Industriarbetarnas tidning

Få full koll på jobbsiffrorna

9 april, 2014

VAL 2014 Oppositionen talar om den höga arbetslösheten. Regeringen svarar att det faktiskt tillkommit många nya jobb. Lögn eller sanning? Allt handlar om vilka siffror man väljer att prata om.

Så säger Alliansen:

”Det har tillkommit över 200 000 nya jobb sedan vi tog över regeringsmakten 2006. Det visar att Alliansens arbetslinje lyckats.”

Vad menar de?
 • 200 000 fler personer i arbetsför ålder, alltså mellan 15-74 år (enligt EU:s standard), arbetar i dag, jämfört med 2006.
 • Ett annat sätt att säga det på är att sysselsättningen ökat med 200 000 personer.
Vad pratar de inte om:
 • Befolkningen i arbetsför ålder har ökat med 415 000 personer från december 2006 till december 2013. När befolkningen växer är det väntat att fler arbetar, oavsett politik. 
 • Sysselsättningsgraden är mer intressant, enligt många ekonomer. Alltså hur stor andel av dem som är friska som faktiskt jobbar. 2006 var den 65,8 procent. Under 2013 var den ungefär den samma, 65,7 procent.
 • Så säger Socialdemokraterna:

  ”Alliansens arbetslinje har misslyckats. Det visar arbetslösheten som nu är uppe i 8,5 procent, över 400 000 personer. 2006, när Alliansen tillträdde, var den 6,1 procent.”

  Vad menar de?
  • 8,5 procent av dem i arbetsför ålder har inget arbete och söker jobb (februari 2014). Det motsvarar runt 433 000 personer.
  Vad pratar de inte om:
 • När arbetslösheten räknas ut, enligt standardregler inom EU, ingår heltidsstuderande som söker arbete. I början av det här året var det 155 000 personer. Av de 433 000 var det alltså 155 000 personer som pluggar på heltid. Meningarna är delade om det ger en bra bild av arbetslösheten att räkna med den gruppen. Hur många av dem studerar för att de inte fått något jobb? Hur många är bara ute efter ett extraknäck? Siffrorna säger ingenting om det.
 • Sverige, liksom stora delar av omvärlden, genomgick en extrem kris 2008-2009. Enligt statliga Konjunkturinstitutet påverkar krisen arbetsmarknaden under lång tid framöver.
 • Var kommer siffrorna ifrån?

  • Ibland kommer siffrorna från Statistiska Centralbyrån (SCB), i andra fall från Arbetsförmedlingen. 
  • SCB:s statistik grundar sig på Arbetsmarknadsundersökningar (AKU). Det är telefonintervjuer som görs varje månad. Ett urval på 29 500 personer rings upp och får svara på frågor runt arbetslivet. SCB:s siffror är den officiella statistiken på antalet arbetslösa. Det beror på att siffrorna tagits fram på samma sätt som i andra europeiska länder. De går alltså att jämföra internationellt.
  • Arbetsförmedlingen bygger sin statistik på att folk kontaktat dem och registrerat sig som arbetslösa.

  Problem med statistiken

  • Arbetsförmedlingens statistik är inte heltäckande. Det är inte alla arbetslösa som registrerar sig hos förmedlingen. Många har lämnat a-kassorna sen regeringen höjde avgifterna 2007. När de inte får stämpla försvinner en del av poängen med att anmäla sig till Arbetsförmedlingen.
  • Enligt Arbetsförmedlingens egen uppskattning var det runt 30 procent av de arbetslösa som inte anmälde sig på förmedlingen år 2012.
  •  SCB:s statistik bygger på ett litet urval, i förhållande till alla som är i arbetsför ålder i Sverige.

  Du kanske också vill läsa…

  Pappers: Nyval är den bästa vägen

  Pappers stöder tanken på nyval.– Vi tycker det är den bästa vägen framåt, säger förbundets ordförande Matts Jutterström.

  Ferbe självkritisk efter valutgången

  De politiska partierna måste möta människorna oro och minska otryggheten. Bara så kan Sverigedemokraterna bekämpas, enligt Anders Ferbe IF Metalls förbundsordförande som är självkritisk till hur facket misslyckats med att mobilisera mot de växande klassklyftorna.

  Jutterström: Välfärdsfrågorna är viktigast

  – Det viktigaste för en ny regering är att höja nivåerna i a-kassan. Det handlar om våra medlemmars vardag, säger Matts Jutterström, ordförande för Pappers.Han är glad att det ser ut som att Stefan Löfven blir statsminster, men bekymras över Sverigedemokraternas framgångar. 

  Reglering eller inte – så svarar partierna

  Vad anser ni om inhyrning av personal?

  Höger, vänster eller mittemellan? Vår genomgång visar att blockpolitiken inte alltid är så tydlig när riksdagen röstar om frågor som rör arbetet. Foto: TT

  Så röstade partierna om arbetslivet

  Politiker pratar gärna om allt fint de tänker göra. Men vad har de uträttat hittills? Vi kollade hur partierna röstat om frågor som rör ditt arbetsliv.

  Emilia vill ha feminism och förändring

  När Emilia Töyrä tog ordet på kongressen blev det blixt tyst. Det viskades i leden. Vem var den tuffa tjejen från Kiruna som talade om feminism? Dagens Arbete ringde upp och frågade vad som driver henne.

