Industriarbetarnas tidning

Fler kvinnor för en säkrare gruva

18 november, 2013

Skrivet av Aron ENGMAN

jämställdhet Var tredje metallare är kvinna i Dannemoragruvan. Målet var att slippa en machokultur och få en säker arbetsplats. Lösningen, en rekryteringsdag bara för kvinnor.

Andel kvinnor inom gruvindustrin i Sverige

  • 2013: 14,7 procent
  • 2012: 14,1 procent
  • 2011: 12,8 procent
  • 2010: 11,0 procent
  • 2009: 8,9 procent

(Källa: IF Metall, räknat på medlemmar)

Dygnet runt rosslar krossarna i sovringsverket. Sedan starten i april förra året har produktionen rullat på i Dannemoragruvan. Och denna eftermiddag sitter kontrollrumsoperatören Ylva Henriksson framför datorskärmarna.

– Det kan vara ganska körigt på förmiddagarna när det händer saker, det är lite lugnare nu. Men det är tråkigt när verket står, då kan man inte gå ut och hjälpa till, säger hon.

Ylva har varit med från första början och var också med om att bygga upp produktionslinjen. Hon har haft ett liknande jobb inom möbelindustrin men bestämde sig för att söka arbete i gruvan när hon fick chansen.

Under hösten 2011 sökte Dannemora magnetit AB nämligen personal. De skulle börja bryta järnmalm i den gamla gruvan igen. Den hade varit avställd och vattenfylld sedan SSAB la ner verksamheten 1992.

Det nya gruvbolaget avsatte då en av rekryteringsdagarna till bara kvinnliga sökande. Omkring 200 kvinnor hörde av sig, tio av dem fick sedan jobb. 

– Då var det speed-dejting med cheferna och så fick man se hur det såg ut nere i gruvan.

Framtidens gruvkultur är en studie som Luleå Universitet tillsammans med LKAB utförde kring machoattityder i Malmberget. 

Mellan åren 2005 och 2008 ordnades diskussionsgrupper i gruvan och man kartlade risker. LKAB hade problem med att rekrytera kvinnor. Samtidigt ville de skapa en säkrare och bättre arbetskultur.

I Dannemora har man inte haft samma problem med rekryteringen. Det var många kvinnor som sökte jobb. Men ambitionerna var ändå desamma. 

– Att det inte blir så macho, att man accepterat att man är olika och ser saker från olika perspektiv, säger Yvonne Gille, informations- och personalchef på Dannemora Mineral.

Gruvbolagets målsättning är att var tredje anställd i hela företaget ska vara kvinna inom något år.

– När vi gjort stora rekryteringar så har vi haft särskilda rekryteringsdagar. Nu har vi haft in någon enstaka då och då, så nu handlar det mycket om att få cheferna att komma ihåg det här. Att fånga upp kvinnor som är intresserade, säger Yvonne Gille.

Någon tydligare strategi för att värva kvinnor framöver har de inte. Men rekryteringsdagarna för två år sedan bär än så länge frukt.

I somras låg siffran på 29 procent kvinnor i hela företaget. Det är en hög siffra sett till branschen och mycket nära deras eget mål. Men det som tydligast skiljer dem från de flesta konkurrenter är kvinnorna på kollektivsidan. Här jobbar det mer än dubbelt så stor andel kvinnor som det gör i hela gruvbranschen i Sverige. Med andra ord är var tredje metallare kvinna i Dannemora.

– Vi har så otroligt bra kamratskap och sammanhållning här, säger Ylva Henriksson.

Hon tycker att det är en bra blandning av kvinnor och män på jobbet. Och hon trivs bra med jobbet. Det kommer och går en hel del folk i kontrollrummet under ett eftermiddagsskift.

Särskilt många blir det på torsdagar då entreprenörerna kommer in till underhållsstoppen. Inte sällan munhuggs det och skämtas arbetare emellan. Men det är Ylva van vid.

Hur är jargongen här hos er?

– Rå men hjärtlig, säger hon och skrattar.

– Alla kommer ju från industrin så alla vet väl vad man gett sig in på, och om de inte är härdade så blir de.

Du kanske också vill läsa…

Vi kan förändra genom kärlek

Vi kan förändra genom kärlek

Om vi bemöter våra olikheter med nyfikenhet blir både samhället och våra arbetsplatser bättre platser – för alla, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Även jag har blivit mindre av en rädd pojke

Jag brukar tro det mesta går åt helvete, men machokulturen på jobbet tror och hoppas jag ändå håller på att mjukas upp, skriver industriarbetaren Marcus Raihle.

Så jobbar SKF mot machokulturen

Så jobbar SKF mot machokulturen

Porrtidningar på arbetsplatsen och skämt om sexuell läggning var en gång vardag på SKF i Göteborg. Att motarbeta grabbig jargong står högt upp på prioriteringslistan för fackklubben.

Sprickan i Malmfälten

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

”Stärkt skydd mot farliga kemikalier är en jämställdhetsfråga”

Det är dags att jämställdhet och kvinnors rätt till ett jämlikt skydd prioriteras och tar utrymme i debatten, skriver Europaparlamentarikern Ilan De Basso (S).

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Jämställdheten backar när skydds­ombuden blir färre

Kvinnor i arbetaryrken har fler sjukdagar och avslutar sitt arbetsliv tidigare. Därför är skyddsombuden avgörande även för jämställdheten, skriver Lina Stenberg på tankesmedjan Katalys.

Helene Ugland – braständaren som försvann

Helene Ugland – braständaren som försvann

I det här avsnittet berättas historien om en kvinna som haft stor påverkan på historien, men som också valde fel strider och därför fick sitt arbete sopat under mattan för att glömmas bort.

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

Därför hamnade kvinnorna i skymundan i arbetarrörelsen

I slutet av 1800-talet strejkade arbetare för att hindra anställning av kvinnor. 2022 blir IF Metall ett feministiskt fackförbund. Vad hände däremellan? 

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

”Vem vill bli kallad fjollig kärring?”

Förändringen börjar med dig, och kan börja nu, skriver Pia Johansson från IF Metall Bergslagen.

Sprickan i Malmfälten

Gruvkvinnorna visste att de skulle stöta på hinder. De ville förändra arbetsvillkoren inifrån. Men motståndet kom från oväntat håll.

Kris i byggbranschen

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Så gick det för arbetarna som fick gå från husfabriken

Osäkerheten på marknaden gör att återstarten för K2A Trähus skjuts på framtiden.