”Skuggsamhället är skapat av politik och måste bekämpas med politik”Helle Klein, chefredaktör, om Dagens Arbetes granskning.

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Guldfisk och rocknostalgia. Anders Andersson i Mellerud har nischat sig rejält som handelsman.

Fritt liv med rockande fiskar

Den förre pappersarbetaren Anders Andersson öppnar butiksdörren och slår ut med armen. –  Välkommen till The Rockin’ Fish in the Valley Country!

Anders sex största favoriter

AKVARIEFISKAR

 

  • Copadichromis Borleyi Red Fine
  • Eldfisk
  • Pseudotropheus

SVENSKA ROCKABILLYGRUPPER

  • Astrolites (bilden)
  • Wackos
  • Hub Caps

 

Det här måste vara Sveriges märkvärdigaste butik, tänker jag och kliver in i den lilla lokalen vid torget i dalsländska Mellerud.

Ena halvan uppfylls av akvarier med rockande fiskar av alla sorter och storlekar, som samlas i sjudande stim i hopp om mat, när vi försiktigt knackar på glaset.

Den andra delen av butiken är fylld med skivor och 50-talsnostalgia.

Här hänger Eva Eastwood som wunderbaum. Där blickar Elvis ner på oss från en kitschig tavla.

I skivhyllan svensk och utländsk rockabilly. Men även annan 50-talsmusik.

I backarna lp-skivor som slumpas för en tjuga – om de inte är av den mer attraktiva sorten, då kan det tillkomma en nolla.

– Hårdrocken går först, säger Anders med ett uns missmod i rösten. För det är ju den ursprungliga rocken han brinner för.

Han står där i sitt lilla imperium. Något grånad sen sist vi sågs. Surfskjorta ovanpå den svarta t-shirten och ”riktiga jeans”.

– Såna där fickorna sitter som de ska och som inte är trasiga innan de använts.

Jodå, här säljs kläder också. Jeans, jackor, färgglada skjortor och romantiska 50-talsklänningar som doftar svunnen tid.

Väggarna fyllda med målade navkapslar, tavlor och nummerskyltar.

– Ska det vara en pinstripad Buick-klocka från 1950? undrar Anders och pekar på en sirligt målad kapsel.

Vem köper sådana?

– Mest pojkar, svarar Anders, slår sig ner i en gammal barberarstol och säger med välbehag i rösten:

– En sån här affär finns ingen annanstans.

Det är så fint och ombonat att de som tittar in av sociala skäl är fem gånger fler än de tre kunder om dagen som får affären att gå ihop.

– Och av dom är det två som köper fisk.

Främst platy, svärdbärare och guppy. I mindre utsträckning Malawi-ciklider, exempelvis Malawi-zebra och Gökmal, som han specialiserat sig på.

Anders startade sin butik i november i fjol och behöver få in minst 350 kronor i dagskassan för att täcka hyra och el.

– Hotet mot min överlevnad är den politik som förs i dag med försämringar för dem som är lågavlönade eller utan jobb. Det är dom som är min kundkrets.

Omsättningen ligger på 10 000–15 000 kronor  i månaden i nuläget, berättar han. Väl medveten om att det inte ger någon guldkant på tillvaron.

– Jag hade bättre med pengar som arbetslös.

För det var så resan började, den dagen han klev utanför Åsensbruk med fyra månadslöner i avgångsvederlag.

Anders hade tidigt förstått att brukets tid var över och drog i juli 2008.

Framför sig såg han några lata månader ihop med familjen, Camilla och barnen Robin och Albin. Mekande med de då sex, numera sju amerikanarna. Den svarta Cadillacen från 1953, en limo Fleetwood är ”top of the line” jämte den svarta skönheten med de röda skinnsätena, en Eldorado Biarritz 63:a av samma märke.

Men när Anders Andersson kände sig mogen för nytt jobb, upptäckte han att de var femtio sökande på samma jobb som dumperförare på soptippen i Mellerud.

Lågkonjunkturen hade slagit till och sambon Camilla hade heller inget jobb att återvända till efter barnledigheten när Åsensbruk lades ner.

