Industriarbetarnas tidning

Debattartiklar är texter som tar ställning. Åsikterna är skribenternas egna.

”Verkligheten håller på att komma ifatt”

19 september, 2014

Skrivet av Svante Axelsson, generalsekreterare Naturskyddsföreningen

KärnkraftsdebattenVerkligheten håller på att komma ifatt fler och fler i den svenska energidebatten. Fromma förhoppningar är snart det enda som finns kvar för de som drömmer om kärnkraften. I verkligheten har nämligen ny kärnkraft visat sig vara dyr, riskabel och geopolitiskt helt oförsvarbar.

Om skribenten

  • Svante Axelsson är generalsekreterare i Svenska naturskyddsföreningen. Han har i dagarna kommit ut med boken Vår tid är nu – tio hoppfulla perspektiv på klimatkrisen. Den handlar om hur han anser att övergången till ett hållbart samhälle kan se ut i praktiken.

Nu senast var det generaldirektören för Svenska Kraftnät, Mikael Odenberg, som i mångt och mycket delar de perspektiv som jag förde fram i min första replik på Christer Larsson och Per Öhman svar till mig.

Odenbergs slutsats under Svenska Dagbladets Energi Summit häromdagen är kan knappast bli tydligare, ”Ny kärnkraft är en utopi”. Detta bekräftar också den bild som jag själv fått när jag talat med olika experter och företagsledare inom kraftbranschen de senaste åren.

Odenberg förstärker också bilden av att ett par reaktorer redan nu är på fallrepet av rena ekonomiska skäl nu när alla reaktorer måste ha en oberoende härdskylning. Därför ligger bordet dukat för Löfven. Det borde inte vara speciellt svårt att sy ihop en blocköverskridande energiuppgörelse utifrån alliansens energiuppgörelse när ny kärnkraft i praktiken inte kommer att byggas och där ett par reaktorer sannolikt kommer att läggas ned relativt snart.

De är också glädjande att Christer Larsson och Per Öhman inte kritiserar min beskrivning av att vindkraften kan producera el till ett lägra pris än ny kärnkraft. Lågt produktionspris av el är en central pusselbit för att skapa god konkurrenskraft för den elintensiva industrin.

En annan fråga är balanskraften. Jag full respekt för att balanskraftfrågan skulle kunna skapa problem om vi mycket hastigt avvecklade alla reaktorer på en gång. Det är dock inte aktuellt utan tanken är att successivt låta kärnkraften avveckla sig själv medan alla nya investeringar satsas på energieffektiviseringar och förnybar elproduktion. Ny kärnkraft är som bekant inte aktuell utifrån dagens energipolitiska beslut där subventioner till kärnkraften är uteslutna.

Professor Lennart Söder på KTH har i en utredning visat att Sverige idag inte skulle få problem med balanskraften även om vi avvecklade cirka hälften av våra reaktorer.  Vilket det ändå inte är tal om på kort sikt. Sverige har unika förutsättningar att lagra överskott av vind och sol igenom att spara på vattenkraften när det blåser mycket och låta vattennivån i våra dammar stiga för att senare använda denna lagrade energi när vi har dagar av stiltje.

På sikt kommer det nordiska elsystemet att behöva bygga ihop sig allt mer med det Europeiska elnätet för att bistå länder som har den mycket svårare än oss att skapa ett helt förnybart energisystem. Norden är en naturlig exportör av el i EU utifrån våra rika naturresurser. Fördelen ur balanskraftsynpunkt är att ett större internationellt elnät med många producenter och konsumenter har lättare för att balansera kraften på nätet.  Balansfrågan blir alltså lättare att lösa i takt med att elnäten byggs ut.

Utöver detta finns det andra pusselbitar som kan lösa balanskraften.

  • Biokraftvärmeverk har en underytnyttjad potential i Sverige, något som borde stimuleras mer.
  • Biogaskraftvärme är en annan underytnyttjad energikälla.
  • Integrera den svenska elnätet med det europeiska så att vi tillsammans kan balansera upp våra energisystem över gränserna.
  • Det är hög tid att utveckla marknadsinstrument så att även konsumenterna är med och parerar effekttoppar.

Som sagt, balanskraftfrågan skall inte nonchaleras på lång sikt. Men just nu finns det ingen anledning till oro om några reaktorer fasas ut när vi samtidigt har så mycket vattenkraft i det nordiska systemet.