  Så vill partierna lösa energifrågan

  1. Hur vill ert parti säkra industrins energibehov? 2. Ska kärnkraften vara kvar eller avvecklas?

  ”Sverige har inte råd att gå före”

  Pappers säger nej till straffskatten på lastbilstransporter och vill ha en blocköverskridande energiuppgörelse. Det är några åsikter förbundet har inför det kommande riksdagsvalet och som Pappers förbundsårsmöte står eniga bakom.

  Pappers tror på Löfven

  Pappers ställer sig bakom Stefan Löfven förslag om att alla förslag inom EU ska bedömas utifrån om de ger några jobb eller inte. – Det är ett uttalande vi från Pappers hälsar med tillfredställelse, meddelar förbundets ledning och avdelningsordföranden.

  .

  Så svarar politikerna på dina EU-frågor

  På söndag är det dags att välja. Vilka insatser är viktigast för att unga ska få jobb? Har löntagarnas ställning i Europa försvagats? Måste EU bestämma allt i detalj? Kandidaterna från de partier som sitter i EU-parlamentet svarar på frågorna som rör arbetslivet.

  Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

  Marcus Bolin

  Pappers: Kravet på 4 procent ligger fast

  Trots lågkonjunktur och krisande tider för tidningspapper kommer Pappers fortsätta kräva fyraprocentiga lönepåslag för sina medlemmar.

  Arbetsgivarna: Krympande kaka att fördela

  Läge att ”besinna sig”, anser industrins chefsekonomer inför att de pausade löneförhandlingarna ska återupptas. Men facken kräver 3 procent från den 1 april.

  ”Våra beslut påverkar alla medlemmar”

  Avtalsförhandlingarna drar snart i gång igen och Lizette Lindqvist är en av dem som har makt över resultatet.

  ”För många arbetare var det ingen hemester”

  ”Hemestern” är slut för alla som har så mycket pengar att det är exotiskt att inte resa utomlands. För oss andra börjar i stället kampen mot nollavtal och allt sämre anställningsskydd, skriver truckföraren Zara Biske.

  IF Metall: Vår utgångspunkt är 3 procent

  Industriarbetsgivarna har svårt att se något utrymme för höjda löner i höstens avtalsrörelse, men facket utgår fortfarande från sitt bud på 3 procents löneökningar.

  Pontus Georgsson

  Pappers: Slopa aktieutdelningarna

  Företagen inom massa- och pappersindustrin bör avstå från aktieutdelningar. Det anser Pappers förbundsordförande Pontus Georgsson som nu tecknat avtal om korttidsarbete med Industriarbetsgivarna.

  LO och Svenskt Näringsliv: Förläng alla avtal

  LO och Svenskt Näringsliv är överens. Nu uppmanar de alla fackförbund och arbetsgivarorganisationer att skjuta upp årets avtalsrörelse till hösten.

  Industrin skjuter upp avtalsrörelsen

  Facken inom industrin och arbetsgivarna säger ja till att skjuta fram avtalsrörelsen. Även Pappers förlänger avtalet. ”Vi befinner oss mitt i en pandemi. Det är inte läge att bråka om löner och villkor”, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

  Arbetsrätt Striden om las

  ”Använd strejken mot försämringarna som föreslås”

  Det finns ingen anledning att sätta sig vid ett förhandlingsbord där försämringar kommer att bli vägledande, skriver sex tidigare förtroendevalda inom IF Metall.

  ”Vi förhandlar för att stärka tryggheten”

  En stark industri kräver yrkesskickliga industriarbetare med uppdaterade kunskaper och trygga jobb, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

  ”Facklig självmordsstategi att förhandla las under fredsplikt”

  Om vi inte åtminstone försöker använda fackets enda motmakt när grundläggande intressen hotas så kommer allt fler att ställa sig frågan varför de alls ska vara organiserade, skriver Volvoarbetaren och skribenten Lars Henriksson.

  LO-förbunden eniga: Las-förhandlingarna återupptas

  På ett extrainsatt representantskap på fredagen beslutades att förhandlingarna om las, lagen om anställningsskydd, ska fortsätta.

  Pappers vill ha en ”tredje väg” i las-förhandlingarna

  Pappers planerar att säga nej till fortsatta förhandlingar om anställningstryggheten. I stället föreslår förbundet en ”tredje väg” – att föra in frågan i avtalsrörelsen.

  Industriarbetsgivarna: Vi ska inte förhandla utifrån politikernas förslag

  Mer fokus på kompetens än turordning. Det hoppas Industriarbetsgivarnas förhandlingschef Per Widolf blir resultatet när parterna de närmaste månaderna ska förhandla om anställningsskyddet.

  Öppnare förhandlingar ska lösa vårens LO-kaos

  En rejäl omstart, mer insyn och inflytande och några röda linjer som inte får korsas – så hoppas LO läka ihop sprickan som uppstått under diskussionerna om arbetsrätten.

  Kom två minuter för sent – fick inte jobba kvar på Textilia

  Nebije kom några minuter för sent vid två tillfällen. Det räckte för att inte få ett nytt kontrakt på Textilia i Rimbo. Där är en tredjedel av arbetsstyrkan visstidsanställd – en otrygghet som tär.