Under en period bloggade Anders om sin arbetslöshet på Dagens Arbetes hemsida. Och i en intervju för något år sedan berättade han om alla de svårigheter och missräkningar man ställs inför.

Men också om vikten av att tänka annorlunda och bli positivare.

”Det går inte att sätta sig som en surmupp i ett hörn, utan i stället försöka se möjligheterna”, sade han då.

Suttit tyst hemma vid köksbordet eller legat i sängen och stirrat i taket är det sista han gjort.

När Anders startade butiken hade han inte ens bränt alla sina 300 a-kassedagar, de sista rök med det starta eget-bidrag på 60 000 han fick för att dra i gång Rockin’ Fish.

Och innan hade han nappat på allt.

Han hoppade in som skolinformatör åt LO-distriktet, ställde sig på valbar plats till fullmäktige, fortsatte nasa rockabillyskivor på bilträffar runt hela Syd- och Mellansverige.

Det sistnämnda har varit ett litet men ständigt tillskott till ekonomin både nu och under de svåra åren.

Anders fick chansen att göra ett eget program i Radio Väst P4, ”Tuten-akuten”, där han pratade bilar och spelade skivor.

”Tuten” är för övrigt hans smeknamn och den bondgård utanför Mellerud han växte upp på.

Radiopratandet ledde till att han nu i maj jobbade med morgonprogrammet ”Cappucino” i samma kanal.

– Jag tjötade med käringar om att det var för lite dragspel i radio, säger han och flinar.

Efter ett längre sommaruppehåll drar Tuten-akuten i gång igen i oktober.

I fjolårets val hamnade han i fullmäktige och arbetarekommunens styrelse plus i kultur- och utbildningsnämnden.

Tyvärr satte radioprogrammen stopp för politiken.

– I april hoppade jag av politiken. Radion kunde inte ha en programledare som var förtroendevald.

Ibland kan han sakna livet på bruket. ”Diskussionen bland gubbarna och tryggheten med ett inrutat liv.”

– Då gick man hem klockan fyra och hade tid för sig själv. Nu har dagarna blivit mycket längre.

Anders Andersson har blivit småföretagare och kan numera blicka ut över torghandeln på Köpmannatorget.

Men någon social hemvist i stadens förening för affärsidkare blir det inte. Anders håller sig kvar vid sina fackliga rötter även om han nu byter från Pappers till Handels.

Så sent som dagarna innan mitt besök, hade han haft butiksstängt några dagar för att leda en facklig grundkurs åt IF Metall.

En kurs upplagd som ett vildmarksäventyr, där man skulle lära sig att jobba i grupp, umgås och få lite fackligt kött på benen.

Affären är för Anders en nödlösning, en plan B, när jobben uteblev och arbetslösheten lade sig som en grå filt över tillvaron.

Men söka jobb – inte alls! Nu får jobben komma till honom.

– Jag är fri. Men kommer någon och erbjuder mig ett bra jobb, varför inte?

– Tills dess försöker jag hålla affären i gång, fortsätta med radion, skivförsäljningen och de fackliga inhoppen.

Säger akvaristen och tillika ordföranden i den lokala raggarbilsklubben Big Lake Cruisers och kliver in i sin Buick Roadmaster 94. Bruksbilen.

– Det här är min Volvo. Det går att slänga in en hel gipsskiva i bakluckan, konstaterar han och försvinner brummande gatan bort.

Mannen med Sveriges enda affär för rock & fisk.


gw@da.se

Läs mer från Dagens Arbete:

Välkommen in till neonmuseet. Foto: Linn Bergbrant

Följ med till Londons neontempel

SKYLTMAKAREFamiljen Bracey har varit neonets mästare i flera generationer, deras färgglada skyltar finns i butiker över hela världen och har använts i modereportage och storfilmer. Läs eller lyssna till reportaget om det självlysande museet i London.

Ellinor Johansson och Sebastian Sedell följer med sin produkt hela vägen längs med banan. Foto: Ylva Bergman

Ökad vinst och ­minskad värk

ROTATIONMeritor har vässat sig till lönsam världsklass genom att effektivisera monteringen av hjulaxlar. Ständig förändring tryggar jobben – men flera anställda klagar på den ökande stressen.

