Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

När valde vi tillbaka statar­samhället?

5 december, 2013

Skrivet av Kristian Lundberg

Det är uppenbart att det skett en slags omvänd klasskamp i samtiden, en rörelse där vi bit för bit förlorar mandat över vårt eget liv.

Det är ett ideologiskt maktskifte som har ägt rum bakom vår rygg – och där vi i valfrihetens namn inte längre kan välja, för inte är det någon av oss som nu räcker upp handen och säger: ”Ja, jag valde att montera ner arbetsrätten och den allmänna välfärden.”

Ändå är det i den här politiska verkligheten som vi nu lever. Det är inte tal om enskilda frågor, enstaka utspel – nej, det är i stället ett helt system som blir tydligt.

Det blir allt större och större områden som nu ligger i existentiell radioskugga. Det är tyst. Kollektivet blir individer som hela tiden måste fatta mikrobeslut utifrån en makroverklighets ekonomiska ramar. Men, när valde vi att vår frihet skulle handla om valet mellan att köpa busskort eller nya gymnastikskor till barnen? Äta lunch eller gå med barnen på simhallen? Vi ser hur Bemanningsföretagen tar över allt större delar av arbetsmarknaden – också inom områden som överhuvudtaget inte borde omfattas av ett sådant synsätt, där tryggheten i en anställning i själva verket är förutsättningen för att kritiskt kunna granska sin samtid.

Tidningar, tv, radio, teater – allt fler väljer bort förutsättningarna för det kritiska öppna samtalet. För, handen på hjärtat, vem vågar bita den hand som föder en? Det som en arbetsgivare bland annat vinner genom att anlita ett bemanningsföretag är enkelt uttryckt förmånen att i en enda rörelse montera ner det som arbetarrörelsen genom solidaritet och medmänsklighet lyckades bygga upp – i form av socialt ansvar. Det är borta, ersatt av en växande rädsla. En tigande kultur.

Det här systemskiftet omfattar inte minst kulturen i dess vida bemärkelse. Det finns en del modiga och kompromisslösa konstnärer som vägrar ingå i systemet – som inte tänker underkasta sig den ”valfrihet” som vi faktiskt inte har valt. Suzanne Osten är en av dessa människor.

Hon har bland annat gett sig själv uppgiften att problematisera frågan om klass, kön och etnicitet – inte minst genom teaterns komplexa scenspråk. Och det är ett tidens tecken att hon ensam tycks ha kämpat mot nedläggningen av Unga Klara, där Stadsteaterns Benny Fredriksson var den som fick fullfölja de politiska beslut som formulerade en ekonomisk verklighet, som ingen teater kan underkasta sig. Osten berättar i ett scensamtal här i Malmö (PotatoPotato) hur hon försökte få vänner och bekanta att skriva under en protestlista mot nedläggningen.

Och, hur vän efter vän vek undan – av rädsla. Så, vänner sedan lång tid vågade inte stiga fram – inför osäkerheten att själva bli drabbade av en ekonomisk bestraffning.

Vi objektifieras, blir konsumenter och entreprenörer – och står plötsligt tydliga i samtiden – som delar av en välfärd där ingen längre får plats.

Och vi ingår i ett ”öppet” samtal, där ett ideologiskt skifte har lagt både fråga och svar till rätta, långt innan vi ens har påbörjade själva samtalet. Det är en omvänd klasskamp där vi förlorar – bit för bit – tills vi igen står där mitt i statarsamhället, med kepsen i hand – eller som med Ostens protestlista – där ingen vågar vara tydlig och stiga fram. När valde vi ett sådant samhälle? Och var samlar sig den ideologiska motkraften?

Från årsskiftet är Kristian Lundberg fast krönikör på Dagens Arbete

Du kanske också vill läsa…

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Andrum.” ”Flexibilitet.” Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Fascinerande om den dolda staden mitt myllret

”Brygger lyckas förmedla det som måste vara en djupt känd kärlek, inte bara till det judiska utan också till Göteborg, hamnstaden som blev en hemstad för vissa.” Skribenten Kristian Lundberg låter sig bli uppslukad av Karin Bryggers bok ”Visst kan man dansa efter Auschwitz”.

”Vi är ett skrivande folk”

Semestern är kärlekens och författandets tid. Men när det satts dyra prislappar på skrivutbildningarna, ta en annan väg och börja läsa i stället, skriver Kristian Lundberg.

Störningen har blivit ideologi

Vi har steg för steg accepterat att det finns en gräns för hur mycket en människa får kosta, skriver författaren Kristian Lundberg.

Hemlöshet är politik

”Du förlorar inte ditt hem för att du är upptagen med att göra annat” skriver Kristian Lundberg angående Stockholms Stadsmissions rapport om hemlöshet, som nyligen presenterats.

Vi låter barnen försvinna

Vi vet om det. Vi har läst om det. Vi har sett det ske. Men det är ändå en icke-fråga för oss att ett antal tusen barn förvandlas till varor och gods för andras begär, skriver Kristian Lundberg.

Platsen som förändrade mig

Platsen som förändrade mig

Yarden. Jag ville skriva en berättelse om det här området. Jag ville att den skulle vara så sann som det bara var möjligt att få den. Varför var det så viktigt? Ett svar: ilska.

En ovilja att förstå

En ovilja att förstå

”Vi blir också påminda om en historia där vi faktiskt sällan har utmärkt oss som ett land som värnar utsatta människor”, skriver Kristian Lundberg i en krönika angående avhysningen av EU-migranter från Industrigatan i Malmö.

De är vår tids statare

Kristian Lundberg

Vi vet att loppet är riggat

Vi vet att loppet är riggat

Kristian Lundberg.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.