Förlikning mellan GS och Skogsstyrelsen
1 oktober, 2014
Skogsstyrelsen på Gotland sade upp flera bidragsanställda utan att ta hänsyn till normala uppsägningstider. Efter förhandlingar valde GS att stämma inför Arbetsdomstolen. Nu har parterna mötts i en förlikning.
Under hösten 2012 och våren 2013 fick flera bidragsanställda lämna sina jobb vid Skogsstyrelsen på Gotland. De hade då haft olika bidragsanställningar, till exempel nystartsjobb och lönebidrag, i upp till sju års tid.
Skogsstyrelsen ansåg att de inte behövde ta hänsyn till någon uppsägningstid, eftersom de inte hade ansökt om fortsatt stöd när bidragsperioder gick ut. Därmed menar de att Arbetsförmedlingens anvisningar för dessa personer har upphört och då även anställningarna.
GS menade att deras medlemmar inte hade anvisats av Arbetsförmedlingen från början, utan hade haft vanliga anställningar, och då ska vanliga uppsägningstider gälla.
– I de här fallen menar vi att det är Skogsstyrelsen som har valt ut dessa personer för jobben de skulle utföra. De har också haft långa anställningstider och har utfört jobb hos privata markägare, sade GS dåvarande ombudsman Jan-Åke Johansson.
Parterna har nu förlikats innan målet togs upp till förhandling i Arbetsdomstolen (AD), berättar Magnus Lindberg, ombudsman på GS.
– Jag är inte helt nöjd, men efter omständigheterna var det bra med en förlikning. Jag tycker fortfarande i själ och hjärta att Skogsstyrelsen har gjort fel, men man vet aldrig utgången i AD. Våra medlemmar ville också gärna se en förlikning.
En av de tidigare anställda som Dagens Arbete har pratat med jobbade för Skogsstyrelsen under sju års tid. Han säger till Dagens Arbete att han inte är nöjd med själva förlikningen, men att hela processen var viktig av andra anledningar.
– För mig var det viktigt att Skogsstyrelsen förstod att de måste behandla sina anställda på ett bättre sätt. De har utnyttjat oss genom att ta in bidragsanställda och sen när bidragen tar slut åker man ut på grund av arbetsbrist och så tar de in nya bidragsanställda. Det känns som att de har fått upp ögonen för att man inte kan göra så. Det är tydligare premisser nu.
Läs mer: