”Jag läser på om dinosaurierna igen. Hur blev det så fel?”

Sågverksarbetaren och musikern Stefan Eriksson om hur blixtsnabbt vi människor lyckats förstöra så mycket omkring oss.

”Ett ohållbart arbetsliv visar sig vara samhällsfarligt”

Helle Klein, chefredaktör Dagens Arbete.

Grafik: JOSEF MOLIN

Få full koll på jobbsiffrorna

VAL 2014 Oppositionen talar om den höga arbetslösheten. Regeringen svarar att det faktiskt tillkommit många nya jobb. Lögn eller sanning? Allt handlar om vilka siffror man väljer att prata om.

Så säger Alliansen:

”Det har tillkommit över 200 000 nya jobb sedan vi tog över regeringsmakten 2006. Det visar att Alliansens arbetslinje lyckats.”

Vad menar de?
 • 200 000 fler personer i arbetsför ålder, alltså mellan 15-74 år (enligt EU:s standard), arbetar i dag, jämfört med 2006.
 • Ett annat sätt att säga det på är att sysselsättningen ökat med 200 000 personer.
Vad pratar de inte om:
 • Befolkningen i arbetsför ålder har ökat med 415 000 personer från december 2006 till december 2013. När befolkningen växer är det väntat att fler arbetar, oavsett politik. 
 • Sysselsättningsgraden är mer intressant, enligt många ekonomer. Alltså hur stor andel av dem som är friska som faktiskt jobbar. 2006 var den 65,8 procent. Under 2013 var den ungefär den samma, 65,7 procent.
 • Så säger Socialdemokraterna:

  ”Alliansens arbetslinje har misslyckats. Det visar arbetslösheten som nu är uppe i 8,5 procent, över 400 000 personer. 2006, när Alliansen tillträdde, var den 6,1 procent.”

  Vad menar de?
  • 8,5 procent av dem i arbetsför ålder har inget arbete och söker jobb (februari 2014). Det motsvarar runt 433 000 personer.
  Vad pratar de inte om:
 • När arbetslösheten räknas ut, enligt standardregler inom EU, ingår heltidsstuderande som söker arbete. I början av det här året var det 155 000 personer. Av de 433 000 var det alltså 155 000 personer som pluggar på heltid. Meningarna är delade om det ger en bra bild av arbetslösheten att räkna med den gruppen. Hur många av dem studerar för att de inte fått något jobb? Hur många är bara ute efter ett extraknäck? Siffrorna säger ingenting om det.
 • Sverige, liksom stora delar av omvärlden, genomgick en extrem kris 2008-2009. Enligt statliga Konjunkturinstitutet påverkar krisen arbetsmarknaden under lång tid framöver.
 • Var kommer siffrorna ifrån?

  • Ibland kommer siffrorna från Statistiska Centralbyrån (SCB), i andra fall från Arbetsförmedlingen. 
  • SCB:s statistik grundar sig på Arbetsmarknadsundersökningar (AKU). Det är telefonintervjuer som görs varje månad. Ett urval på 29 500 personer rings upp och får svara på frågor runt arbetslivet. SCB:s siffror är den officiella statistiken på antalet arbetslösa. Det beror på att siffrorna tagits fram på samma sätt som i andra europeiska länder. De går alltså att jämföra internationellt.
  • Arbetsförmedlingen bygger sin statistik på att folk kontaktat dem och registrerat sig som arbetslösa.

  Problem med statistiken

  • Arbetsförmedlingens statistik är inte heltäckande. Det är inte alla arbetslösa som registrerar sig hos förmedlingen. Många har lämnat a-kassorna sen regeringen höjde avgifterna 2007. När de inte får stämpla försvinner en del av poängen med att anmäla sig till Arbetsförmedlingen.
  • Enligt Arbetsförmedlingens egen uppskattning var det runt 30 procent av de arbetslösa som inte anmälde sig på förmedlingen år 2012.
  •  SCB:s statistik bygger på ett litet urval, i förhållande till alla som är i arbetsför ålder i Sverige.

  Läs mer: Val 2014

  Läs mer från Dagens Arbete:

  Pappers: Nyval är den bästa vägen

  RegeringskrisenPappers stöder tanken på nyval.– Vi tycker det är den bästa vägen framåt, säger förbundets ordförande Matts Jutterström.

  Ferbe självkritisk efter valutgången

  De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk till hur facket misslyckats med att mobilisera mot de växande klassklyftorna.

  Jutterström: Välfärdsfrågorna är viktigast

  – Det viktigaste för en ny regering är att höja nivåerna i a-kassan. Det handlar om våra medlemmars vardag, säger Matts Jutterström, ordförande för Pappers.Han är glad att det ser ut som att Stefan Löfven blir statsminster, men bekymras över Sverigedemokraternas framgångar. 