Paul Hansen har arbetat på olika lager i över 20 år. Han trivs på Förlagssystem: ”Det flyter på ganska bra, inga problem.” Foto: David Lundmark

Så lyftes stämningen på boklagret

ARBETSMILJÖTrakasserier, orättvisa arbetsledare, en känsla av att vara utbytbar – stämningen på Förlagssystem var usel. Efter ett omfattande förändringsarbete är situationen mycket bättre, en viktig orsak är minskad inhyrning.

”Jag var såld direkt” Carol Dahlberg ställer sina steelpans i rätt ordning inför en repetition med Panoply Steelband. Efter att en provapåkväll är hon helt såld på instrumentet och den västindiska musiken. Foto: David Lundmark

Carol är såld på slagverk

BAS PÅ FRITIDENOnsdagarna är heliga för Scaniamontören Carol Dahlberg. Då ställer hon upp sina basoljefat för repetition med The Panoply Steelband, vars västindiska rytmer omfamnar såväl Rihanna som Ack värmeland, du sköna.

Framtidslandet

Uppdrag: Rädda bygden!

ReportageAck Värmeland, du sköra. Nedlagda butiker, stängda bankkontor och ingen som tar över småföretagen när ägarna pensioneras. I Värmland har folkrörelserna bestämt sig för att vända den negativa trenden.

6

En annorlunda pappersarbetare

KnivskarpHennes verktyg är bland annat skalpell, tång och limpistol. I papper viker hon till elefanter, krukväxter - och till med sig själv. Möt konstnären Fideli Sundqvist, och se DA:s film där hon visar hur du själv kan skapa ett löv.

”Drömmen är ett eget plan”

Fastspänd i en leksak av plast en halv kilometer upp i luften med en surrande propeller framför ansiktet. Exakt där finner pappersarbetaren Rejhan Fejzovic lugnet och njutningen.

Svingar klot efter jobbet

När barnen bodde hemma fanns varken tid eller pengar. Men så fick Elisabeth Ringqvist jobb inom industrin, barnen flyttade ut och hon köpte klot och skor igen. Nu spelar hon i klubb och den 21 maj är det hennes tur i bowling-SM för metallare.

Gäddfiske och pissväder

FiskeMontören Conny Lekmyr älskar att fiska, men avskyr fisk. DA följde honom på jakt efter gäddan, den "svenska sötvattenskrokodilen". Det är lugnt och varmt - "svenneväder", fnyser Conny.

Att vara ung på jobbet

Reportage"När det snackas politik på rasterna, märks det helt klart att man är yngst", säger 25-årige Pierre Kronberg på Holmen Hallstavik.

Carina Johansson granskar utlåningen. Foto: David Lundmark

När kommer Zlatan tillbaka?

EGET BIBLIOTEKSå fick eldsjälen Carina Johansson fart på läsningen på Nobia i Tidaholm.

Modets drottning abdikerar

Som H&M:s chefsdesigner har Margareta van den Bosch klätt både Madonna och stora delar av svenska folket.

Vad ska vi leva av?

REPORTAGENu är avtalsrörelsen igång på allvar igen, det kommer att som vanligt att bli ett manglande om löner, övertidsersättning, pensioner. Men det finns också en bakomliggande, molande fråga: vad ska vi jobba med i framtiden? Harald Gatu ställde den under en resa genom industrisverige 2014. Nu kan du lyssna på reportaget.

Hur mycket pengar är nog?

ReportageDu är pank och tärningen styr din spelpjäs till ett hotell på Norrmalmstorg. Game over! I Monopolvärlden är spelet slut när en person sitter med alla pengar. I verkligheten har 85 superrika personer lika mycket pengar som de 3,5 miljarder fattigaste har tillsammans. Hur länge till kan vi spela?

Rally. Foto: Jan Nordström

Fritiden går i hundra knyck

MotorfrälstAllt började med en Volvo Duett när Uffe Eriksson var tio år. I fjol blev han svensk mästare i rallycross – nu tar han sats i en ny sits.

Rockhammar har 46 anställda varav 40 är pappers­­arbetare. Foto: David Lundmark

"Vi bygger faktiskt en helt ny fabrik"

Det sjuder av optimism i Rockhammar. Nu byggs en ny produktionslinje - en del av ägaren BillerudKorsnäs 900-miljonerssatsning.

