Industriarbetarnas tidning

”Alla tjänar på oss”

31 januari, 2011

Skrivet av ANDERS ELGHORN OCH MARCUS DERLAND

”Avlastningsstation. Förvaring.” Domen över Arbetsförmedlingens program är hård bland deltagarna i Skogsstyrelsens projekt i Gävle. –  Hur ska det här leda till jobb? undrar de.

För fyra år sedan deltog Lars-Göran Larsson i arbetsmarknadsåtgärden Gröna jobb. Han arbetade med motorsåg åt Skogsstyrelsen, hade lön enligt avtal och samma rättigheter som andra anställda.

I dag gör han samma jobb, som Fas 3:are. I stället för lön får han aktivitetsstöd från Försäkringskassan, cirka 10 000 i månaden efter skatt. Rättigheterna som anställda har genom kollektivavtal kan han titta i kikaren efter. Han har inget anställningsförhållande, får ingen övertidsersättning eller OB-tillägg. Däremot har han högre skatt än den som är anställd.

–  Det är en avlastningsstation, fnyser kompisen Göran Sjöberg. Regeringen skickar ut oss för att få snygga siffror. Vi ska anpassa oss och vara tacksamma.

Skogsstyrelsen i Gävleborg har anställt tio arbetsledare på två år för att ta hand om 90 arbetslösa som befinner sig i Fas 3, ”slutstationen” på Arbetsförmedlingen. De som ska hantera motorsågar och röjsågar får utbildning, det finns bilar och verktyg, kläder och lokaler.

Max 680 kronor om dagen får de i ersättning. Den har inte höjts sedan 2002. Det är samma som från a-kassan, men nu kommer pengarna via Försäkringskassan.

– Jag klarar mig inte på det jag får, säger Eva Haglund. Skogsstyrelsen får 5 000 kronor i månaden för mig, jag får 10 000. Varför inte skapa ett riktigt jobb i stället och en lön på 15 000?

– Kommunerna och staten och alla föreningar tjänar ju pengar på oss, säger Leif Norell. Och regeringen säger ju att du ska kunna leva på din lön. Här har vi arbete med en ”lön” som man inte kan leva på. Men vi har samma kostnader som alla andra.

Då tillhör de ändå de högst betalda i Fas 3. De som inte är med i någon arbetslöshetskassa, eller har ramlat ur systemet på något annat vis, får ingen ersättning alls för sitt arbete. De får klara sig på försörjningsstöd. Socialbidrag, som man sa förr.

– Det är en brokig skara människor, ofta sargade av lång arbetslöshet, säger Per Larsson, distriktschef på Skogsstyrelsen i Gävle. Vi ska ge dem en så bra vardag som möjligt. Jag tycker det är ett jättelyckat projekt. De får bättre självförtroende när de ska ut i arbete.

– Det är bra här, medger Leif Norell, som är snickare i botten. Men det leder ingen vart. Inte till jobb i alla fall.

– Det är precis rätt plats för mig just nu, säger Eva Haglund. De anpassar jobbet efter mig, det ställs inga krav, jag får vila om jag behöver.

Eva är undersköterska från Järvsö. Hon har varit sjuk och hemma ett tag. I Fas 3 har hon funnits sedan i höstas.

Fas 3 är sista stadiet i Jobb- och utvecklingsgarantin. Syftet är ”att erbjuda personer, som varit utan arbete en längre tid, aktiviteter för att de så snabbt som möjligt ska hitta ett arbete.”

Så Skogsstyrelsen ska ”skapa” jobb åt arbetslösa. För det får Skogsstyrelsen 225 kronor per person och dag från Arbetsförmedlingen för att täcka sina kostnader.
– Vi tjänar inga pengar, säger Stefan Bodin, projektledare för 18 Fas 3:are och två arbetsledare i Gävle. Efter två år kanske vi går jämnt upp åtminstone.

Det måste alltid handla om jobb som inte skulle utföras om de skulle ske med ordinarie arbetskraft. Skogsstyrelsen får inte konkurrera ut andra företagare med hjälp av lägre kostnader.

– Vi ska skapa mervärde i samhället, säger distriktschefen Per Larsson. Ge tillbaka till samhället fina närmiljöer i tätortsnära skogar. Vi röjer stigar, bygger vindskydd, öppnar upp.

