Industriarbetarnas tidning

Nyanställningar och optimism vid Pajalagruvan

8 februari, 2013

Skrivet av Fredrik Johansson

Ytterligare ett 30-tal personer har just anställts vid gruvan i Pajala. Trots att bolaget bakom den nya anläggningen saknar pengar och har ansökt om rekonstruktion. – De planerade nyanställningarna fortsätter och verksamheten rullar på, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

När Tomas Nilsson, ordförande för IF Metalls avdelning i Malmfälten, har pratat med medlemmarna vid Northland Resources nya gruva har de flesta verkat lugna trots att företaget snabbt behöver få in pengar från investerarna för att kunna betala leverantörernas fakturor.

– Ett 30-tal personer har precis nyanställts och generellt känner folk optimism. Man vet att malmen finns, anläggningarna är på plats och efterfrågan ser bra ut, säger ordföranden.

Han jämför med hur läget var 2008, när orderstockarna krympte och världsmarknadspriserna sjönk.

– Det här är en helt annan situation. En ny gruva har öppnats i rekordfart och då kan ett sådant här läge uppstå, även om det kanske inte var väntat att det skulle röra sig om så stora summor.

Förutsatt att Luleå tingsrätt ger klartecken till rekonstruktionen kommer de anställda att få ut sina löner medan denna pågår. Gruvbolagets styrelse har ansökt om att få låna motsvarande 76 miljoner kronor för att klara driften fram till och med 4 mars. Enligt Tomas Nilsson är de allra flesta anställda säkra på att gruvan har en framtid även efter det datumet.

– Men visst, det är aldrig roligt när det förs sådana här diskussioner. Vi får hoppas det löser sig snabbt.

Du kanske också vill läsa…

Omstart i gruvan: Vad kan Norrlands nya industri lära av Pajala?

Omstart i gruvan: Vad kan Norrlands nya industri lära av Pajala?

Sveriges största konkurs är en unik erfarenhet när industrin i norr byggs ut i rekordfart.

Första malmtåget från Pajalagruvan

Första malmtåget från Pajalagruvan

Northlands gamla gruva i Pajala är i gång sedan i somras – och nu rullar första malmtåget till Narvik sedan 2014. Gruvan drivs nu av Kaunis Iron och har gett cirka 200 personer jobb, den siffran kan stiga till 300 när produktionen är i full gång.

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Planerna för Northlands gamla gruva utanför Pajala blir allt konkretare efter ett möte mellan fack och arbetsgivare. Gruvavtalet ska gälla, men vid starten i sommar kommer nya ägaren Kaunis Iron att lägga ut brytningen på underentreprenörer.

Northlands gamla gruva öppnar igen

Kaunis Iron, med svenska investerare, planerar att återuppta brytningen i Northlands gamla gruva i Kaunisvaara redan nästa sommar. Det kan ge 300 nya jobb. ”En tidig julklapp”, säger Jari Törmänen ombudsman på IF Metalls avdelning 1.

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

Det är inte frågan om utan när Northlandgruvan i Pajala kommer att öppnas igen, enligt gruvexperten Magnus Ericsson.

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

Pajala kommun och Luleå tekniska universitet vill starta en testverksamhet för gruvindustrin i arktiskt klimat i Northlands övergivna gruva. Pengar finns för en pilotstudie, nu vill man ha statligt stöd för en storskalig satsning.

Näringslivstoppar köper in sig i Northlands konkursbo

Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg och flera andra industritoppar har köpt anrikningsverket i Kaunisvaara av gruvbolaget Northlands konkursbo. Förhoppningen är att skapa ett stort antal nya jobb.

Northlands produktion dras igång igen

Det blev grönt ljus för Northland på tisdagens möte med obligationsägarna. Räddningsplanen godkändes vilket innebar ett nytt lån på 335 miljoner dollar. Produktionen dras nu igång omedelbart.

Nya ägare räddar Northland

Arbetet vid gruvan i Kaunisvaara kan tas upp igen i nästa vecka. Nya pengar har kommit in från bland andra Folksam, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, delägt av LKAB. – En glädjens dag i Malmfälten, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

”Vi förberedde en uppstart”

IF Metalls klubbordförande i gruvan: ”Vi förberedde en uppstart”

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.