Vi kan gärna utreda balanskraftsfråga på lång sikt men frågan om balanskraft som argument för ny kärnkraft är inte hållbart.

Mitt intryck kvarstår. Många aktörer, i likhet med Mikael Odenberg, närmar sig nu varandra i en långsiktig energivision där ny kärnkraft inte behövs. Kanske kan vi tillsammans hjälpa Löven på traven i att hitta den gemensamma nämnaren för en blocköverskridande energiuppgörelse som inte hotar den energiintensiva industrin i landet. Ska vi göra ett försök tillsammans?

Läs vår granskning av energiförbrukningen inom Pappersindustrin:
Så mycket el slukar bruken

2 kommentarer till “Verkligheten håller på att komma ifatt

  • Låter man samhället och miljön vara politiskt prioriterade före vinstjakt kan de som jagar vinst fortfarande ha vinst och beroende på förmåga antagligen ha mer vinst

  • Jag uppfattar att ohållbar konkurrens är negativ konkurrens. Sysslar jag med negativ konkurrens kan jag ta mig tid att tänka positivt och så fort det går vara en konstruktiv samhällskraft

Håller du med? Diskutera artikeln här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mer åsiktsmaterial

Det är alltid individen det är fel på

Det är alltid individen det är fel på

Där ni politiker borde prata om samhällets ansvar läggs fokus i stället på individen som på olika sätt ska skärpa sig, skriver Natalia Sparrelid.

Vad innehåller den här platsen?

Vad innehåller den här platsen?

Krönika Att flytta från landet till Stockholm kan innebära att man är en svikare, skriver musikern och gruvarbetaren Johan Airijoki.

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Ett vägval i kampen mot arbetslivs­kriminaliteten

Reinfeldt-erans naivitet inför arbetslivskriminaliteten lever och frodas hos Moderaterna, skriver GS-fackets ordförande Per-Olof Sjöö tillsammans med Tobias Baudin och Johan Danielsson (S).

Sorg över Almedalen

Almedalen har sorg. Onsdagen den 6 juli mördades Ing-Marie Wieselgren, SKR:s psykatrisamordnare mitt i Visby.

Rätt att lyssna på Adrian

När Magdalena Andersson höll tal i Almedalen hamnade industriarbetaren och numera ordförande för verkstadsklubben på Volvo, Adrian Avdullahu i centrum. Helt rätt, statsministern!

Mitt Almedalen

Mitt Almedalen

Helle Klein deltar i Almedalen igen efter två års uppehåll. Här är programmet.

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

”Därför är vi så tysta om lönekraven”

Först när vi är överens om gemensamma avtalskrav och har en gedigen omvärldsanalys kan vi börja mejsla fram en siffra som ligger till grund för förhandlingarna, skriver GS Per-Olof Sjöö och Madelene Engman.

Grön politik ger motståndskraft

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Rösta på en industri­arbetare

Rösta på en industri­arbetare

En industriarbetare vet hur hårt jobb påverkar kroppen och hur en osäker anställning påverkar själen, skriver IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Är det här vår kisspaus i avtalsrörelsen?

Lika svårt som att neka busschaufförer rätten att gå på toa bör det vara att neka pappersarbetare rätten att få ut sin ledighet.

Du kanske också vill läsa…

Grön politik ger motståndskraft

Om vi ska slippa slungas från den ena krisen till den andra behövs ett stabilt samhälle, skriver Kajsa Borgnäs.

Kriget kräver omprövning

Kriget kräver omprövning

Solidariteten måste ersätta de stängda gränsernas politik, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

”Vi måste både återvinna mer – och öppna nya gruvor”

Vi behöver både återvinna metaller och utvinna allt som går ur gruvavfall. Men det räcker ändå inte för den gröna omställningen som nu krävs, skriver LKAB:s presschef Anders Lindberg.

Industri med framtid – och utmaningar

Klimatfrågan är ibland obekväm att diskutera men läget är akut. Nu måste vi alla hjälpas åt, skriver Pappers ordförande Pontus Georgsson.

Morfar hade stått på skogens sida

Morfar hade stått på skogens sida

Där granarna planterats i sina täta rader kan inget annat växa, skriver Anneli Jordahl.

