Omstart i gruvan: Vad kan Norrlands nya industri lära av Pajala?
Sveriges största konkurs är en unik erfarenhet när industrin i norr byggs ut i rekordfart.
Industriarbetarnas tidning
Ytterligare ett 30-tal personer har just anställts vid gruvan i Pajala. Trots att bolaget bakom den nya anläggningen saknar pengar och har ansökt om rekonstruktion. – De planerade nyanställningarna fortsätter och verksamheten rullar på, säger Tomas Nilsson, IF Metall.
När Tomas Nilsson, ordförande för IF Metalls avdelning i Malmfälten, har pratat med medlemmarna vid Northland Resources nya gruva har de flesta verkat lugna trots att företaget snabbt behöver få in pengar från investerarna för att kunna betala leverantörernas fakturor.
– Ett 30-tal personer har precis nyanställts och generellt känner folk optimism. Man vet att malmen finns, anläggningarna är på plats och efterfrågan ser bra ut, säger ordföranden.
Han jämför med hur läget var 2008, när orderstockarna krympte och världsmarknadspriserna sjönk.
– Det här är en helt annan situation. En ny gruva har öppnats i rekordfart och då kan ett sådant här läge uppstå, även om det kanske inte var väntat att det skulle röra sig om så stora summor.
Förutsatt att Luleå tingsrätt ger klartecken till rekonstruktionen kommer de anställda att få ut sina löner medan denna pågår. Gruvbolagets styrelse har ansökt om att få låna motsvarande 76 miljoner kronor för att klara driften fram till och med 4 mars. Enligt Tomas Nilsson är de allra flesta anställda säkra på att gruvan har en framtid även efter det datumet.
– Men visst, det är aldrig roligt när det förs sådana här diskussioner. Vi får hoppas det löser sig snabbt.