DilemmatEn arbetskamrat har slutat äta. En annan svarar knappt på tilltal. Sömnbristen blänker i deras ögon och på rasten är båda försvunna. Vad i fridens namn händer? Svaret stavas kärlek. Vi bad tre experter resonera om det fina och svåra med relationer på jobbet.
Vanligt sätt att träffas
- Enligt sajten CareerBuilder har 43 procent av oss dejtat en arbetskamrat.
- I en undersökning bland facket Unionens chefer, hade sju av tio flera gånger varit med om att medarbetare haft förhållanden på arbetsplatsen.
- Fyra av tio chefer hade själva haft en ”flirt” på jobbet.
- Samtidigt ansåg nära hälften av cheferna att kärleksrelationer på arbetsplatsen kunde innebära problem. Om den ene parten i förhållandet är chef, var majoriteten av cheferna i undersökningen negativt inställda.
Trygghet:
- I Norge har föräldrar som jobbar ihop ett bättre skydd vid uppsägning på grund av arbetsbrist. Hänsyn tas till försörjningsbördan.
Risker:
- Dopamin = säkerhetsrisk? När du blir förälskad ändras nivåerna av signalsubstanser i hjärnan. Sömn, aptit, minne och koncentrationen påverkas.
”Naturligt att bli kär på jobbet”
Jonas Mosskin, leg. psykolog:
– Arbetet är en social mötesplats där vi spenderar stora delar av våra liv. Därför är det naturligt att vi har tillfälliga relationer och blir kära på jobbet. Ofta dramatiseras det i onödan, det behöver inte vara ett problem. Som par på samma arbetsplats är det viktigt att vara professionell. Vi är på jobbet för att utföra vissa uppgifter och det viktigaste är hur vi löser dem. Arbetslivet skiljer sig på så vis från vårt samliv med en partner, där det viktigaste kanske är relationen i sig och ”att lösa uppgiften” kommer i andra hand. Därför är det viktigt att par, kolleger och ledning på arbetsplatsen kan växla mellan ett privat och ett professionellt förhållningssätt.
”Förälskelsefasen kan vara jobbig”
Anki Udd, ledarskapsexpert på chefsorganisationen Ledarna.
– Hur man hanterar kärlek på jobbet beror på företagskultur. Inom staten var det förr så att om två på samma arbetsplats gifte sig fick den ena flytta på sig, oftast kvinnan. Men det är sällan ett problem om det är relationer mellan vanliga anställda. Förutsatt att det inte tar slut, eller någon hittar en ny partner på jobbet. Om det är en chef och en underställd tycker jag inte att det är lämpligt, då bör man sära på dem. Det blir annars märkligt för de andra.
– Förälskelsefasen kan vara besvärande för arbetsgruppen. Som chef skulle jag i så fall sätta mig med dem det gäller och prata om vad som är ok att göra på arbetsplatsen och inte, då förebyggs irritation och stök.
”Kärleken kan omplaceras”
Dan Holke, arbetsrättsjurist
– Arbetsgivaren kan tycka att två som har en relation inte ska jobba ihop. Men det finns ingen lag som säger att man kan bli av med jobbet på grund av kärlek. Däremot har arbetsgivaren alltid stora möjligheter att omplacera. Jag tror att det i första hand handlar om att relationer mellan chefer och anställda kan vara problematiskt. De andra anställda kan misstänka att chefen inte behandlar alla lika, att partnern favoriseras.
– Enligt diskrimineringslagen ska arbetsgivaren underlätta för arbetstagare att förena arbete och föräldraskap, till exempel genom att införa flexibel arbetstid och undvika obekväm arbetstid.
Tre kära arbetskamrater berättar:
”Spännande och förbjudet”

Blixten slog ner under nattskiftet på V-Tab i Backa. Halvåret som följde vågade Helena och Benny knappt titta på varandra av rädsla för att avslöja sig för arbetskamraterna.
Benny bytte till nattskiftet på V-Tab i Backa (Göteborg) 2009, och där fanns Helena. De ville hålla kärleken för sig själva i början, så det blev ett himla smygande.
– Det var svårt men samtidigt lite charmigt, förbjudet och spännande, säger Benny. Sedan fick de barn, och då blev livet mer komplicerat.
När en jobbar 3-skift och den andra 2-skift är det svårt att få ihop nätter, lämning och hämtning på dagis. Trots att V-Tab har dagskift har varken Helena eller Benny fått byta. I stället byter de pass med arbetskamrater och pusslar med komp och semester.
– Vi tar hjälp av min mamma ibland. Men hon bor sju mil härifrån, säger Helena.
– Det är en klar nackdel när båda jobbar i industrin, har barn, och arbetsgivaren inte vill bjuda till. Man vill ju inte bli tvingad att gå ner i arbetstid, men som det ser ut nu är det vad vi måste göra.
”Vi äter i olika matsalar”
På kontoret köper Jörgen in det som krävs för att göra ventilationsaggregat på Flexit. I fabriken står Anna-Karin och tillverkar dem. Det finns bara fördelar med att ha sin kärlek på jobbet, tycker de. Nästan.
I femton år har Anna-Karin Elofsson, 47, och Jörgen Berglund, 43, jobbat ihop. Hur de träffades? Det var någon julfest. Och så vidare.
I dag har de två barn tillsammans. På jobbet ses de förstås inte så mycket. Anna-Karin har aldrig ens tänkt tanken att gå och sätta sig i tjänstemännens matsal.
– Ha ha! Det skulle vara kul att pröva och se vad de säger! Jörgen tror, i och för sig, att det är sunt att skilja lite på jobb och privatliv.
– Äh, en måste kunna tjafsa lite med arbetskamraterna utan att fundera på om det kan misstolkas av den man lever med.
Att jobba ihop ger en större förståelse för varandra, tror de båda. Varför den ena tar övertid och den andra är stressad. Dessutom är man mer intresserad av den andras jobbdag.
– Det enda negativa jag kan komma på är att man blir sårbar ekonomiskt. Om företaget lägger ner står båda utan jobb, säger Jörgen.
”Vi vill gärna gå samma skift”
På ett infomöte för Ortvikens sommarjobbare år 1991 satt Åsa och tänkte att den där Krister var fin. Två år senare smällde det till under en styrdans på en arbetsplatsträff.
Veckorna som följde var det nog en och annan arbetskamrat som suckade.
– När man är nyförälskad är det svårt att hålla fingrarna i styr, säger Krister.
– Ja, jag tror det var jobbigt för dem. Vi vill gärna gå samma skift men har sedan dess försökt att i alla fall få jobba på olika maskiner, säger Åsa.
Just nu är de på samma rullmaskin. En fördel är att de förstår varandra så bra att de knappt behöver prata om vem som ska göra vad. Och efter tjugo år som par på samma arbetsplats är det lättare att ”vara professionell”, tycker de.
– Är man lite arbetselak nån dag kan det å andra sidan bli så att man tar i lite extra mot Krister. De andra är man försiktigare med.
De två driver också ett travstall tillsammans på fritiden, så de ses i princip 24 timmar om dygnet. Tröttnar de aldrig på varandra?
– Nej. Min bästa vän är min fru. Visst kan vi ryka ihop, men det är aldrig särskilt allvarligt, säger Krister.