERS ELGHORN

Swedwoods hårt kritiserade platschef i Danville, USA, lämnade sin post häromdagen.

– Glädjen är stor hos vårt folk, säger fackets representant, Bill Street.

Upprepade gånger har Dagens Arbete skrivit om Ikea-företaget Swedwoods problem i fabriken i Danville i USA.

Det amerikanska facket IAMAW har i åratal försökt komma in i fabriken och organisera arbetarna fackligt. Ledningen, med svenska platschefen Bengt Lundgren i spetsen, har kategoriskt sagt nej.

Facket har också anklagat Swedwood för att behandla sina anställda illa och för att arbetsmiljön ska vara dålig, på vissa håll direkt farlig.

Detta har också förnekats av Swedwood och Ikea.

Nu slutar Lundgren sin anställning. En amerikansk underchef har tillfälligt tagit hans plats i väntan på en ny permanent platschef.

– Att Bengt slutar har ingen koppling till den fackliga diskussion som pågår i Danville, hävdar Swedwoods informationsansvariga i Ängelholm, Ingrid Steen.

Steen påpekar att Ikea så sent som i september genomförde en egen undersökning av Danvillefabriken, en så kallad Iway-revision, med fokus på sociala förhållanden.

– Den fick vi godkänt på, säger hon. Och det är vi glada för.

Amerikanska motsvarigheten till Arbetsmiljöverket har också gjort en omfattande revision av företaget med endast smärre påpekanden, enligt Ingrid Steen.

– Det kändes skönt att deras genomgång gick bra. Vi har en säker arbetsplats.

Av det kan man dra slutsatsen att klagomålen från facket inte varit korrekta, menar Swedwoods informationsansvariga. En slutsats som inte delas av facket i USA.

Bill Street i fackförbundet IAMAW, som har täta kontakter med arbetarna vid Swedwood i Danville, beskriver arbetsmiljön som undermålig.

– Swedwoods produktionsfilosofi leder till att arbetarnas säkerhet värderas lågt och att de är lätta att ersätta, har han tidigare sagt till Dagens Arbete.

Fackligt arbete i USA är en kamp.

– Swedwood skulle bli ett undantag, trodde Bill Street. Swedwood skulle man inte behöva förklara krig mot. Den är Ikeaägd. Den styrs av svenskar.

– Jag hade en vision här, säger Street. Jag ville visa, med Danville som exempel, en ny modell, med social dialog.

Nu vet han bättre. Risken för krig även mot det svenska företaget växer.

Bill Streets framträdande under politikerveckan i Almedalen på Gotland i somras blev för mycket för Swedwood. Hans kritik ledde till att bolaget avbryter samtalen med GS-facket om förhållandena vid fabriken i Danville.

– Det har varit lite frostigt ett tag, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.
Nu hoppas han att kontakterna mellan hans förbund och Ikea-Swedwood kan tas upp igen.

Du kanske också vill läsa…

”Ikea skämmer ut Sverige”

– Jag förstår inte hur Ikea kan fortsätta förneka verkligheten och skylla vidriga arbetsvillkor på någon annan. Förhållandena i möbelfabriken i Danville i USA är urusla. Ikea skämmer ut Sverige! Bill Street, ordförande i träsektionen inom det amerikanska fackförbundet IAMAW, var hård i sin dom mot den svenska möbeljätten vid ett seminarium i Almedalen på […]

Ikea: Det är Swedwoods ansvar

Ikeas dotterbolag Swedwood i Danville, USA, stänger fortfarande facket ute. Anställda träffar facket i smyg av rädsla för bestraffning. Ikea vill inte ta ansvar för situationen, som de anser måste lösas lokalt. Ingen vågade träda fram när Dagens Arbete nyligen pratade med anställda vid Swedwoods fabrik i Danville, USA (läs hela reportaget Ikea släpper inte […]

Swedwood bryter kontakten med GS

Den amerikanske fackföreningskämpen Bill Streets (bilden) framträdande i Almedalen blev för mycket för möbeltillverkaren Swedwood. Företaget meddelar nu att man med omedelbar verkan avbryter samtalen med GS-facket om förhållandena vid fabriken i Danville i USA. Det var i onsdags som Bill Street, ordförande för träsektionen inom det amerikanska fackförbundet IAMAW, gick till hårt angrepp på […]

