Industriarbetarnas tidning

Tidningarnas kris slår hårt mot tidningspappersbruken

11 september, 2013

Skrivet av Agneta Persson

ReportageTidningspapperet går igenom sin värsta kris i modern tid. När upplagorna sjunker försvinner jobben på bruken. På Braviken stängs snart en maskin. 
Men det finns de som tror att papperstidningen kan överleva.

Det är måndag och första arbetsdagen efter sommarsemestern för operatörerna Roger Johansson och Mats Bardun. Entusiasmen inför det nya arbetsåret är väl inte på topp, men ändå. De är glada att de kan gå tillbaka till sina jobb över huvud taget. För när deras maskin, PM 51:an, snart stängs för gott får 106 arbetskamrater gå.

– Det är åt helvete, säger Roger. Vi har haft en unik sammanhållning på det här skiftlaget.

– Vi brukar umgås på fritiden också, säger Mats. Av nio på skiftlaget är vi bara fyra kvar.

PM 51:an delar sitt öde med andra i landet. Ortviken, SCA i Jönköping, Hylte, Kvarnsveden och Hallsta är bruk som antingen drar ner eller stänger maskiner som en direkt konsekvens av den minskade efterfrågan på tidningspapper. Enligt branschorganisationen Skogsindustrierna minskade papperstidningsproduktionen i Sverige med fem procent mellan 2010 och 2012.

Och alla prognoser pekar på en fortsatt minskad efterfrågan på papperstidningar. Undersökningar från Dagspresskollegiet, som regelbundet undersöker svenskarnas läsvanor, visar på idel nedåtgående kurvor beträffande papperstidningsläsande. Till exempel minskade den totala betalda papperstidningsupplagan med 4,6 procent mellan 2011 och 2012. I stället ökar nyhetsläsandet i digitala medier.

En som får betala priset för de nya läsvanorna är Peter Karlsson, materialman på Braviken. Den 2 december gör han sin sista dag.

– Jag hade aldrig tagit den här tjänsten om jag vetat att det skulle gå så illa, säger han. Den är så nischad och inget att söka vidare på.

I tolv och ett halvt år har han servat företagets tre maskiner. Han anser att PM 51:an på många sätt är bättre än de andra, så fick han bestämma skulle den fortsätta snurra. Med vad som helst.

– Synd att behöva stänga en maskin som det inte är något fel på, instämmer Kenneth Johansson, Pappers sektionsordförande på Braviken.

Kenneth skulle också gärna se att bruket behåller PM 51:an och inte sålde den. Om uti-
fall att. En högkonjunktur kommer att öka efterfrågan, även om man inte kommer upp i gamla nivåer.

Det här är första gången under hans 47 år 
i företaget som så många måste sägas upp.

– Efter 2005 fick vi en våg av rationaliseringar, men vi kunde alltid göra det med bibehållen produktion, säger han. Det här är första gången man stannar en maskin.

Han tror inte att papperstidningen kommer att dö helt. Framför allt annonser vill man ha i snyggt tryck på papper, säger han. Men beträffande Bravikens bruk är han orolig.

– Man tänker på andra branscher som är borta, som varvsindustrin och textilindustrin. Kommer Holmen att ha något pappersbruk kvar? Eller ska tidningar tillverkas i Europa i stället?

Ibland diskuteras tidningsläsarvanorna i Bravikens kontrollrum. En del tycker att man som pappersarbetare av solidaritet ska läsa papperstidningar. Andra ser på pappersproduktionen som ett jobb och skriver inte under på företagets slogan ”people committed to paper”. En av dessa är Roger Johansson. Han slutade läsa papperstidningar för länge sedan, säger han. Och sönerna, som vuxit upp med internet, har aldrig läst papperstidning över huvud taget.

Kollegan Mats Bardun, däremot, kan inte tänka sig en morgon utan tidning, säger han. Men han förstår att han hör till ett utdöende släkte. Om åtta år går han i pension och frågan är om han kan behålla sitt jobb så länge.

– Du kanske kan det, säger Roger, men jag som har 15 år kvar … Fortsätter bruket som det gör i dag så går det nog i pension om tio år. Men det är klart, om man lyckas hitta på andra saker så kan det nog klara sig längre. 

Du kanske också vill läsa…

När Jan försvann

När Jan försvann

Mitt i livet började pappersarbetaren och trebarnspappan Jan Krook plötsligt tappa omdömet och försvinna allt längre in i dimman. Men en guldklocka hägrade – och tack vare arbetskamraternas stöd fick han den.

”Ni har tagit min bästa vän, sa jag”

”Ni har tagit min bästa vän, sa jag”

På botten av en tank hittades två erfarna arbetare döda. Ingen vet hur de hamnat där. För Marina, som förlorade sin man, blandas sorgen med ilska mot företaget.

