Industriarbetarnas tidning

Fler kvinnor för en säkrare gruva

18 november, 2013

Skrivet av Aron ENGMAN

jämställdhet Var tredje metallare är kvinna i Dannemoragruvan. Målet var att slippa en machokultur och få en säker arbetsplats. Lösningen, en rekryteringsdag bara för kvinnor.

Andel kvinnor inom gruvindustrin i Sverige

  • 2013: 14,7 procent
  • 2012: 14,1 procent
  • 2011: 12,8 procent
  • 2010: 11,0 procent
  • 2009: 8,9 procent

(Källa: IF Metall, räknat på medlemmar)

Dygnet runt rosslar krossarna i sovringsverket. Sedan starten i april förra året har produktionen rullat på i Dannemoragruvan. Och denna eftermiddag sitter kontrollrumsoperatören Ylva Henriksson framför datorskärmarna.

– Det kan vara ganska körigt på förmiddagarna när det händer saker, det är lite lugnare nu. Men det är tråkigt när verket står, då kan man inte gå ut och hjälpa till, säger hon.

Ylva har varit med från första början och var också med om att bygga upp produktionslinjen. Hon har haft ett liknande jobb inom möbelindustrin men bestämde sig för att söka arbete i gruvan när hon fick chansen.

Under hösten 2011 sökte Dannemora magnetit AB nämligen personal. De skulle börja bryta järnmalm i den gamla gruvan igen. Den hade varit avställd och vattenfylld sedan SSAB la ner verksamheten 1992.

Det nya gruvbolaget avsatte då en av rekryteringsdagarna till bara kvinnliga sökande. Omkring 200 kvinnor hörde av sig, tio av dem fick sedan jobb. 

– Då var det speed-dejting med cheferna och så fick man se hur det såg ut nere i gruvan.

Framtidens gruvkultur är en studie som Luleå Universitet tillsammans med LKAB utförde kring machoattityder i Malmberget. 

Mellan åren 2005 och 2008 ordnades diskussionsgrupper i gruvan och man kartlade risker. LKAB hade problem med att rekrytera kvinnor. Samtidigt ville de skapa en säkrare och bättre arbetskultur.

I Dannemora har man inte haft samma problem med rekryteringen. Det var många kvinnor som sökte jobb. Men ambitionerna var ändå desamma. 

– Att det inte blir så macho, att man accepterat att man är olika och ser saker från olika perspektiv, säger Yvonne Gille, informations- och personalchef på Dannemora Mineral.

Gruvbolagets målsättning är att var tredje anställd i hela företaget ska vara kvinna inom något år.

– När vi gjort stora rekryteringar så har vi haft särskilda rekryteringsdagar. Nu har vi haft in någon enstaka då och då, så nu handlar det mycket om att få cheferna att komma ihåg det här. Att fånga upp kvinnor som är intresserade, säger Yvonne Gille.

Någon tydligare strategi för att värva kvinnor framöver har de inte. Men rekryteringsdagarna för två år sedan bär än så länge frukt.

I somras låg siffran på 29 procent kvinnor i hela företaget. Det är en hög siffra sett till branschen och mycket nära deras eget mål. Men det som tydligast skiljer dem från de flesta konkurrenter är kvinnorna på kollektivsidan. Här jobbar det mer än dubbelt så stor andel kvinnor som det gör i hela gruvbranschen i Sverige. Med andra ord är var tredje metallare kvinna i Dannemora.

– Vi har så otroligt bra kamratskap och sammanhållning här, säger Ylva Henriksson.

Hon tycker att det är en bra blandning av kvinnor och män på jobbet. Och hon trivs bra med jobbet. Det kommer och går en hel del folk i kontrollrummet under ett eftermiddagsskift.

Särskilt många blir det på torsdagar då entreprenörerna kommer in till underhållsstoppen. Inte sällan munhuggs det och skämtas arbetare emellan. Men det är Ylva van vid.

Hur är jargongen här hos er?

– Rå men hjärtlig, säger hon och skrattar.

– Alla kommer ju från industrin så alla vet väl vad man gett sig in på, och om de inte är härdade så blir de.

Du kanske också vill läsa…

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

”Metoo gav oss mod – och viktiga verktyg”

Kvar efter metoo finns något viktigare än debatten om rätten att skuldbelägga enskilda personer, skriver sex förtroendevalda i IF Metall.

De ska vända gubbtrenden i skogen

De ska vända gubbtrenden i skogen

Få kvinnor jobbar i skogen – så har det sett ut länge. Men ett nystartat maskinlag utanför Sollefteå kan ändra på det.

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

”Låglöne­satsningen ett villkor för avtal”

Ett längre avtal måste fyllas med bra innehåll, säger GS:s ordförande Per-Olof Sjöö, om att Facken inom industrin kan vara beredda att teckna ett treårigt avtal.

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

”Vi har inte råd med unkna fördomar”

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark efterlyste ”starkare muskler som staten kan sätta in” på IF Metalls jämställdhetsseminarium inför den internationella kvinnodagen.

Hon forskar om kvinnor i gruvan

Hon forskar om kvinnor i gruvan

Trots hårda skämt trivs de flesta kvinnor bra med att jobba i gruvan. Lisa Ringblom har undersökt arbetet med jämställdhet i svenska gruvor.

”Jag trivs så bra i industrin”

”Jag trivs så bra i industrin”

2016 skrev Dagens Arbete om Tranemo G-betong som medvetet satsade på att få fler kvinnliga anställda. Fyra år senare stämmer vi av – har planen lyckats?

IF Metall släpper bok om industrins framtid

IF Metall släpper bok om industrins framtid

De vill sätta industrin i centrum av samhällsdebatten – samt inspirera och provocera.

Avtalsrörelsen från a till ö

Avtalsrörelsen från a till ö

Vad betyder lönepott, fredsplikt, reallön? Här är guiden för dig som är vilse i avtalsspråket. Dagens Arbete hjälper dig att förstå de vanligaste orden som har med dina villkor att göra. Från a till ö.

Ligger vår framtid i en Pinup-kalender?

Ligger vår framtid i en Pinup-kalender?

Kommer 2020 bli året då vi får en nakenkalender efter besöket hos tandläkaren eller blir det året där alla pinup-kalendrarna göms i stenåldersgrottan som sedan bommas igen för gott? Industriarbetaren Kennet Bergqvist funderar på efterdyningarna av den så kallade Kalendergate.

Vi kräver riktiga löneökningar

Vi kräver riktiga löneökningar

Nu ska vi ge järnet för att få igenom våra krav i avtalsrörelsen: Mer pengar, bättre pension, säkrare arbetsplatser och ett jämställt arbetsliv.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Skyddsombudens dag DA uppmärksammar dem som värnar om din arbetsmiljö

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.