Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Människovärde utan nyhetsvärde

30 januari, 2014

Skrivet av Kristian Lundberg

Det vore absurt att mäta nyhetsvärdet i antalet textcentimetrar. En stor nyhet ger ett stort textutrymme, liten nyhet ges då naturligtvis en mindre plats. Än mer absurt skulle det vara om vi sedan tolkade värdet av nyheten i relation till utrymmet.

Vi skulle då se att exempelvis Nokias ekonomiska problem var cirka tio gånger mer värdefullt än bostadsmarknadens enorma problem – där till slut ingen ges plats till en egen bostad. Det är en trögrörlighet där vi som vanligt kan läsa in både klass och etnicitet, för bostadsmarknaden är inte ofri för alla. Den valfrihet som blev ett honnörsord för det nya arbetarpartiet visade sig bottna i en speciell förutsättning, nämligen ofrihet för andra. De som inte fick välja, som inte kunde välja. Vi fick en valfrihet för den redan starke.

Men som sagt. Ingen kan räkna nyhetsvärde i form av antalet textcentimetrar, för vad skulle det säga om vår syn på människan? Om människovärdet?

En nyhet som passerade förbi närapå överallt utan att ens generera ett par korta rader var den fasansfulla händelsen att en hemlös man frös ihjäl i Malmö. Han dog under natten till fredagen. Ihjälfrusen.

Han dog – samtidigt som en stor del av den samtida borgerliga rörelsen driver en politik där var och en skall bli sin egen lyckas smed – och där den grundläggande sociala omsorgen numera är ett svart djupt hål som kan svälja vem som helst som av misstag råkar gå förbi.

Mannen hade blivit avvisad från natthärbärget i staden – en avvisning som är vanligare än vad man kan tro. För att få lov att ta plats på ett sådant nattboende måste man dels vara skriven i staden, dels vara drogfri. En ibland helt omöjlig ekvation vars konsekvens helt följdriktigt blir att vi får människor som fryser ihjäl.

Men, det är som sagt en helt irrelevant nyhet, som egentligen inte ens är värd att nämna. Kanske en centimeter kan vi ge det? Fast, nej, inte ens det, för vem bryr sig? Om att vi idag 2014 har hemlösa som fryser ihjäl om natten? Det är betydligt viktigare då att varna för en kommande kris för människor som bor i ”falska bostadsrätter”.

Det är ett Sverige som är så mycket kallare numera. Det är ett Sverige där också den inre kylan gör oss bottenfrusna på ett sätt som gör det möjligt för oss att avvisa andra till att frysa ihjäl. Nu när jag skriver detta är det tio grader kallt utomhus. Det är en rå isande vind. En del av oss kan stå inomhus och titta ut, en del andra tvingas stå utomhus och titta in. Och en del fryser ihjäl och är inte ens värda en notis. Så vana har vi blivit vid det absurda, vid det omänskliga.

Valfrihet? Jag skulle verkligen vilja fråga representanter för de partier som så starkt drev frågan om ”valfrihet” på vilket sätt den nu ihjälfrusne fick rätt att forma sitt eget livsöde.

Du kanske också vill läsa…

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Andrum.” ”Flexibilitet.” Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Fascinerande om den dolda staden mitt myllret

”Brygger lyckas förmedla det som måste vara en djupt känd kärlek, inte bara till det judiska utan också till Göteborg, hamnstaden som blev en hemstad för vissa.” Skribenten Kristian Lundberg låter sig bli uppslukad av Karin Bryggers bok ”Visst kan man dansa efter Auschwitz”.

”Vi är ett skrivande folk”

Semestern är kärlekens och författandets tid. Men när det satts dyra prislappar på skrivutbildningarna, ta en annan väg och börja läsa i stället, skriver Kristian Lundberg.

Störningen har blivit ideologi

Vi har steg för steg accepterat att det finns en gräns för hur mycket en människa får kosta, skriver författaren Kristian Lundberg.

Hemlöshet är politik

”Du förlorar inte ditt hem för att du är upptagen med att göra annat” skriver Kristian Lundberg angående Stockholms Stadsmissions rapport om hemlöshet, som nyligen presenterats.

Vi låter barnen försvinna

Vi vet om det. Vi har läst om det. Vi har sett det ske. Men det är ändå en icke-fråga för oss att ett antal tusen barn förvandlas till varor och gods för andras begär, skriver Kristian Lundberg.

Platsen som förändrade mig

Platsen som förändrade mig

Yarden. Jag ville skriva en berättelse om det här området. Jag ville att den skulle vara så sann som det bara var möjligt att få den. Varför var det så viktigt? Ett svar: ilska.

En ovilja att förstå

En ovilja att förstå

”Vi blir också påminda om en historia där vi faktiskt sällan har utmärkt oss som ett land som värnar utsatta människor”, skriver Kristian Lundberg i en krönika angående avhysningen av EU-migranter från Industrigatan i Malmö.

De är vår tids statare

Kristian Lundberg

Vi vet att loppet är riggat

Vi vet att loppet är riggat

Kristian Lundberg.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?