När jobbet försvinner

När jobbet försvinner

Hur känns det att plötsligt bli varslad? Att snart förlora jobbet? DA åkte till Sundsvall, där det första stora varslet inom pappersindustrin kom, och pratade med några som vet.

Distansarbete – i skogen

Distansarbete – i skogen

När allt fler förarlösa skogsmaskiner fjärrstyrs försvinner flera problem och arbetsmiljörisker. Samtidigt uppstår nya.

Här får alla lika bonus

Här får alla lika bonus

På Adolfssons Skogstjänst delar de anställda på 30 procent av rörelseresultatet. Alla får lika stor del av kakan.
”Personalen blir mer motiverad och det höjer vinsten”, säger vd Johan Adolfsson.

Svenskt hantverk hett i kristider

Svenskt hantverk hett i kristider

Trots pandemin är orderböckerna fulla hos svenska hantverksföretag. Knivar, yxor, kläder och heminredning är några succébranscher där anställdas skicklighet gör skillnad.

Ny panna ska rädda Frövi

Ny panna ska rädda Frövi

Ibland tycker processoperatören Pär Frankesson att det är extra skoj att kolla ­aktiekurserna.

Morden börjar på en lapp i bilen

Morden börjar på en lapp i bilen

I sommar släpps deckarförfattaren Elinor Kapps andra bok, men jobbet som processoperatör lämnar hon inte.

”Det är hysch-hysch när någon tar livet av sig”

”Det är hysch-hysch när någon tar livet av sig”

Tre män på sågen i halländska Derome. Två av deras arbetskamrater orkade inte leva längre. Nu träffas de för att prata om det som hände.

Oro och sorg när fabriken flyttar

Oro och sorg när fabriken flyttar

En hel ort sörjer när Marbodalkök flyttar produktionen från Tidaholm till Jönköping.

IF Metalls kongress

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Tydligt att IF Metall vill ses som ett förbund i tiden

Grön omställning och kvinnors villkor är kärnfrågor som hade varit främmande på IF Metalls kongresser förr i tiden. DA:s Anna Julius ser tillbaka på fem dagars kongress – och 14 års bevakning av IF Metall.

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Besluten att ha koll på från IF Metalls kongress

Förbundsstyrelsen ska verka för högkostnadsskydd för tandvård, ett Samhall utan vinstintresse och stärkt avtalspension. Det var några av besluten på IF Metalls kongress.

”Många har fått föra fram sin talan”

”Många har fått föra fram sin talan”

Fem ombud sammanfattar sina intryck från IF Metalls kongress.

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Bryter tabu kring förlossnings­skador – fick förbundsstyrelsen att ändra sig

Tusentals kvinnor lider i tystnad av sina förlossningsskador på arbetsplatser runt om i Sverige. Susanna Svenssons starka berättelse fick förbundsstyrelsen att svänga. IF Metall tillsätter nu en arbetsgrupp för att belysa problematiken.

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

Vill få bort åldersgränser för avtalspension

IF Metall ska jobba hårdare för att alla ska få avtalspension inbetald hela arbetslivet. ”Det är ruskigt viktigt”, säger Jonas Seppälä som var en av dem som gick upp och talade för motionerna.

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Nya utmaningar för metall­facket i Kenya när industrin ställer om

Hallå där Rose Omamo, generalsekreterare för Amalgamated Union of Kenya Metal Workers (AUKMW), en av de internationella gästerna under IF Metalls kongress.

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

”Rå jargong sitter inte i väggarna, den sitter i människorna”

Pia Johansson från avdelning 13 Bergslagen fick hela kongressen att applådera när hon talade om sexism och trakasserier. Dessutom fick hon tillsammans med andra talare förbundsstyrelsen att ändra sig.

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

Attackerna på facken i Belarus fördöms av IF Metalls kongress

I skuggan av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har förtrycket hårdnat i Belarus. IF Metalls kongress fördömer regimens attacker på oberoende fackförbund och arresteringar av fackliga ledare.

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

”Se er i spegeln – mångfalden saknas”

Ferenc Kovacs från valberedningen lämnade över en spegel till förbundsstyrelsen, och bad dem se om människor med utomeuropeisk bakgrund syntes i den.

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

”Vi måste skriva stadgar som håller över tid”

Om man ska vara förtroendevald inom IF Metall måste man dela förbundets värderingar, beslutade kongressen. Men Hans Andersson, avdelning 4 Mitt i Norrland, var rädd att bestämmelsen kan utnyttjas på fel sätt.

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

”Vi är bara vanliga arbetare som vill ha högre lön”

På måndagsmorgonen reste IF Metall-medlemmen Andreas Köhler från Karlstad till Göteborg för att protestera mot industriavtalet och fackens lönebud.