Industriarbetarnas tidning

Tetra Pak lägger ner i Lund

27 augusti, 2014

Skrivet av

250 personer riskerar att förlora jobbet när Tetra Pak stänger sin fabrik i Lund i februari 2015. Minskad efterfrågan på dryckeskartonger gör att produktionen ska flyttas till andra fabriker i Europa.

Det började i Lund

  • Tetra Pak startades i Lund 1951 av Ruben Rausing som 1943 beslöt att satsa på Erik Wallenbergs idé om en ny sorts mjölkförpackning i papper i stället för glasflaskor.
  • De första förpackningarna var trekantiga, så kallade tetraeder. Först 1963 kom den tegelstensformade förpackningen Tetra Brik. 1965 kom takåsförpackningen Tetra Rex.
  • 1971 produceras mer än 10 miljarder förpackningar om året. 1977 det dubbla.
  • 1981 flyttas huvudkontoret till Lausanne i Schweiz.
  • 1991 köpte Tetra Pak företaget Alfa Laval.
  • 2013 tillverkades 178 miljarder förpackningar över hela världen. Tetra Pak har verksamhet i 170 länder och cirka 23 500 anställda. Företaget har 40 produktionsanläggningar för förpackningsmaterial och förslutning.

På onsdagsmorgonen informerades de anställda om att Tetra Pak planerar att stänga produktionen i Lund. I ett pressmeddelande skriver Tetra Pak att bakgrunden är minskad efterfrågan på dryckeskartonger.

Totalt 250 personer berörs av nedläggningen, som är planerad till februari 2015, rapporterar Sydsvenska Dagbladet från en presskonferens i Lund.

Det är ännu inte bestämt vilka enheter som kommer att ta över produktionen från Lund, men på presskonferensen uppgav Jerry Bengtsson, vd Tetra Pak i Lund, att företagets stora marknader finns i Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland.

Inga andra nedskärningar ska vara aktuella. En orsak till den minskade efterfrågan är att folk dricker mer kranvatten och mindre mjölk och juice, säger Jerry Bengtsson på presskonferensen.

Förhandlingar ska ha inletts med fackförbundet GS.

I pressmeddelandet skriver Tetra Pak att om förslaget genomförs så kommer alla berörda att erbjudas stöd så som omplaceringshjälp och jobbrådgivning.

Du kanske också vill läsa…

”Plötsligt var fabriken tom”

Halvåret från chockbesked till nedläggning har rusat fram. På lördag stänger Tetra Paks fabrik i Lund och grafiska personalklubben har sitt sista årsmöte.

Den dubbla kampen på Tetra Pak

Den dubbla kampen på Tetra Pak

Först kämpade de för att rädda fabriken. Sen för att få så bra villkor som möjligt när jobben försvinner. Den sista februari stänger fabriken för gott.

Anställda på Tetra Pak har inte gett upp

De anställda på Tetra Pak i Lund har inte gett upp hoppet trots nedläggningsbeslutet som hotar 250 jobb. Imorgon träffar de berörda fackförbunden företagets ledning för att framföra sina argument. Samtidigt planeras en manifestation.

Sista skiftet på Svanskog

Sista skiftet på Svanskog

Han började som springpojke när han var femton. Nu, nästan ett halvsekel senare, har Freddy Andersson gjort sitt sista skift på bruket. Alla hans arbetskamrater likaså.

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Klart att Stora Enso stänger Kvarnsveden

Nu är det klart att Kvarnsveden läggs ner senast sista september. Men facket ger inte upp.
”Vi tror fortfarande att det finns andra som kan vara intresserade.”

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

De anställda ger inte upp om Kvarnsveden

Än lever hoppet om Kvarnsveden, åtminstone bland de anställda på golvet. ”Det är som att alla spottat sig i nävarna,” säger huvudskyddsombudet Janne Grundelius.

Deromes husfabrik i Skellefteå läggs ner

Det är anläggningen i Renholmen som i augusti kommer att upphöra. De 30 anställda på golvet har varslats om uppsägning.

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

Pappers- och massaproduktionen läggs ner i Kvarnsveden

”En kalldusch för oss alla!” säger samordnande huvudskyddsombudet Jan Grundelius. 440 anställda på Kvarnsveden berörs.

Oro och sorg när fabriken flyttar

Oro och sorg när fabriken flyttar

En hel ort sörjer när Marbodalkök flyttar produktionen från Tidaholm till Jönköping.

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk läggs ner

Svanskogs bruk i Värmland – som tillverkar hälften av världens ölunderlägg – ska läggas ned. ”Det känns väldigt dystert”, säger Pappers avdelningsordförande Peter Wikström.