Vi kan förändra genom kärlek
Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.
Industriarbetarnas tidning
jämställdhet Var tredje metallare är kvinna i Dannemoragruvan. Målet var att slippa en machokultur och få en säker arbetsplats. Lösningen, en rekryteringsdag bara för kvinnor.
(Källa: IF Metall, räknat på medlemmar)
Dygnet runt rosslar krossarna i sovringsverket. Sedan starten i april förra året har produktionen rullat på i Dannemoragruvan. Och denna eftermiddag sitter kontrollrumsoperatören Ylva Henriksson framför datorskärmarna.
– Det kan vara ganska körigt på förmiddagarna när det händer saker, det är lite lugnare nu. Men det är tråkigt när verket står, då kan man inte gå ut och hjälpa till, säger hon.
Ylva har varit med från första början och var också med om att bygga upp produktionslinjen. Hon har haft ett liknande jobb inom möbelindustrin men bestämde sig för att söka arbete i gruvan när hon fick chansen.
Under hösten 2011 sökte Dannemora magnetit AB nämligen personal. De skulle börja bryta järnmalm i den gamla gruvan igen. Den hade varit avställd och vattenfylld sedan SSAB la ner verksamheten 1992.
Det nya gruvbolaget avsatte då en av rekryteringsdagarna till bara kvinnliga sökande. Omkring 200 kvinnor hörde av sig, tio av dem fick sedan jobb.
– Då var det speed-dejting med cheferna och så fick man se hur det såg ut nere i gruvan.
Framtidens gruvkultur är en studie som Luleå Universitet tillsammans med LKAB utförde kring machoattityder i Malmberget.
Mellan åren 2005 och 2008 ordnades diskussionsgrupper i gruvan och man kartlade risker. LKAB hade problem med att rekrytera kvinnor. Samtidigt ville de skapa en säkrare och bättre arbetskultur.
I Dannemora har man inte haft samma problem med rekryteringen. Det var många kvinnor som sökte jobb. Men ambitionerna var ändå desamma.
– Att det inte blir så macho, att man accepterat att man är olika och ser saker från olika perspektiv, säger Yvonne Gille, informations- och personalchef på Dannemora Mineral.
Gruvbolagets målsättning är att var tredje anställd i hela företaget ska vara kvinna inom något år.
– När vi gjort stora rekryteringar så har vi haft särskilda rekryteringsdagar. Nu har vi haft in någon enstaka då och då, så nu handlar det mycket om att få cheferna att komma ihåg det här. Att fånga upp kvinnor som är intresserade, säger Yvonne Gille.
Någon tydligare strategi för att värva kvinnor framöver har de inte. Men rekryteringsdagarna för två år sedan bär än så länge frukt.
I somras låg siffran på 29 procent kvinnor i hela företaget. Det är en hög siffra sett till branschen och mycket nära deras eget mål. Men det som tydligast skiljer dem från de flesta konkurrenter är kvinnorna på kollektivsidan. Här jobbar det mer än dubbelt så stor andel kvinnor som det gör i hela gruvbranschen i Sverige. Med andra ord är var tredje metallare kvinna i Dannemora.
– Vi har så otroligt bra kamratskap och sammanhållning här, säger Ylva Henriksson.
Hon tycker att det är en bra blandning av kvinnor och män på jobbet. Och hon trivs bra med jobbet. Det kommer och går en hel del folk i kontrollrummet under ett eftermiddagsskift.
Särskilt många blir det på torsdagar då entreprenörerna kommer in till underhållsstoppen. Inte sällan munhuggs det och skämtas arbetare emellan. Men det är Ylva van vid.
Hur är jargongen här hos er?
– Rå men hjärtlig, säger hon och skrattar.
– Alla kommer ju från industrin så alla vet väl vad man gett sig in på, och om de inte är härdade så blir de.