  Reglering eller inte – så svarar partierna

  PartienkätVad anser ni om inhyrning av personal?

  Höger, vänster eller mittemellan? Vår genomgång visar att blockpolitiken inte alltid är så tydlig när riksdagen röstar om frågor som rör arbetet. Foto: TT

  Så röstade partierna om arbetslivet

  Val 2014Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.

  Så vill partierna lösa energifrågan

  1. Hur vill ert parti säkra industrins energibehov? 2. Ska kärnkraften vara kvar eller avvecklas?

  Emilia vill ha feminism och förändring

  möte medNär Emilia Töyrä tog ordet på kongressen blev det blixt tyst. Det viskades i leden. Vem var den tuffa tjejen från Kiruna som talade om feminism? Dagens Arbete ringde upp och frågade vad som driver henne.

  .

  Så svarar politikerna på dina EU-frågor

  Val 2014På söndag är det dags att välja. Vilka insatser är viktigast för att unga ska få jobb? Har löntagarnas ställning i Europa försvagats? Måste EU bestämma allt i detalj? Kandidaterna från de partier som sitter i EU-parlamentet svarar på frågorna som rör arbetslivet.

  "Sverige har inte råd att gå före"

  Pappers säger nej till straffskatten på lastbilstransporter och vill ha en blocköverskridande energiuppgörelse. Det är några åsikter förbundet har inför det kommande riksdagsvalet och som Pappers förbundsårsmöte står eniga bakom.

  Pappers tror på Löfven

  Val 2014Pappers ställer sig bakom Stefan Löfven förslag om att alla förslag inom EU ska bedömas utifrån om de ger några jobb eller inte. – Det är ett uttalande vi från Pappers hälsar med tillfredställelse, meddelar förbundets ledning och avdelningsordföranden.

  Foto: SOFIA ERNEROT och MAJA BRAND

  Samma problem – olika lösningar

  Val 2014Båda vet hur det är att gå arbetslös. De avskyr pratet om arbetslinjen. Är skeptiska mot bemanningsföretag och vinster i välfärd. Trots att de tillhör olika generationer är de lika i väldigt mycket, Gustaf och Johnny. Men på en punkt skiljer de sig åt: Synen på Sverigedemokraterna.

  "Vi måste ligga i för att fler ska rösta"

  EU-valetKnappt var tredje LO-medlem kommer ”absolut” att rösta i valet till EU-parlamentet, enligt en opinionsmätning från Novus.

  Så svarar politikerna om industriarbetarnas arbetsmiljö

  VAL 2014

  Mikael Sällström, bilden tv, och Robert Fredriksson, biden th. BJÖRN LARSSON ROSVALL och ALEXANDER DONKA

  ”SD har inte här att göra”

  De sitter i riksdagen. De är demokratiskt valda. Men egentligen har de inte här att göra. Det är en vanlig uppfattning bland industrins fackklubbar som får besök av SD på sina arbetsplatser.

  "Stödet för SD sjunker"

  – Stödet för Sverigedemokraterna bland våra medlemmar sjunker. Men det är ändå bekymmersamt högt, säger Anders Ferbe, IF Metalls förbundsordförande.

  Så svarar Reinfeldt och Löfven

  Val 2014Vad händer med Las-reglerna, bemanningen och de arbetarrörelsens historia? Fler DA-läsare ställer sina frågor till partiledarna Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt.

  Finska fack tar nytt EU-grepp

  Fackföreningsrörelsen i Finland startar en egen kampanj inför EU-valet i maj. De är missnöjda med hur arbetslivsfrågorna behandlades i valet 2009.

  "Skattesänkningar sitter i Moderaternas ryggrad"

  – Det är för jäkligt att utnyttja folk, som på mormors tid då folk fick stå med mössan i hand. Carina Bergman syftar på otrygga anställningar. Hon är en av industriarbetarna som är med i LO:s nya film Reinfeldts Sverige.

  Hur löser ni våra viktigaste frågor?

  Valet 2014Valåret är i full gång och frågorna till politikerna många. Vi har låtit unga DA-läsare ställa sina viktigaste frågor. Statsministerkandidaterna Stefan Löfven och Fredrik Reinfeldt har svaren.

  Facket kritiska till SD-besök

  Sverigedemokraternas ordförande Jimmie Åkesson ger sig ut på turné för att värva Socialdemokrater. Först ut är Volvo CE i Eskilstuna. Men facket har inte blivit informerade och anser att företaget begått ett stort misstag.

  "Kan innebära konflikter med S"

  LO:s valplattformEuropa ska bli rödare och Sverige byta regering. Det är målen när LO för första gången går ut med egen valplattorm.

  Jag förstår DA använder cookies enbart för att läsa av besöksstatistik. Läs mer om vår integritetspolicy här​. Genom att fortsätta surfa på sidan godkänner du insamlandet av din IP-adress.