Men så tillägger han:

– Framför allt arbetar vi åt kommuner. De kanske borde kunna betala för det. Nu får de en Fas 3:are för 100 kronor om dagen av oss i stället för en anställd för, säg 350 kronor i timmen.

– När vi fick ny regering 2006, fick vi lägga ner en massa projekt, säger projektledaren Stefan Bodin. Alla började om från noll i Fas 1. Alla skulle ha coaching. Men det är samma folk som vandrar runt i arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Och många vill vara kvar, de har lärt sig att leva så här.

Varken han eller de två handplockade arbetsledarna, Martin Hansson och Patric Forsberg har erfarenhet av skogsarbete. Bodin är i grunden grafiker och egen företagare, Hansson jobbade senast på Tarkett i Blekinge och Forsberg på Telia. De har själva varit arbetslösa och anses vara bra på att ha hand om människor, men hur man lär kommunalarbetare att hantera farliga verktyg som motorsåg och röjsåg vet de inte mycket om.

Skogsstyrelsen är heller inte formellt arbetsgivare åt Fas 3:arna, men som ”anordnare” har man arbetsplatsansvar och arbetsmiljöansvar.

– Det är en luddig gräns. Går något åt pipan är det förmodligen vi på Skogsstyrelsen som sitter med skägget i brevlådan, säger distriktschefen Per Larsson.

Du kanske också vill läsa…

Arbetslösa i kläm efter budgetbeslutet

Arbetslösa i kläm efter budgetbeslutet

Utan pengar i två månader. Det blir konsekvensen för deltagarna efter att arbetsmarknadsprojektet ”Naturnära jobb” avbröts vid årsskiftet.

Hjälp från ovan

Hjälp från ovan

Här är verktyget som sparar tid och höjer kvaliteten. Häng med skogsbrukets nya älskling drönaren på en inspektion från luften.

GS varslar om strejk för statliga skogs­arbetare

GS-facket varslar om stridsåtgärder mot Skogsstyrelsen efter att parterna under hösten inte lyckats komma överens i avtalsförhandlingarna.

EU-miljoner till skogen

Skogsstyrelsen har en penningpåse med 575 miljoner kronor som väntar på att delas ut. Stödet ska gå till kompetensutveckling, naturvård och plantering av ädellöv. Bakgrunden är att EU vill stimulera lantbruksutvecklingen i medlemsländerna. Det handlar då om företagande där skogen är en naturlig del. Redan för ett år sedan började Skogsstyrelsen införa delar av stödprogrammet. […]

”Regeringen skickar ut oss för att få snygga siffror”

”Regeringen skickar ut oss för att få snygga siffror”

”Avlastningsstation. Förvaring.” Domen över Arbetsförmedlingens program är hård bland deltagarna i Skogsstyrelsens projekt i Gävle. – Hur ska det här leda till jobb? undrar de. För fyra år sedan deltog Lars-Göran Larsson i arbetsmarknadsåtgärden Gröna jobb. Han arbetade med motorsåg åt Skogsstyrelsen, hade lön enligt avtal och samma rättigheter som andra anställda. Idag gör han […]

Förlikning mellan GS och Skogsstyrelsen

Skogsstyrelsen på Gotland sade upp flera bidragsanställda utan att ta hänsyn till normala uppsägningstider. Efter förhandlingar valde GS att stämma inför Arbetsdomstolen. Nu har parterna mötts i en förlikning.

Skogsstyrelsen backar – utreder pensionshärva

Skogsstyrelsen backar – utreder pensionshärva

Skogsstyrelsen tillsätter nu en oberoende utredare som ska granska myndighetens pensionsmiss som drabbat över 4 000 anställda.

Skogsstyrelsen svänger om pensionerna: ”Vi tittar på det”

Nu svänger Skogsstyrelsen i frågan om de felaktiga pensionerna för 4 000 anställda. I förra veckan gavs besked att ingen kompensation är aktuell. Nu meddelar myndigheten att diskussioner förs med GS-facket.

”Direkt tillbaka i fas 3 igen”

Under 2,5 år ska 1 500 långtidsarbetslösa sysselsättas av Skogsstyrelsen. Sannolikheten att de sen får jobb inom skogsnäringen är rätt liten, tror fackförbundet GS.– När projektet är slut går de rätt in i fas 3 igen, säger ombudsman Jan-Åke Johansson

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.