Industriarbetarnas tidning

Krönikor är personligt hållna texter. Åsikterna är skribenternas egna.

Stabilt helvete för utsatta barn

4 december, 2014

Skrivet av Kristian Lundberg

Kronikor-KristianKlass, kön och etnicitet bildar en slags treklang som skapar utanförskap, fattigdom och segregation.

Stadsdelarna där jag växte upp har mer eller mindre renoverats bort.

Nya människor, nya rörelser, samma fasader, fast nu uppsnyggade. En helt ny klass tar över områdena. Overklighetskänslan blir skarpare för varje år. En klass tvingas undan, förs in i en social och existentiell radioskugga. En annan klass tar över, annekterar. Det skapar en kollektiv historielöshet. Det som tidigare var arbetarkvarter är numera bostadsrätter för en välmående medelklass.

Och det är så tyst, så tyst.

Social segregation och fattigdom är inte akademiska problem vi löser genom att omtolka statistik. Fattigdom är en smärtsam verklighet som delas av allt fler. Den grupp som far mest illa är naturligtvis barnen. Deras maktlöshet är total.

På www.barnombudsmannen.se finns det samlat en hel del matnyttig statistik som är väl värd att både läsa och agera på. Bland annat kan vi läsa: ”Under år 2012 levde 19 procent av alla barn i familjer som var ekonomiskt utsatta. Andelen barn i ekonomiskt utsatta familjer har ökat i Sverige sedan 1990-talet.” Det sägs också att de statistiska nivåerna har varit i det närmaste oförändrade under den senaste fyraårsperioden. Så, ett stabilt helvete för barn som tvingats in i fattigdom, som tvingas välja bort utflykter, resor, idrottsaktiviteter, en hobby.

Familjernas ekonomiska

situation ser olika ut beroende på familjens sammansättning, föräldrarnas utbildningsnivå och familjens bakgrund och vistelsetid

i Sverige. Som exempel kan nämnas att bland de barn som lever med ensamstående mammor var 43 procent ekonomiskt utsatta år 2012. Och hälften av alla barn som har utländsk bakgrund lever i ekonomisk utsatthet. Vi ser hur klass, kön och etnicitet bildar en slags treklang som skapar utanförskap, fattigdom och segregation.

När vi sedan ser på hur fattigdom och utbildningsnivå ser ut i våra olika städer så kan man se att min hemstad Malmö ligger på en mycket tveksam toppnivå. 41 procent av alla barn i Malmö lever i ekonomiskt utsatta familjer, 67 procent av barnen i Malmö uppnår grundskolans mål.

Det är fullständigt orimliga siffror. Och hur länge ska vi genom vårt tigande samtycka till den här utslagningen? Barn som växer upp utan kunskap, utan ekonomiska resurser. Det är ingenting annat än djupt orättfärdigt och ovärdigt ett demokratiskt samhälle. Och det är så tyst, så tyst.

 

En kommentar till “Stabilt helvete för utsatta barn

  • Jag är född 1958 i en familj med fem syskon och en mor som jobbade halvtid i en kiosk. När jag tittar tillbaka så ser jag en uppväxt där det i slutet av månaden var lite tomt i skåpen. Men något som det fanns mycket av, det var en kärlek från morsan som inte kunde misstolkas och som var så genuin och äkta. Framförallt fanns alltid dom tre närvarande: kärleken, värmen och ömheten. När jag slutade skolan och samhällsintresset började spira hade jag stora förhoppningar på samhällets utveckling, i slutet av 70-talet köpte jag boken Lärobok för 80-talet av Gunnar Adler Karlsson där han diskuterade sin framtidsvision, där arbetstillfällena inte skulle räcka till för alla medborgare. Och det fanns ju folk som ville ”arbeta” på ett annat sätt som att måla, musicera, författa, syssla med teater eller något annat som inte benämndes som arbete med den gängse normen. Och genom detta ansåg han att det fanns fog för att diskutera medborgarlön, något som jag fann intressant och fascinerande. Så nu 2015 tror jag att en medborgarlön där man kanske får ut 8000 kr och en arbetsdag bestämd till 4 timmar. Därigenom skulle tillvaron bli 2 i 1 på arbete och som kanske kunde generera 7000-8000 kr. Detta skulle innebära att en individ skulle kunna ha det gott även med dagens mått, om man dessutom gjorde upp med dom sedan århundraden ojämlika förmögenhetsfördelningar som är kvarlevor från tiden när vi var adel, präster, borgare och bönder, där det finns många inkomstkällor som staten förärade. Till adeln gavs mark så dom skulle kunna hålla soldater, detta handlade ofta om: klia min rygg så kliar jag din, eller det som idag kallas för korruption.

Vad tycker du? Diskutera krönikan här.

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Du kanske också vill läsa…

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Här är orden som vridit om vårt samhälle”

”Andrum.” ”Flexibilitet.” Författaren Kristian Lundberg läser boken ”En nyliberal ordlista” och förfasas över hur orden har förvridit vårt sätt att tänka.

Fascinerande om den dolda staden mitt myllret

”Brygger lyckas förmedla det som måste vara en djupt känd kärlek, inte bara till det judiska utan också till Göteborg, hamnstaden som blev en hemstad för vissa.” Skribenten Kristian Lundberg låter sig bli uppslukad av Karin Bryggers bok ”Visst kan man dansa efter Auschwitz”.

”Vi är ett skrivande folk”

Semestern är kärlekens och författandets tid. Men när det satts dyra prislappar på skrivutbildningarna, ta en annan väg och börja läsa i stället, skriver Kristian Lundberg.

Störningen har blivit ideologi

Vi har steg för steg accepterat att det finns en gräns för hur mycket en människa får kosta, skriver författaren Kristian Lundberg.

Hemlöshet är politik

”Du förlorar inte ditt hem för att du är upptagen med att göra annat” skriver Kristian Lundberg angående Stockholms Stadsmissions rapport om hemlöshet, som nyligen presenterats.

Vi låter barnen försvinna

Vi vet om det. Vi har läst om det. Vi har sett det ske. Men det är ändå en icke-fråga för oss att ett antal tusen barn förvandlas till varor och gods för andras begär, skriver Kristian Lundberg.

Platsen som förändrade mig

Platsen som förändrade mig

Yarden. Jag ville skriva en berättelse om det här området. Jag ville att den skulle vara så sann som det bara var möjligt att få den. Varför var det så viktigt? Ett svar: ilska.

En ovilja att förstå

En ovilja att förstå

”Vi blir också påminda om en historia där vi faktiskt sällan har utmärkt oss som ett land som värnar utsatta människor”, skriver Kristian Lundberg i en krönika angående avhysningen av EU-migranter från Industrigatan i Malmö.

De är vår tids statare

Kristian Lundberg

Vi vet att loppet är riggat

Vi vet att loppet är riggat

Kristian Lundberg.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.