”Skogsbruket är en framtids­industri”

”Skogsbruket är en framtids­industri”

GS kommer alltid att jobba för att skogsbruket ska skapa hållbara jobb, både för klimatet och skogsarbetarna, skriver GS förbundsordförande Per-Olof Sjöö.

”Kärnkraft är inte förbjudet – men dyrt”

”Kärnkraft är inte förbjudet – men dyrt”

Det är bristen på elnät som är problemet, skriver Monica Haider och Patrik Engström i en replik.

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

”Det måste finnas el även när det inte blåser”

Utan en stabil kraftkälla, exempelvis kärnkraft, riskerar elbrist att bli ett nytt normaltillstånd, skriver Industriarbetsgivarna och Pappers i ett gemensamt debattinlägg.

Låt industrin bli det gröna navet

Låt industrin bli det gröna navet

Med rätt satsningar kan återhämtningen efter coronakrisen bli språngbrädan som åstadkommer den nödvändiga klimatomställningen, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

”Vi män måste helt enkelt rycka upp oss”

Se lite djupare på klimatfrågorna än skattesatsen på bränsle och plastkassar, skriver industriarbetaren Kennet Bergqvist från Umeå.

DA granskar skuggsamhället

Åtal mot bolaget som städade hos statsministern

Åtal mot bolaget som städade hos stats­ministern

Företagaren som anlitat svart arbetskraft för att städa Magdalena Anderssons villa, åtalas för brott mot utlänningslagen. Städerskan Chilo kommenterar: ”Nyheten gör mig glad, äntligen skipas rättvisa.”

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Facket: Bolaget som städade hos stats­ministern är ökänt

Statsministerns städerska fick svarta pengar direkt av ägaren till städbolaget. Hans tidigare firma är dömd för ekonomisk brottslighet och han själv är ökänd hos facket som en oseriös aktör.

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Smutsigt städjobb i maktens centrum

Bland underentreprenörerna i Projekt Rosenbad finns ett stort städbolag som bryter mot lag och avtal. Anställda vittnar om hemska arbetsförhållanden.

Vi städar Sverige – utanför lagen

Vi städar Sverige – utanför lagen

Dagens Arbete fortsätter granskningen av Sveriges laglösa arbetsliv där kriminella bolag mjölkar staten på miljarder.
Det är valår och vi lyfter människorna som städar vårt land, från verkstadsgolv till statsministerns villa.

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

LO-ordföranden: Facken larmar om fusk – men myndigheterna gör ingenting

Kan fackförbunden göra mer för att få bukt med skuggsamhället? Nu svarar LO-ordföranden Susanna Gideonsson på kritiken. ”När allt ser bra ut på papperet måste vi ha någon som slår larm”, säger hon.

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Arbetslivs­kriminalitet: Kollektivavtal ingen garanti för schysta villkor

Till Syndikalisterna söker sig människor i hopp om att få ut löner som deras arbetsgivare struntat i att betala. Flera har försökt få hjälp av de LO-förbund som finns på arbetsplatsen, men utan resultat.

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Så ska Sverige få kontroll över fusket i arbetslivet

Genom regionala ”Akrim-center”, liknande dem i Norge, vill regeringen städa upp på svensk arbetsmarknad.

”Hela branscher korrumperas”

”Hela branscher korrumperas”

Grov brottslighet, människohandel och modernt slaveri – kriminaliteten är omfattande på svensk arbetsmarknad. Nu krävs förändringar på en rad områden, säger Ola Pettersson, ordförande i Delegationen mot arbetslivskriminalitet. 

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

Skatte­verket: Vi sitter med munkavle

”När vi följer pengarna så ser vi att ersättning betalas ut, men sen går tillbaka igen. Arbetarna har alltså inte fått behålla pengarna”, säger Skatteverkets samordnare Nina Blomkvist.

De jobbade med syra utan skyddskläder

De jobbade med syra utan skyddskläder

Städarnas berättelser: Monika, Milan och Boris städar livsmedelsindustrin och vittnar om en vardag fylld av rädsla i arbetet hos kriminella bolag.

Så har skugg­samhället vuxit fram

Så har skugg­samhället vuxit fram

En rad politiska beslut har lett fram till ett laglöst arbetsliv där människor utnyttjas. Kontroller har slopats och det har lett till ökat fusk. Terrordådet på Drottninggatan blev en ögonöppnare.