Industriarbetarnas tidning

Northland i ny rekonstruktion

15 juli, 2014

Northland Resources har beviljats företagsrekonstruktion och undviker därmed på nytt konkurs, samtidigt som en andra produktionslinje stoppas tills vidare.-Det är bra med en rekonstruktion, den visar att företaget har ambitioner, säger Tomas Nilsson, ordförande i IF Metall Malmfälten.

Northland Resources ställde in betalningarna den 30 juni och har sedan dess fört samtal med leverantörer och borgenärer, som företaget beskriver som konstruktiva. Ett tjänsteföretag har dock vägrat leverera under samtalen vilket blev en utlösande faktor för att ta nästa steg:

-Det bästa alternativet för Northland i nuläget är att träda in i företagsrekonstruktion. Den stöds av stora borgenärer och gör det möjligt att gå vidare med verksamheten, säger rekonstruktören advokat Lars Söderqvist i ett pressmeddelande.

Luleå tingsrätt godkände i går ansökan om rekonstruktionen, det görs inga förändringar i företagsledningen, produktionen fortsätter och nu på förmiddagen återupptar Oslobörsen den aktiehandel som stoppades i går eftermiddag.

-Vi tycker det är bra med en rekonstruktion, den visar att företaget har en ambition att jobba vidare, men den kunde kanske ha kommit tidigare, säger Tomas Nilsson, ordförande i IF Metall Malmfälten.

En följd av de inställda betalningarna var att företaget beslutade att dra ned på antalet anställda, idag cirka 140 personer. Förhandlingarna med IF Metall startade i förra veckan. Tomas Nilsson vill inte kommentera omfattningen, inte heller om rekonstruktionen kommer att innebära att fler måste gå.

-Men istället för en konkurs då alla får gå från jobbet, ger detta förutsättningar för att gå vidare, säger han.

Tomas Nilsson bygger verksamheten i Pajala som ett tekniskt och logistiskt ”skolexempel” på hur man öppnar en gruva, där dessutom delaktigheten varit stor från början.

-Det har varit ekonomiskt skakigt, men det är dyrt att starta och malmpriserna råder man inte över. Vi är dock helt övertygade om att detta kommer att ordna sig. Stora investeringar är gjorda, processen fungerar bra, malmkvaliteten är hög, säger Tomas Nilsson.

Northland Resources öppnade sin järnmalmsgruva utanför lappländska Pajala i slutet av 2012, vilket gav flera hundra nya jobb, men bolaget tvingades till rekonstruktion redan förra vintern. Den slutade med ett kapitaltillskott på 355 miljoner dollar – bland annat från tre svenska storföretag.

Northland har två fyndigheter i Pajala kommun, och har arbetat intensivt med att dra igång en andra produktionslinje. Den stoppas nu tills vidare, efter att en leverantör meddelat man avbryter arbetet med den tills bolagets finansiella situation är bättre..

-Såvida inte järnmalmspriserna återhämtas väldigt snabbt kommer vi i princip inte uppleva några negativa effekter av att senarelägga färdigställandet av den andra produktionslinjen, säger vd Johan Balck i ett pressmeddelande.

Du kanske också vill läsa…

Första malmtåget från Pajalagruvan

Första malmtåget från Pajalagruvan

Northlands gamla gruva i Pajala är i gång sedan i somras – och nu rullar första malmtåget till Narvik sedan 2014. Gruvan drivs nu av Kaunis Iron och har gett cirka 200 personer jobb, den siffran kan stiga till 300 när produktionen är i full gång.

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Nystart av Pajalagruva rycker närmare

Planerna för Northlands gamla gruva utanför Pajala blir allt konkretare efter ett möte mellan fack och arbetsgivare. Gruvavtalet ska gälla, men vid starten i sommar kommer nya ägaren Kaunis Iron att lägga ut brytningen på underentreprenörer.

Northlands gamla gruva öppnar igen

Kaunis Iron, med svenska investerare, planerar att återuppta brytningen i Northlands gamla gruva i Kaunisvaara redan nästa sommar. Det kan ge 300 nya jobb. ”En tidig julklapp”, säger Jari Törmänen ombudsman på IF Metalls avdelning 1.

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

”Tidsfråga innan Northlandgruvan öppnar igen”

Det är inte frågan om utan när Northlandgruvan i Pajala kommer att öppnas igen, enligt gruvexperten Magnus Ericsson.

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

Nytt hopp för Northlands stängda gruva

Pajala kommun och Luleå tekniska universitet vill starta en testverksamhet för gruvindustrin i arktiskt klimat i Northlands övergivna gruva. Pengar finns för en pilotstudie, nu vill man ha statligt stöd för en storskalig satsning.

Näringslivstoppar köper in sig i Northlands konkursbo

Volvos ordförande Carl-Henric Svanberg och flera andra industritoppar har köpt anrikningsverket i Kaunisvaara av gruvbolaget Northlands konkursbo. Förhoppningen är att skapa ett stort antal nya jobb.

Northlands produktion dras igång igen

Det blev grönt ljus för Northland på tisdagens möte med obligationsägarna. Räddningsplanen godkändes vilket innebar ett nytt lån på 335 miljoner dollar. Produktionen dras nu igång omedelbart.

Nya ägare räddar Northland

Arbetet vid gruvan i Kaunisvaara kan tas upp igen i nästa vecka. Nya pengar har kommit in från bland andra Folksam, Peab och riskkapitalbolaget Norrskenet, delägt av LKAB. – En glädjens dag i Malmfälten, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

Nyanställningar och optimism vid Pajalagruvan

Ytterligare ett 30-tal personer har just anställts vid gruvan i Pajala. Trots att bolaget bakom den nya anläggningen saknar pengar och har ansökt om rekonstruktion. – De planerade nyanställningarna fortsätter och verksamheten rullar på, säger Tomas Nilsson, IF Metall.

”Vi förberedde en uppstart”

IF Metalls klubbordförande i gruvan: ”Vi förberedde en uppstart”

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.