Foto: David Lundmark

Hon älskar att ta sig vatten över huvudet

Resan till andra sidan jorden blev starten för något som nu slukar hennes fritid. Camilla Sånebo Hellman är såld på dykning – DA följde med henne under vattnet.

Sebastian Kallionpää har spelat boule så länge han kan minnas. Första gången han tävlade var han sju år. Foto: David Lundmark.

Träffar bakom bruket

Sebastian Kallionpää spänner blicken i grusplanen bakom farsans jobb. Armen svingar framåt och fingrarna släpper klotet. Klang! Stål möter stål i en klockren träff. Välkommen till Oppboga Boulesällskap.

Michael Gustafsson

Stålmannen som gillar motvind

KitesurfningDet går inte en dag utan att han tittar ut och noggrant noterar vad vädergudarna har att erbjuda. Michael Gustafsson är Scanias egen stålman vars enda kryptonit är vindstilla dagar.

Ojnareskogen

Foto: Karl Melander

Striden om kalkbrottet

ReportageEn öken? Eller förutsättningen för liv? 
En konflikt om ett kalkbrott på norra Gotland 
hamnade på löpsedlarna och delade ön i två läger.

Maya Westman provkör en skotare på visningsdagen i Kalix. Jakob Pessa från skogsmaskinsinriktningen hjälper till. Målet med dagen är att locka elever till skolan. FOTO: DAVID LUNDMARK

Succéskolan lockar inte

Hotad utbildningNästan alla som lämnar utbildningen får jobb. Ändå ligger hot om nedläggning över Kalix naturbruksgymnasium. Ska skolan finnas kvar behöver den fler elever.

Nu ska Martin bli Andrea

LivsbeslutEn 41-årig metallarbetare i en liten svensk stad kan inte ljuga längre. Martin vill berätta sin historia för er.

Två läsande verkstadsarbetare. Stefan Löfgren lyssnar när Anders Olofsson berättar om när han ville köpa en bok av Alice Munro: ”Expediten ville inte rekommendera någon till mig eftersom Munro uppskattas mest av kvinnor. Jag gav mig inte, men utan resultat. I stället tipsade hon om Johan Theorin för spänningens skull, ett helt okej tips. Men ändå häpnadsväckande att jag inte fick köpa Alice Munro.” Foto: Niklas Maupoix

"Det här är ingen jävla bokklubb"

Boken som BildningEn gång i månaden träffas de på puben för att 
byta böcker med varandra. Utan litteraturen vore 
vi ingenting, säger de. Absolut ingenting.

11
Carina Engman, revy, Dagens Arbete

Med uppdrag att roa

Carina Engman skiftar mellan pappersbruket och scenen och får hela bygden på gott humör.

Strejkerna i Kina

”Jag känner mig som en maskin”

Han jobbar jämt och träffar sina barn en gång om året. Men när arbetsgivaren försökte blåsa Zhu Xinhua på intjänad pension fick han nog.

Rösten väcktes i verkstan

Inför maskinerna vågade Helen Sjöholm möta sig själv.

Mormors hemlighet

De stod så nära varandra. Men varje gång Helena frågade mormor om när hon var liten blev det bara tyst. Här är berättelsen om ett barnbarn som bestämmer sig för att inte ge upp. Och som reser 150 mil från Malmö till Ukraina för att få svar på frågan: Hur gör man upp med Stalin?

Foto: HANS PETER BLOOM

Lehån på linjen

En bunt tomtebloss och 25 amerikanska skämttecknare på en skoldans förändrade livet för Lars-Erik Håkansson. Nu får han EWK-priset för sina linjer om världens tillstånd.

Hon strider för skogsarbetarna

De rumänska skogsarbetarnaKristina kunde inte tyst se på när de rumänska skogsarbetarna vände hem i vrede.

Behie har fått nytt hopp sedan hon blev kristen. Hon sjunger i kören och får undervisning i en frikyrka. Foto: JOAKIM ROOS

Lever gömd – vill bli sedd

ReportageBehie lever papperslös i Sverige sedan 14 år. Med tiden har hon lärt sig att inte synas.

Hämta mer

Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.