Ikea släpper inte in facket

I Danville, USA, bryter Ikeas dotterföretag mot sina egna regler. Här får inte facket komma in. Swedwood kritiseras bittert av de anställda. – Får ledningen veta att vi pratar med facket får vi sparken säger arbetarna i Ikea-Swedwood i Danville. Budskapen från alla arbetare som Dagens Arbete träffar under tre dagar är likartade: de hotas, […]

Ikea bryter tystnaden om Swedwood

Ikeas vd Mikael Ohlsson träffar facket för att diskutera hur dotterbolaget Swedwood behandlar sina arbetare i USA. Tystnaden från Ikeas huvudkontor har varit total efter Dagens Arbetes avslöjande om hur Ikeas dotterföretag Swedwood behandlar sina arbetare i USA. Facket är inte välkommet in på Swedwoods fabrik i Danville, Virginia. Ikea har hela tiden hänvisat till […]

DA prisad för nyhet om Ikea

DA prisad för nyhet om Ikea

Dagens Arbetes reporter Anders Elghorn fick på torsdagskvällen ta emot Fackförbundspressens journalistpris för bästa nyhet på webben. Det var artiklarna om Ikea, som vägrar släppa in facket vid Swedwood-fabriken i USA, som belönades. – Det här var verkligen oväntat. Jag är oerhört glad och hedrad, säger Anders Elghorn, som om ett par veckor går i […]

De fick hjälp att hitta drömjobbet

De fick hjälp att hitta drömjobbet

Fabriken försvann. Efter nedläggningen av möbelfabriken i Tibro hade ledningen två mål: Att minst 80 procent skulle hitta ny sysselsättning, och att ”kunna se folk i ögonen”.

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea kritiseras i öppet brev

Ikea Industry kritiseras för att ha brutit mot internationella riktlinjer vid nedläggningen av sin fabrik i Danville, USA. Internationella trä- och byggarbetarfacket efterlyser en bättre social dialog.

Närproducerat – ja tack!

Närproducerat – ja tack!

Världshandeln håller på att byta skepnad. Avancerad teknik kan flytta massproduktion från Kina till – Småland. Vi har besökt en helautomatiserad fabrik som gör gardinstänger åt Ikea. Läs eller ladda ner och lyssna på reportaget här.

”Det är inte vi som tjänar på att allt ska vara nytt”

”Det är inte vi som tjänar på att allt ska vara nytt”

I stället för att med hjälp av stora banklån köpa en teknikspäckad XC70, lägg en bråkdel av summan på en 80-tals Golf I med inkontinenta bromscylindrar. Det skulle skapa en massa jobb till svetsare, mekaniker, plåtslagare och lackerare, hävdar bilmekanikern Rikke Henriksen i en gästkrönika.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Tio avtal inom IF Metalls områden – så mycket blir det i kronor

Här är tio avtal inom IF Metalls avtalsområden som är färdiga. Dagens Arbete visar vad det innebär i procent och kronor.

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

IF Metalls avtalsråd sa ja till nya avtalet

Låglönesatsning, retroaktiva löner och arbetsskadeförsäkringen debatterades när IF Metalls avtalsråd skulle anta de nyligen tecknade avtalen.

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

Låglöne­satsningen, nu var vi där igen

LO har fått sin låglönesatsning men parterna är oense om vad den betyder, precis som för tre år sedan. Konflikt hotar. Hur kunde det bli så här – igen?, frågar sig Dagens Arbetes Anna Julius.

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Enkät: Så tycker vi om industriavtalet

Avtalet landade ok utifrån omständigheterna. Det säger tre industriarbetare Dagens Arbete pratat med.

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

Stor besvikelse i Pappers avdelningar

”Jag vill ge en saftig känga till dem som satte märket”, säger Claes Nöid på Fiskeby Board.

Inga extra pengar till Pappers

Inga extra pengar till Pappers

Pappers var nära att gå ut i konflikt, men gav till slut upp kampen om högre löneökningar.

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

Nya avtal för industrin – vad betyder det för dig?

I helgen kunde fack och arbetsgivare till sist enas om ett nytt avtal för svensk industri. Det här innebär det för dig.

Pappers förhandlar fortfarande

Pappers förhandlar fortfarande

Är det klart vilka nya löner som gäller nu inom industrin? Nej, Pappers förhandlar fortfarande. Avtalsrörelsen är ännu inte över. Ett dygn efter att det normerande Industriavtalet skrevs under saknas det fortfarande ett avtal för massa- och pappersindustrin. Igår förhandlade Pappers avtalsdelegation med Industriarbetsgivarna till långt in på kvällen, dock utan resultat. Förhandlingarna ajournerades och […]